MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη σε υπάλληλο για το φιάσκο με την επιτροπή των Όσκαρ

Σε έναν υπάλληλο συνεχίζει ρίχνει το αποκλειστικό φταίξιμο το Υπουργείο Πολιτισμού για το φιάσκο με την Επιτροπή των Όσκαρ, μέσα από μία συνέντευξη Τύπου που δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις.

Monopoli Team

Χωρίς να δίνει επί της ουσίας απαντήσεις στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των επαγγελματιών του χώρου, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας έριξε την αποκλειστική ευθύνη σε υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες για το φιάσκο που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες γύρω από την ελληνική επιτροπή των Όσκαρ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποκάλυψε πως το Υπουργείο αντικατέστησε τελευταία στιγμή 4 μέλη της επιτροπής, τον Βασίλη Κεκάτο, την Κόρα Καρβούνη, την Λήδα Γαλανού και την Κάλλια Παπαδάκη, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει τα links των υποψήφιων ταινιών και είδαν την ίδια μέρα να ανακοινώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού εντελώς διαφορετική σύνθεση της Επιτροπής, ενώ ενημερώθηκαν ότι η επιλογή τους έγινε… εκ παραδρομής. Μάλιστα, δεκάδες Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί απέσυραν τις ταινίες τους από την αμφιλεγόμενη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η Ασημίνα Προέδρου και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος παραιτήθηκαν από την Επιτροπή.

Στις 20 Αυγούστου, ο υφυπουργός απάντησε με μία επιστολή που μιλούσε για λάθος υπαλλήλου – αφήγημα στο οποίο επέμεινε και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο υφυπουργός του Υπουργείο Ιάσων Φωτήλας είπε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι «δεν υπάρχει αντικατάσταση μελών της επιτροπής, γιατί επιτροπή δεν είχε οριστεί. Μία φορά συστάθηκε επιτροπή, αυτή η οποία υπάρχει στη “Διαύγεια”», ενώ προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το χρονικό του λάθους, ισχυρίστηκε πως ο ίδιος έμαθε τυχαία την Κυριακή 11 Αυγούστου ότι ένα email στάλθηκε από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, από υπάλληλο του υπουργείου, που ενημέρωνε τους επτά καλλιτέχνες, τους οποίους η Διεύθυνση είχε επιλέξει να εισηγηθεί στον υφυπουργό να αποτελούν την Επιτροπή, ότι είναι αυτοί που οριστικά την αποτελούν.  «Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, μέσα από μια λίστα επιλέγει 7 καλλιτέχνες για να κάνει εισήγηση στον αρμόδιο υφυπουργό, κι αυτός αποφασίζει. Φέτος πριν φτάσει η εισήγηση ήρθε σε γνώση μου τυχαία ένα μέιλ που στάλθηκε από τη διεύθυνση παραστατικών τεχνών και κινηματογράφου, Κυριακή 11 Αυγούστου, που ενημέρωνε τους καλλιτέχνες, τους οποίους η διεύθυνση θα εισηγούνταν. Ήταν ένα μέιλ που όριζε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, και στο τέλος έλεγε πως απομένει μόνο η τυπική υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού».

Ωστόσο, επειδή αυτά έγιναν πριν καν φτάσει η εισήγηση στο γραφείο της γενικής γραμματέα και του υφυπουργού για την τελική υπογραφή, θεώρησε ότι η διαδικασία είναι εντελώς παράτυπη, καθώς «ο συγκεκριμένος υπάλληλος αποφάσισε να αγνοήσει και να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία όπως την ορίζει ο νόμος», τόνισε ο Ι. Φωτήλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η υπάλληλος που έστειλε το email γνώριζε για την πρωτοβουλία αυτή, ενώ όταν η ίδια ρωτήθηκε, είπε πως όλα έγιναν από υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να κερδηθεί χρόνος. «Η εισήγηση θα υπογραφόταν γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την επιτροπή. Η υπογραφή ήταν τυπική διαδικασία κατά κάποιον τρόπο», συμπλήρωσε ο Ι. Φωτήλας, που όπως σημείωσε, έπρεπε να ενεργήσει πολύ γρήγορα, καθώς σε τρεις μέρες, στις 15 Αυγούστου, έπρεπε να ενημερωθεί η αμερικανική ακαδημία των Όσκαρ για τα μέλη της επιτροπής αλλιώς θα χάναμε τη διαδικασία των Όσκαρ – και εδώ αναρωτιόμαστε, μήπως μια τόσο σημαντική διαδικασία δεν έπρεπε να είναι υπόθεση τελευταίας στιγμής;

Ετσι, διάλεξε όπως είπε καλλιτέχνες μέσα από τη λίστα των καλλιτεχνών που του έδωσε το ΥΠΠΟ – η οποία επίσης δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια έχει καταρτιστεί. «Αν μπορούσα θα τους άλλαζα όλους – εκτός από τη νικήτρια των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της περασμένης χρονιάς», είπε ο υφυπουργός. «Το σκεπτικό μου ήταν, πρώτον, όσο μπορώ να συγκροτήσω μια επιτροπή ώστε να μη χάσουμε τη διαδικασία των Όσκαρ. Και, δεύτερον, να αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους, όπως και αυτοί που ήταν στην αρχική πρόταση», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει με ποιο κριτήριο αποφάσισε την αντικατάσταση μόνο των 4 συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντιδράσεις για την αλλαγή της ελληνικής επιτροπής των Oscars από το ΥΠΠΟ – Για “φιάσκο” μιλά ο Βασίλης Κεκάτος12.09.2018

Χωρίς να δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και ‘ανοιχτό’ το αίτημα της ΕΑΚ για επιλογή της ταινίας που θα μας εκπροσωπεί στα Όσκαρ από την ίδια, ο υφυπουργός κατέληξε ότι μετά από αυτή τη συνέντευξη, ελπίζει πως οι καλλιτέχνες που απέσυραν τις ταινίες τους από τη διαδικασία επιλογής των Όσκαρ, αλλά και τα μέλη που παραιτήθηκαν από την επιτροπή μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θα επιστρέψουν.

Περισσότερα από Cine News