MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Από το Stand by Me μέχρι το Suntun: 10 ταινίες για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του κι εμείς συγκεντρώσαμε 10 ταινίες από γνωστές πλατφόρμες για να το αποχαιρετήσουμε όπως του αξίζει.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το τέλος του καλοκαιριού είναι συχνά μπλεγμένο με ευχάριστες αναμνήσεις αλλά και μπόλικη μελαγχολία. Για πότε τελειώνει κι ο Αύγουστος είναι άξιο περιέργειας αλλά, από την άλλη, ήταν και κάπως αναμενόμενο μιας και πλέον μοιάζει λες κι ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα από ποτέ. Λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης και, χωρίς να αλλάξουν και πολλά στις καιρικές συνθήκες αλλά μάλλον περισσότερο στους ρυθμούς της ζωής, ας παρατείνουμε αυτή την γλυκιά καλοκαιρινή ξεγνοιασιά κι ας αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι μέσα από 10 ταινίες

Κάτω από τον Ήλιο (A Bigger Splash) του Luca Guadagnino – Cinobo

Πλοκή: Καθώς η Marianne, μια ροκ σταρ, παραθερίζει στην Ιταλία με τον σύντροφό της, Paul, έρχεται απρόσμενα ένας παλιός της εραστής μαζί με την κόρη του και ξυπνούν ζήλειες και πάθη ανάμεσά τους.

Για τον Luca Guadagnino αυτή είναι η δεύτερη ταινία της αποκαλούμενης από τον ίδιο τριλογία της Επιθυμίας, με πρώτο το “I Am Love” και τρίτη το “Call Me by Your Name”. Το όνομά του είναι “εγγύηση” για καλοκαιρινές ταινίες κάπου στην Ιταλία, ό,τι πρέπει για την εποχή που βρισκόμαστε. Αλλά και με τέτοιο καστ, δεν μπορείς να χάσεις καθώς μιλάμε για Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes και Dakota Johnson.

Stand by Me του Rob Reiner- Netflix

Πλοκή: Τέσσερις φίλοι, ο Gordie, ο Chris, ο Teddy και ο Vern, ξεκινούν μια περιπέτεια με στόχο να βρουν το πτώμα ενός παιδιού που είχε εξαφανιστεί.

Μια καλοκαιρινή περιπέτεια τεσσάρων παιδιών κατευθείαν από τη δεκαετία του 1980, που μεγάλωσε γενιές και γενιές, είναι η τέλεια επιλογή. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Stephen King με τίτλο “The Body”. Πρωταγωνιστούν οι Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman και Jerry O’Connell.

Το Γεράκι του Φιστικοβούτυρου (The Peanut Butter Falcon) των Tyler Nilson & Michael Schwartz- Ertflix

Πλοκή: Ο Zak, ένας νεαρός με σύνδρομο Down, το σκάει από το ίδρυμα που φιλοξενείται για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει παλαιστής. Ο δρόμος του συναντιέται με αυτόν του Tyler, ενός ψαρά που ζει κλέβοντας τις ψαριές άλλων, και ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι, διωκόμενοι από δύο ψαράδες. Στην πορεία, έρχεται μαζί τους και η Eleanor, μια εθελόντρια από το ίδρυμα του Zak, που αρχικό στόχο είχε να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Μια γλυκιά περιπέτεια, ο ορισμός της φράσης “σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι”, όπου γεννιούνται φιλίες και οι χαρακτήρες αναδιαμορφώνονται. Αυτό είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Nilson και Schwartz, το οποίο έγινε επιτυχία εν μια νυκτί ως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία ανεξάρτητης ταινίας του 2019. Πρωταγωνιστούν ο Zack Gottsagen, ο Shia LaBeouf, η Dakota Johnson και ο John Hawkes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSummer on Film: 6 ταινίες που “μυρίζουν” καλοκαίρι12.09.2018

Βαϊάνα (Moana) των John Musker & Ron Clements – Disney+

Πλοκή: Στην αρχαία Πολυνησία, η Βαϊάνα, κόρη του αρχηγού ενός παραθαλάσσιου ναού, δέχεται το κάλεσμα του Ωκεανού να βρει τον ημίθεο Μάουι και να την βοηθήσει να επιστρέψει ένα ιερό κειμήλιο στην θεά Te Fiti, προκειμένου να σώσει τον λαό της από την καταστροφή.

Ακόμη μια καλοκαιρινή περιπέτεια, αυτή τη φορά κινουμένων σχεδίων με την υπογραφή της Walt Disney Pictures. Η ομώνυμη χαρακτήρας θα περάσει από χίλια κύματα με σκοπό να σώσει τους ανθρώπους του νησιού της αλλά θα καταφέρει να βρει και την ταυτότητά της στην πορεία. Πρόκειται για αυθεντική ιστορία με έμπνευση από μύθους της Πολυνησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Τελειώνει με εμάς”: Πώς η νέα ταινία της Blake Lively έγινε η αφορμή για το πιο αναπάντεχο cancel12.09.2018

Η Συλλέκτρια (The Collector) του Éric Rohmer – Cinobo

Πλοκή: Ο Adrien επιλέγει την απομονωμένη βίλα ενός φίλου για να περάσει τις διακοπές του σε απόλυτη ηρεμία. Ωστόσο, στην βίλα βρίσκονται ακόμη δύο άτομα, ένας παλιός γνωστός του και μια άγνωστη νεαρή γυναίκα. Η συγκεκριμένη θα του διαλύσει την ηρεμία που έψαχνε με τους αλλοπρόσαλλους ρυθμούς της και με τη συλλογή που κάνει από άνδρες.

Η τρίτη ταινία από τις Έξι Ιστορίες Ηθικής του Rohmer αλλά και η πρώτη του έγχρωμη, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Αντιθέσεις όπως η καλοκαιρινή ραστώνη και η παιχνιδιάρικη διάθεση της θερινής εποχής, η έλξη και η αποστροφή για κάποιον αλλά και συνολικά η μάχη των φύλων. Και να θυμάστε πώς σε μια Ιστορία Ηθικής του Rohmer, κανένας χαρακτήρας δεν έχει φτιαχτεί για να γίνεται αρεστός, ίσως περισσότερο το αντίθετο.

The Talented Mr. Ripley του Anthony Minghella – Netflix έως 14/09

Πλοκή: Ο Tom Ripley, ένας απατεώνας, αναλαμβάνει να πείσει ένα πλουσιόπαιδο, τον Dickie Greenleaf, να επιστρέψει από την Ιταλία πίσω στη Νέα Υόρκη. Όμως, όταν κάθε προσπάθεια αποτυγχάνει και στο μεσοδιάστημα παθαίνει εμμονή μαζί του, πηγαίνει στα άκρα.

Λίγο καλοκαίρι αλλά αρκετό για να φέρει αυτή την ταινία στην συγκεκριμένη λίστα. Και τι καλοκαίρι…στην Ιταλία με Matt Damon, Jude Law και Gwyneth Paltrow. Μια μεθυστική ταινία που θα σας κρατήσει απόλυτα συγκεντρωμένους, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith. Η πρώτη του κινηματογραφική μεταφορά είχε γίνει το 1960 με τίτλο “Purple Noon” και τον Alain Delon στον πρώτο του μεγάλο ρόλο ως Tom Ripley.

Σε Ρηχά Νερά (The Shallows) του Jaume Collet-Serra – Ertflix έως 23/09

Πλοκή: Η Nancy βρίσκεται να κάνει σερφ μόνη της σε μια απομονωμένη παραλία του Μεξικό ώσπου εμφανίζεται ένας λευκός καρχαρίας που την τραυματίζει και την εγκλωβίζει σε έναν βράχο. Θα χρειαστεί όλη της τη δύναμη για να καταφέρει να σωθεί.

Φυσικά και το all time classic είναι το “Jaws” του Steven Spielberg αλλά έχοντας αυτό ως αφετηρία, ο δρόμος για εξίσου ενδιαφέρουσες -και τρομακτικές- ταινίες με καρχαρίες άνοιξε από τότε. Η Blake Lively θα παλέψει για τη ζωή της και η αγωνία θα κορυφώνεται καθώς -μαντέψτε!- τίποτα δεν είναι με το μέρος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Το βραβευμένο γιατρικό των μελισσών12.09.2018

SOS To Καλοκαίρι του Σαμ (Summer of Sam) του Spike Lee – Disney+

Πλοκή: Νέα Υόρκη, καλοκαίρι του 1977. Η πόλη παραληρεί με έναν κατά συρροή δολοφόνο να κυκλοφορεί ελεύθερος, ο οποίος αυτοαποκαλείται ως Γιος του Σαμ. Μια παρέα σε μια ιταλική γειτονιά του Μπρονξ θεωρεί πως ο δολοφόνος είναι κάποιος που ξέρουν και οι υποψίες ανάμεσά τους πλανώνται στον αέρα. Ο Vinny γνωρίζει τον Ritchie στους φίλους του, οι οποίοι τον υποπτεύονται για τον δολοφόνο λόγω του punk στυλ του.

Ο Spike Lee ξέρει πώς να κάνει μια ταινία αποπνικτική και να μεταφέρει επιτυχημένα την αφόρητη ζέστη -το έχει κάνει ήδη από το “Do the Right Thing” δέκα χρόνια πριν. Εκείνο το καλοκαίρι, πράγματι, είχε σκορπιστεί τρόμος στην μεγαλούπολη με τον David Berkowitz ή Γιο του Σαμ, καθώς ως προς αυτό η ταινία βασίζεται στην πραγματικότητα. Έπειτα μπλέκει και φανταστικούς χαρακτήρες και δημιουργεί αυτό το τρομερό αποτέλεσμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGrand Hotel: Πού βρισκόταν το πραγματικό ξενοδοχείο και ποιο κτίριο είναι σήμερα;12.09.2018

Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου- Cinobo

Πλοκή: Ένας 42χρονος πηγαίνει να εργαστεί ως γιατρός στην Αντίπαρο. Μόλις έρθει το καλοκαίρι και το νησί γεμίσει τουρίστες, θα γνωρίσει στην κλινική του μια νεαρή κοπέλα με την παρέα της και θα την ερωτευτεί. Η προσπάθειά του να την προσεγγίσει και να εμπλακεί στις συνήθειές τους θα γίνει αρχικά καλοδεχούμενη αλλά αν ξεπεραστούν τα όρια, η κατάσταση μπορεί και να ξεφύγει.

Με φόντο την Αντίπαρο και τις ξέγνοιαστες διακοπές των εικοσάρηδων, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και ο Μάκης Παπαδημητρίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σκιαγραφούν το πορτραίτο ενός ενήλικα που όσο και να θέλει να προσαρμοστεί σε αυτούς τους ρυθμούς ζωής, το καλοκαίρι που προσπαθεί να ζήσει είναι κάποιου άλλου. Στον ρόλο της ξέγνοιαστης νεαρής συναντάμε την Έλλη Τρίγγου.

Τσίου του Μάκη Παπαδημητράτου – Ertflix έως 20/10

Πλοκή: Ο Τσίου, ένας τοξικομανής, βρίσκεται Δεκαπενταύγουστο στην άδεια Αθήνα και ψάχνει τη δόση του. Στην αναζήτηση θα μπλέξει διάφορους γνωστούς του μέσω της αδελφής του και του μαφιόζου συζύγου της.

Κατεξοχήν ελληνική ταινία για να δει κανείς τον Δεκαπενταύγουστο ή και γενικά τον μήνα αυτό, ειδικά αν βρίσκεται όντως στην άδεια πρωτεύουσα και λιώνει. Κλασική επιλογή δηλαδή για τελευταίες μέρες του καλοκαιριού από τον ελληνικό κινηματογράφο…

Περισσότερα από Cine News