MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Κεφαλονιά: Περιπλάνηση στην “αρχόντισσα” των Επτανήσων

Το νησί των αντιθέσεων, με τις παραλίες βγαλμένες από κινηματογραφικά σκηνικά, αλλά και το πράσινο των βουνών να δεσπόζει από άκρη σε άκρη, η Κεφαλονιά είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές off season.

Ελένη Ανδρεάτου | 27.08.2024

Οι διακοπές δεν έχουν ακόμα τελειώσει και αν είστε από αυτούς που παίρνουν την άδειά τους τον Σεπτέμβριο, τότε η Κεφαλονιά αξίζει σίγουρα μια θέση στη λίστα σας. Με οικονομικά ακτοπλοικά από την Κυλλήνη, τοπία απίστευτης ομορφιάς, παραδοσιακά χωριά που κρατούν τον χαρακτήρα τους ακόμα και μετά την περίοδο τουριστικής αιχμής, το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων έχει πολλά να προσφέρει κάθε εποχή του χρόνου.

Γιατί θα αγαπήσεις την Κεφαλονιά, ρωτάς; Εκεί θα συναντήσεις τους κανταδόρους να περιπλανιόνται με τις κιθάρες τους στo λιθόστρωτο, τραγουδώντας για “τς όμορφες κοπέλες”, θα χορέψεις μπάλο μέχρι τελικής πτώσεως, γεμίζοντας ξανά και ξανά την κανάτα σου με το παραδοσιακό κρασί του νησιού, τη ρομπόλα, θα φας παραδοσιακή κρεατόπιτα σε ταβερνάκια πάνω στην ακροθαλασσιά, θα μαγευτείς από τις αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες και σίγουρα θα σε συνεπάρει το έντονο ταπεραμέντο των κατοίκων του νησιού που φημίζονται για την τρέλα τους, την “κουρλαμάδα” τους, όπως συνηθίζουν να λένε και οι ίδιοι σε άπταιστα κεφαλονίτικα.

Ως Κεφαλονίτισσα, προτείνω τις παρακάτω 15 στάσεις στο ταξίδι σου, αν θες κι εσύ να νιώσεις έστω για λίγο, Κεφαλονίτης.

Βόλτες στο Αργοστόλι, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού

Το καμπαναριό στην Πλατεία καμπάνας/Φωτογραφία: Ελένη Ανδρεάτου

Μετά από ιστορικές διαμάχες με την πόλη του Ληξουρίου που κρατούν από τα βάθη του Μεσαίωνα – σαν τους Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες αλά επτανησιακά – το Αργοστόλι αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και εκεί μπορεί να βρει κανείς μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, καφέ, μπαρ αλλά και εστιατόρια. Στην πρωτεύουσα του νησιού, αξίζει να περπατήσεις στο λιθόστρωτο δρόμο της πλατείας Καμπάνας που θα συναντήσεις και το καμπαναριό που «χάρισε» το όνομά του στην πλατεία. Προχωρώντας, λίγο ακόμα θα βρεθείτε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα μέρη για ποτό και φαγητό. Κάνοντας αυτή την διαδρομή μπορεί να συναντήσετε και τους κανταδόρους του νησιού που θα περιπλανιόνται με τις κιθάρες τους, τραγουδώντας τις λεγόμενες «καντάδες» ή την τοπική φιλαρμονική που θα «ακολουθήσει» τη βόλτα σας με επτανησιακές μελωδίες.

Σίγουρα μην παραλείψετε να περπατήσετε και στην παραλιακή με τους φοίνικες να υψώνονται περιμετρικά και τα καΐκια να έχουν «ριχθεί» στη μάχη του ψαρέματος από τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκεί θα δείτε να στέκει εμβληματικά και η γέφυρα Nτε Μποσέ που ενώνει το Αργοστόλι με το υπόλοιπο νησί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα πάνω από τη θάλασσα στον κόσμο. Εκεί συχνάζουν συχνά και οι περίφημες χελώνες καρέτα-καρέτα αλλά πραγματοποιούνται και οι λεγόμενες «βαρκαρόλες», στολισμένα τοπικά ψαροκάικα, που μεταφέρουν τους κανταδόρους και χαρίζουν ένα άκρως αισθαντικό σκηνικό στην καρδιά της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς.

Χωριά «φτιαγμένα» από το πιο ονειρικό παραμύθι

Άσσος
Το χωριό της Άσσου από ψηλά, Photo by Mac McDade on Unsplash

Το χωριό της Άσσου από ψηλά, Photo by Mac McDade on Unsplash

Η Άσσος αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία του νησιού, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί – όχι άδικα – ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς και διατηρεί αναλλοίωτο στο χρόνο όλο το δυτικό παρελθόν του. Ο κλειστός κόλπος που κρατά τα νερά του Ιονίου πελάγους πάντα γαλήνια, τα πολύχρωμα σπιτάκια με τις βουκαμβίλιες στα μπαλκόνια αλλά και το κάστρο της Άσσου με τα βενετσιάνικα κανόνια και όλη τη μεσαιωνική του ιστορία θα σας κάνουν να νιώσετε ένας πραγματικός ιππότης.

Φισκάρδο
Φισκάρδο, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Φισκάρδο, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Περίπου μισή ώρα απόσταση από το χωριό της Άσσου, ανάμεσα σε ψιλόλιγνα κυπαρίσσια, βοτσαλωτές παραλίες και δίπατα αρχοντικά «φερμένα» από τον 18ο αιώνα, θα βρεθείτε στο παραθαλάσσιο χωριού του Φισκάρδου. Αυτό είναι το σημείο της Κεφαλονιάς που μπορείτε να αντικρίσετε την «ομηρική» Ιθάκη και να περπατήσετε στον τόπο του ποιητή των ναυτικών, Νίκου Καββαδία. Πρόκειται για ένα από πιο τουριστικά χωριά του νησιού και ένα από τα μοναδικά σημεία που δεν ισοπέδωσε ο συνταρακτικός σεισμός του 1953. Έτσι, στο Φισκάρδο σας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσετε ατόφια την επτανησιακή αρχιτεκτονική. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα μπορείτε να περιπλανηθείτε στα μαγευτικά μονοπάτια που απλώνονται γύρω από το χωριό, ανακαλύπτοντας κρυφά μνημεία, τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιος με αυτοκίνητο ή απλώς να απολαύσετε τις μαγευτικές παραλίες ανάμεσα στις ελιές και τα κυπαρίσσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς12.09.2018

Παραλίες «βγαλμένες» από κινηματογραφικά σκηνικά

Και μιας και μιλάμε για νησί δεν γίνεται να παραλείψουμε τις μαγευτικές παραλίες για τις οποίες μάλιστα για την Κεφαλονιά θα λέγαμε αποτελούν το δυνατό της «χαρτί». Κατά κύριο λόγο, στο βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε τις παραλίες με βότσαλο, ιδανικές και για τις ινσταγκραμικές σας φωτογραφίες ενώ στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς βρίσκονται οι πιο αμμώδεις ακτές, αγαπημένες και των γνωστών χελωνών καρέτα-καρέτα.

Μύρτος

H πολυβραβευμένη παραλία Μύρτος, Credits: Paolo Chiabrando/Unsplash

Η παραλία Μύρτος είναι από τις πιο ξακουστές και πολυδιαφημισμένες παραλίες του νησιού καθώς δεν είναι λίγες και οι φορές που έχει γίνει πρωτοσέλιδο ως η ομορφότερη παραλία της Ελλάδας. Τα κρυστάλλινα νερά, η λευκή άμμος αλλά και η εξωπραγματική θέα από ψηλά που «χαρίζουν» στον Μύρτο οι καταπράσινοι απότομοι γκρεμοί τον καθιστά ένα μοναδικό αξιοθέατο. Ωστόσο, λόγω της διασημότητας της, η παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται σωρεία επισκεπτών και έτσι θα προτείναμε να την επισκεφτείτε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία του πάρκινγκ. Τέλος, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν αποφασίσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας στον μαγευτικό Μύρτο καθώς η παραλία βαθαίνει απότομα αλλά και πρόκειται για έναν ανοιχτό κόλπο που σημαίνει και μεγάλα κύματα ειδικά σε μέρες με ισχυρούς ανέμους.

Λιμένια – Κακό Λαγκάδι
Κακό Λαγκάδι, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Κακό Λαγκάδι, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Η παραλία Λιμένια βρίσκεται στον καταπράσινο Πόρο, νοτιοανατολικά του νησιού και αποτελεί ένα κρυφό διαμάντι της Κεφαλονιάς, ιδανικό για αυτούς που δεν αγαπούν τις οργανωμένες παραλίες. Τα νερά της παραλίας είναι πολύ καθαρά, ώστε να σου επιτρέπουν να διακρίνεις όλες τις αποχρώσεις του μπλέ αλλά και του πράσινου λόγω της βλάστησης που αντικατοπτρίζεται. Ιδανικό σκηνικό για ήσυχες και απόμερες βουτιές. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, επομένως φροντίσετε να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε και απλά αφεθείτε στην ομορφιά ενός άκρως τροπικού τοπίου. Και ένα Extra tip. Αν σε γοήτευσαν τα Λιμένια και δεν φοβάσαι τα ύψη, τότε αξίζει να περπατήσεις 20 περίπου λεπτά νότια για να βρεις το Κακό Λαγκάδι, ένα κρυφό διαμαντάκι με πεντακάθαρα, δροσερά νερά, γεμάτο σπηλιές για απομόνωση και ηρεμία – αρκεί να καταφέρεις να φτάσεις εκεί, η κατάβαση και η ανάβαση από το βουνό είναι αρκετά δύσκολη, χωρίς μονοπάτι.

Έμπλυση
Έμπλυση, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Έμπλυση, φωτογραφία Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σε ένα μικρό καταγάλανο κόλπο, πολύ κοντά στο Φισκάρδο θα συναντήσετε την παραλία Έμπλυση με μαγευτικά κρυστάλλινα νερά, δέντρα που φτάνουν έως την θάλασσα, αμμώδη βυθό αλλά και κάτασπρα βότσαλα έξω από αυτόν να σας περιτριγυρίζουν. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο υπάρχει καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Extra tip να έχετε μαζί σας μάσκα γιατί σίγουρα ο βυθός γύρω από τα εμβληματικά βράχια θα σας σαγηνεύσει.

Λουρδάς
Η θέα από τον Αίνο, Photo by Yorgos Ntrahas on Unsplash

Η θέα από τον Αίνο, Photo by Yorgos Ntrahas on Unsplash

Πιο κοντά στην πόλη του Αργοστολίου, περίπου 20 λεπτά με το αμάξι θα βρεθείτε στην παραλία του Λουρδά. Αν προτιμάτε τις αμμώδεις παραλίες αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Πρόκειται για μια μεγάλη ακτή στο νότιο τμήμα του νησιού. Η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες αλλά λόγω της έκτασης της σίγουρα θα βρείτε ένα σημείο να «εγκαταστήσετε» το δικό σας εξοπλισμό, αν το προτιμάτε. Πάνω από την παραλία θα βρείτε πληθώρα εστιατορίων και μαγαζιών για ποτό και φαγητό ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και τα θαλάσσια σπορ που προσφέρονται για μια πιο περιπετειώδη εμπειρία. Στο Λουρδά, θα απολαύσετε τις βουτιές σας αντικρίζοντας τις πλαγιές των μαύρων ελάτων του μεγαλύτερου βουνού της Κεφαλονιάς, του Αίνου. Σας προτρέπουμε ανεπιφύλακτα να μείνετε στην παραλία έως τη δύση του ηλίου για να χαθείτε στις πορτοκαλοκκόκινες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος με θέα την ακριβώς απέναντι Ζάκυνθο.

H γιορτή της Ρομπόλας στο χωριό Φραγκάτα

Πανηγύρια με άφθονη ρομπόλα και επτανησιακό μπάλο

Αν βρεθείτε στο νησί της Κεφαλονιάς σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε και ένα από τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι για να βρεθείτε στην καρδιά των παραδόσεων του τόπου. Τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά που λαμβάνουν χώρα στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα που μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός για το πιο χωριό θα «στεφθεί» νικητής και θα διοργανώσει το καλύτερο γλέντι. Εκεί θα πιείτε άφθονη ρομπόλα – το τοπικό κρασί του νησιού – και θα χορέψετε επτανησιακό μπάλο, μέρμηγκα, διβαράτικο και άλλους κεφαλονίτικους χορούς μέχρι τελικής πτώσεως…

Βαρκάδες στο σπήλαιο της Μελισσάνης

Το σπήλαιο Μελισσάνης, Credits: Branko Besevic/Unsplash

Στη λίμνη Μελισάννη, 20 μέτρα κάτω από το έδαφος θα ζήσει κανείς την πιο εξωκοσμική εμπειρία. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με αμέτρητους σταλακτίτες και μια υπόγεια λίμνη να «λούζεται» από τις ακτίνες του ηλίου που πέφτοντας στα νερά «χαρίζουν» αποχρώσεις του γαλάζιου φερμένες από άλλο πλανήτη. Ο μύθος λέει ότι η νύμφη Μελισσάνθη πνίγηκε σε αυτό το σημείο αφού αρνήθηκε τον έρωτα της ο θεός Πάνας. Σήμερα, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στη λίμνη μέσω ενός υπόγειου τούνελ και έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν με τους βαρκάρηδες τη Μελισάννη, απολαμβάνοντας το εξωπραγματικής ομορφιάς τοπίο, ως μάρτυρες ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου.

Παραδοσιακό φαγητό σε ταβερνάκια πάνω στην ακροθαλασσιά

Οι βουτιές στη θάλασσα σίγουρα μας ανοίγουν την όρεξη και ευτυχώς στην Κεφαλονιά μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά εστιατόρια και μέρη για φαγητό αλλά και για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στα χωριά.

The Vine | Wine Tasting, Shop & Bar

The Vine Kefalonia/Facebook

Περπατώντας στην παραλιακή του Αργοστολίου, σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή το μαγαζάκι στην άκρη του λιμανιού με τα αισθαντικά φώτα και την άκρως ρομαντική θέα. Αν είστε λάτρης του κρασιού, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσετε κεφαλονίτικα κρασιά και παραδοσιακά προϊόντα. Το «Τhe vine» είναι πρόσφατη προσθήκη στο νησί. Στο μαγαζί υπάρχει και έμπειρη σομελιέ που θα σας μάθει όλα τα μυστικά του κρασιού αλλά μπορείτε να κάνετε κράτηση και για μια 45λεπτη ολιστική wine tasting εμπειρία.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ιωάννου Μεταξά 40, Αργοστόλι
Τηλέφωνο: 2671087954

Παλιά πλάκα

Παλιά πλάκα/site παλιάς πλάκας

Στο Αργοστόλι θα συναντήσετε και ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού, την Παλιά Πλάκα. Εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά κεφαλονίτικα πιάτα, όπως τις ξακουστές πίτες – ανάμεσα τους και η περίφημη κρεατόπιτα – ενώ στο τέλος θα σας περιμένει έκπληξη κέρασμα, γλυκό εκμέκ.
Διεύθυνση: Αγνής Μεταξά 2, Αργοστόλι 28100
Τηλέφωνο: 2671024849

Κούτουπας

To μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απο το χωριό Διλινάτα. Φωτογραφία: Μαριλένα Καλαφάτη

Στο χωριό Διλινάτα, λίγο πιο έξω από το Αργοστόλι θα φάτε ντόπια κρέατα σε μια οικογενειακή ταβέρνα ανάμεσα σε δέντρα με θέα την πρωτεύουσα. Μάλιστα, αν βρεθείτε στο νησί από Νοέμβρη έως και Μάρτη, στον Κούτουπα θα απολαύσετε και live θέαμα με χορό και μουσική. Μετά το φαγητό, μην παραλείψετε να μείνετε έως τη δύση του ηλίου γιατί το χωρίο – εξού και το όνομα του – φημίζεται για το μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα.
Διεύθυνση: Διλινάτα 28100
Τηλέφωνο: 2671084493

Ξαστεριά

Ξαστεριά/Facebook

Μέσα σε μια άκρως γραφική αυλή, περικυκλωμένη από κληματαριές μπορεί κανείς να δοκιμάσει το πιο μαμαδίστικο φαγητό. Η Ξαστεριά βρίσκεται στο χωριό Κεραμειές και αποτελεί εστιατόριο δεύτερης γενιάς. Οι ιδιοκτήτες με το ζεστό χαμόγελο και την θετική τους ενέργεια θα είναι πρόθυμοι να σας δώσουν όποια πληροφορία επιθυμείτε για το νησί αλλά και να σας φιλέψουν τα σπιτικά φτιαγμένα με τα πιο φρέσκα υλικά πιάτα τους.
Διεύθυνση: Κεραμείες 28100
Τηλέφωνο: 2671069535

Το Καφενείο της Κλειώς

Το καφενείο της Κλειώς/Facebook

Στο κεντρικό δρόμο της περιοχής των Βλαχάτων μην προσπεράσετε για κανένα λόγο «Το καφενείο της Κλειώς». Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των γύρω χωριών, εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το πρωινό σας. Πίσω από το μαγαζί θα ανακαλύψετε την αυλή, με θέα το απέραντο Ιόνιο πέλαγος που θα σας κάνει πραγματικά να ερωτευτείτε το μέρος.
Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Αργοστολιού – Πόρου, Βλαχάτα 281 00

Βαρκαρόλες υπό το φως του φεγγαριού
Βαρκαρόλες στο λιμάνι Αργοστολίου, φωτογραφία Ελένη Ανδρεάτου

Βαρκαρόλες στο λιμάνι Αργοστολίου, φωτογραφία Ελένη Ανδρεάτου

Τέλος, θα αφήσουμε μια απο τις μαγευτικές εικόνες της εθιμοτυπικής βαρκαρόλας να κάνει τον επίλογο για το νησί της Κεφαλονιάς, με τις ονειρεμένες παραλίες αλλά και τα καταπράσινα επιβλητικά βουνά, τον βενετσιάνικο αέρα, τους απόηχους των καντάδων και όλα όσα την κάνουν έναν προορισμό γεμάτο αντιθέσεις που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Άλλωστε, όπως λέει και μια κεφαλονίτικη καντάδα “όποιος σταθεί στον ίσκιο της, ποτέ του δεν πεθαίνει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚύματα: Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς επιστρέφει με προβολές δίπλα στη θάλασσα12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί