MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

5 αστυνομικά θρίλερ της Yrsa Sigurdardottir για τους λάτρεις του είδους

Σήμερα γιορτάζει τα 61α γενέθλιά της η Yrsa Sigurdardottir, μία από τις πιο χαρισματικές συγγραφείς στον χώρο του σκανδιναβικού αστυνομικού θρίλερ, και βρίσκουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε 5 αγαπημένα μας βιβλία της από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

Ειρήνη Μωραϊτη | 24.08.2024

Μία από τις πιο χαρισματικές γυναικείες πένες στο είδος του αστυνομικού νουάρ ανήκει αναμφισβήτητα στην Yrsa Sigurdardottir, η οποία έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια η αγαπημένη συγγραφέας του κοινού, και συνεχίζει να διεκδικεί αυτόν τον τίτλο, χαρίζοντάς μας ακόμα νέες περιπέτειες που κάνουν την αγωνία μας να χτυπά στο κόκκινο. Μάλιστα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν 2 νέα βιβλία της συγγραφέως, το ένα εκ των οποίων θα είναι η έκτη και τελευταία περιπέτεια της δημοφιλούς σειράς της, Χούλνταρ και Φρέιγια.

Σήμερα, η συγγραφέας γίνεται 61 και εμείς της ευχόμαστε χρόνια πολλά κάνοντας μία αναδρομή στα 5 πιο συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματά της που μας κράτησαν ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από την αγωνία, τα οποία φυσικά και δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη κανενός λάτρη του είδους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑIan Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις12.09.2018

 DNA

Όπως μάλλον θα έχουν ήδη καταλάβει όσοι γνωρίζουν έστω και λίγο το έργο της συγγραφέως, το σημερινό μας αφιέρωμα θα αφορά τα 5 βιβλία της δημοφιλούς σειράς της, με τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Χούλνταρ και της παιδοψυχολόγου Φρέιγια, τα οποία βρίσκουμε μεταφρασμένα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το «DNA» συγκεκριμένα, ήταν το βιβλίο που τα ξεκίνησε όλα, αυτό που μας σύστησε με τον καλύτερο ίσως τρόπο τους πρωταγωνιστές της σειράς, οι οποίοι έγιναν από τα πρώτα κιόλας λεπτά ανάγνωσης, ένα από τα πιο αγαπημένα μας δίδυμα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Πώς άλλωστε θα μπορούσε ένας αναγνώστης να ξεφύγει από την γοητεία τους, όταν στο πρώτο, και πολυβραβευμένο, βιβλίο της σειράς, τους γνώριζε στο μεταίχμιο της καριέρας τους, ενωμένους, πρώτα από το πάθος τους και έπειτα από τη μοίρα, με σκοπό τη διαλεύκανση μίας δολοφονίας, που πίσω της είχε αφήσει ψυχικά τραυματισμένο ένα παιδί, μόλις 7 χρονών. Το παρελθόν των δύο πρωταγωνιστών βέβαια, ίσως μπει εμπόδιο στη νέα τους αστυνομική προτεραιότητα, όμως θα πρέπει να αφήσουν τις διαφορές τους για λίγο στην άκρη, ειδικότερα όταν βρεθεί δολοφονημένη ακόμη μία γυναίκα. Αν και, όσο το δίδυμο θα ψάχνει τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο αυτούς φόνους, τον ρόλο του ντετέκτιβ θα επιλέξει να παίξει και ένας ραδιοερασιτέχνης, κάνοντας τη δουλειά των Χούλνταρ και Φρέιγια αγώνα δρόμου, για το ποιος τελικά θα φτάσει πρώτος στο τέλος του μυστηρίου, πριν να είναι αργά.

Το μήνυμα

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο “Το μήνυμα“, αποτέλεσε μία από τις πιο απτές αποδείξεις πως η νέα σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Sigurdardottir θα είναι στο σύνολό της καθηλωτική, και η επιτυχία του DNA δεν ήταν τυχαία.

Αυτή τη φορά, οι δαιμόνιοι πρωταγωνιστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με 1 τραγικό, και 5 ακόμα πιθανούς θανάτους, τους οποίους είχε “προβλέψει” ένας έφηβος 10 χρόνια πριν, σε ένα σημείωμα γεμάτο μίσος, που είχε εδώ και χρόνια ξεχαστεί στη χρονοκάψουλα του σχολείου του. Όταν όμως το σημείωμα δει ξανά το φως της ημέρας και ο ντετέκτιβ Χούλνταρ κληθεί να ασχοληθεί με την περίεργη αυτή υπόθεση, πάντα ζητώντας τη βοήθεια της Φρέιγια, η προ δεκαετίας αυτή απειλή θα αρχίσει να φαίνεται κάτι παραπάνω από ένα εφηβικό παιχνίδι…

Λύτρωση

Για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική η λέξη “συγγνώμη“, ειδικότερα αν βγαίνει από το στόμα ενός ανθρώπου που τους έχει πληγώσει βαθιά, άλλα όχι αρκετή. Στο επόμενο βιβλίο της σειράς, η “Λύτρωση” αποτελεί το επίκεντρο της πλοκής, η οποία διανθίζεται με ένα εξαιρετικό μήνυμα που αφορά τη σκοτεινή πλευρά της εφηβείας, αλλά και τους κινδύνους των social media στη τρυφερή αυτή ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, την κοινότητα του Snapchat αναστατώνει ξαφνικά ένα ανατριχιαστικό βίντεο μίας έφηβης που ζητά τρομοκρατημένη συγγνώμη. Λίγο αργότερα, η αστυνομία βρίσκει το πτώμα της δίπλα σε ένα χαρτάκι που γράφει τον αριθμό 2. Η απορία του Χούλνταρ και της Φρέιγια που αναλαμβάνουν αμέσως την υπόθεση είναι το τί θα μπορούσε να έχει κάνει η έφηβη κοπέλα σε κάποιον για να την μισήσει τόσο πολύ; Και πάνω από όλα, για ποιο πράγμα ζητούσε την συγχώρεση του δολοφόνου της. Το επόμενο θύμα της τρομακτικής αυτής δολοφονικής έξαρσης, μάλλον θα τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται, αφού είχε και αυτός ο έφηβος ένα κοινό με την προηγούμενη κοπέλα. Ήταν και οι δυο τους πιόνια-θύτες στο απαράδεκτο “παιχνίδι” του σχολικού εκφοβισμού. Και για τον δολοφόνο τους, μία μόνο λεκτική λύτρωση για τον πόνο που είχαν προκαλέσει, δεν ήταν αρκετή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέσσερα αστυνομικά θρίλερ της Tana French, για τους λάτρεις του είδους12.09.2018

Τόπος εκτέλεσης

Το σερί ανατριχιαστικά καθηλωτικών αστυνομικών θρίλερ της συγγραφέως συνεχίστηκε με τον “Τόπο εκτέλεσης“, ένα από τα καλύτερα βιβλία της, για πολλούς. Η τέταρτη περιπέτεια του καλογραμμένου διδύμου της, μας ταξιδεύει σε ένα παλιό τόπο εκτελέσεων, στο πεδίο λάβας του Γκάλγκαχρον, και επιβεβαιώνει σε όλους πως, ένα αστυνομικό νουάρ μπορεί ταυτόχρονα να έχει ηχηρό κοινωνικό υπόβαθρο.

Πίσω στους πρωταγωνιστές μας όμως, θα τους βρούμε να παλεύουν να ενώσουν τα κομμάτια ενός ακόμα τραγικού παζλ μυστηρίου που έχουν μπροστά τους, καθώς ένας επενδυτής βρίσκεται κρεμασμένος σε έναν γνωστό για τη σκοτεινή ιστορία του τόπο εκτελέσεων, την ίδια στιγμή που στο σπίτι του η αστυνομία ανακαλύπτει ένα τετράχρονο αγόρι, που φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν πως ο μικρός Σίγκι, που τώρα είναι ασφαλές στα χέρια της Φρέιγια και του Χούλνταρ, κρατά στο μυαλό του το κλειδί της περίεργης αυτής δολοφονίας, που κρύβει από πίσω της ένα καθηλωτικό μυστικό. Και αν δεν βιαστούν να κάνουν τον μικρό να τους ανοιχτεί, ώστε να βρουν τους γονείς του και την πραγματική σύνδεση τους με τον φόνο του επενδυτή, το μυστικό αυτό θα απειλήσει και άλλες ζωές.

Η κούκλα

Το τελευταίο μέρος της συγκεκριμένης σειράς μυθιστορημάτων της συγγραφέως που έχουμε στα χέρια μας μεταφρασμένο στα ελληνικά- τουλάχιστον μέχρι τώρα, γιατί όπως αναφέραμε νωρίτερα, τον Οκτώβριο αναμένουμε από τις εκδόσεις την έκτη και τελευταία περιπέτεια του καθηλωτικού διδύμου-, ακούει στο όνομα “Η κούκλα” και κρύβει στις σελίδες του μία γεμάτη σασπένς ιστορία, που θα “ψαρώσει” ακόμα και τους πιο δύσκολους αναγνώστες.

Αν πηγαίνατε για ψάρεμα και στα δίχτυα σας βρίσκατε μία κούκλα αρκετά δυσοίωνη και ξεχασμένη από τον χρόνο, θα την κρατάγατε; Το ίδιο δίλημμα συνάντησε η Ντίσα, στο ταξίδι που είχε οργανώσει με την κόρη της. Τελικά, μετά από την έντονη προτροπή της Ρόζα, αποφασίζει να την κρατήσει, και μάλιστα να μοιραστεί το νέο τους απόκτημα με τους φίλους της στα social media. Βέβαια, την επόμενη μέρα η κούκλα και η κόρη της εξαφανίζονται από προσώπου γης και η ίδια είναι νεκρή. Αυτή θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως είναι μία πολύ περίεργη σύμπτωση, και πιθανότατα να είχαμε δίκιο. Σίγουρα πάντως, το ίδιο πιστεύουν και οι Χούλνταρ και Φρέιγια, οι οποίοι 5 χρόνια μετά το συμβάν, βρίσκονται αντιμέτωποι με 3 ακόμα υποθέσεις, που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την παλιά αυτή τραγωδία, όμως στην πραγματικότητα συνδέονται. Και αυτό που τις συνδέει είναι ένα πρόσωπο που παλιότερα θέλησε να κρατήσει μία κούκλα, που της στοίχισε λίγο αργότερα την ίδια της την μητέρα, και πολλά ακόμα, που ο αστυνομικός και η ψυχολόγος θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν στην πορεία, με το σασπένς να κορυφώνεται σε κάθε σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #2: 5 προτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δηλώστε συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία