MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

4χρονο αγόρι έσπασε κατά λάθος βάζο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο της Χάιφα

Το αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. – και ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα ακριβώς επειδή ήταν τόσο άθικτο.

Φωτογραφία Hecht Museum
Φωτογραφία Hecht Museum
Monopoli Team

Ένα βάζο ηλικίας 3.500 ετών έσπασε κατά λάθος σε κομμάτια ένα τετράχρονο αγόρι κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής σε μουσείο στο Ισραήλ.

Το Μουσείο Hecht στη Χάιφα δήλωσε στο BBC ότι το αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. – και ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα επειδή ήταν τόσο άθικτο.

Βρισκόταν κοντά στην είσοδο του μουσείου χωρίς γυαλί, καθώς το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει «ιδιαίτερη γοητεία» στην προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων «χωρίς εμπόδια».

Ο πατέρας του αγοριού, Άλεξ, δήλωσε ότι ο γιος του «τράβηξε ελαφρώς το βάζο» επειδή ήταν «περίεργος για το τι υπήρχε μέσα», ενώ είπε ότι «έπαθε σοκ» όταν είδε τον γιο του δίπλα στο σπασμένο βάζο και στην αρχή σκέφτηκε ότι «δεν το έκανε το παιδί μου».

Ωστόσο, αφού ηρέμησε το αγόρι μίλησε με τον φύλακα ασφαλείας, είπε ο Άλεξ στο BBC.

Το Μουσείο Hecht δήλωσε ότι το παιδί έχει προσκληθεί ξανά στην έκθεση με την οικογένειά του για μια οργανωμένη ξενάγηση μετά το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκθέματα της έκθεσης καταστρέφονται σκόπιμα και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, εμπλέκοντας και την αστυνομία», δήλωσε στο BBC ο Lihi Laszlo από το μουσείο.

«Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο και η αντίδραση θα είναι ανάλογη».

Έχει επίσης οριστεί ειδικός στη συντήρηση για την αποκατάσταση του βάζου και θα επιστρέψει στη θέση του «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι θα νιώσουν «ανακούφιση» όταν δουν το βάζο να αποκαθίσταται, αλλά πρόσθεσε ότι «λυπούνται» επειδή «δεν θα είναι πλέον το ίδιο αντικείμενο».

Το μουσείο δήλωσε στο BBC ότι «όποτε είναι δυνατόν, τα αντικείμενα εκτίθενται χωρίς εμπόδια ή γυάλινους τοίχους». Και «παρά το σπάνιο περιστατικό» το μουσείο δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Το βάζο πιθανότατα προοριζόταν αρχικά για τη μεταφορά τοπικών προμηθειών, όπως κρασί και ελαιόλαδο.

Προηγήθηκε της εποχής του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ και του βασιλιά Σολομώντα και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής της Χαναάν στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Παρόμοια κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών είναι συνήθως σπασμένα ή ελλιπή όταν αποκαλύπτονται, καθιστώντας αυτό το άθικτο πιθάρι «ένα εντυπωσιακό εύρημα» όταν ανακαλύφθηκε, πρόσθεσε το μουσείο.

Περισσότερα από Περίεργα