MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WELLNESS

Πώς θα έχεις δυνατό ανοσοποιητικό, λιγότερο άγχος, καλύτερη διάθεση

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη διάθεση, έλεγχος του άγχους, αυξημένη ικανότητα εκμάθησης καινούργιων γνώσεων: αυτά είναι λίγα από τα πολλά οφέλη ενός καλού ύπνου!

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Το έχουμε βιώσει όλοι: ξυπνάμε από έναν καλό ύπνο και νιώθουμε ανανεωμένοι, δυνατοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα μέσα στη μέρα! Αυτό το συναίσθημα δεν είναι fake. «Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευεξία», σχολιάζει η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του να μην κοιμάσαι καλά; Πειράζει (πολύ) αν ξενυχτάμε και μειώνουμε τις ώρες του ύπνου μας; Η ψυχολόγος μας απαντά ότι ο κακός ύπνος μιας νύχτας μπορεί να μην είναι τόσο επιβαρυντικός, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα σε πολλά επίπεδα. «Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας και η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ευεξία μας», συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Παυλέτση-Στεφανή. Έτσι την ρωτήσαμε και έχουμε τις απαντήσεις της για το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά.

Κακή ποιότητα και έλλειψη ύπνου: Οι πιο συχνές συνέπειες

Το ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρει

Ο ύπνος μεταφράζεται άμεσα στην ευεξία μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ορισμένες πρωτεΐνες και αντισώματα που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση ασθενειών ή λοιμώξεων. Με την έλλειψη ποιοτικού ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει την παραγωγή αυτών των κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τις πιθανότητές να αρρωστήσουμε. Είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο ως μέρος της συνολικής ρουτίνας υγείας και ευεξίας μας ώστε να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση και… ετοιμοπόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠόση βιταμίνη D χρειάζεσαι για να παραμείνεις υγιής;12.09.2018

Τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται

Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα θέτοντας σε υψηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Η κακή ποιότητα και η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων. Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες μπορεί να αυξηθούν εάν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά στο σύνολο των ημερών. Το αυξημένο άγχος και η γενικότερη ανησυχία μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε προβλήματα στην εργασία ή το σχολείο, ενώ αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να επιδεινωθούν εάν συνεχίσει κάποιος να κοιμάται ανεπαρκώς.

Η μνήμη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μνήμη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Πολλοί άνθρωποι το παρατηρούν αυτό στην πράξη, εντοπίζοντας ότι έχουν προβλήματα μνήμης σε περιόδους που δεν κοιμούνται καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος εδραιώνει τις αναμνήσεις της ημέρας και τις αποθηκεύει για την περίπτωση που χρειαστεί να τις ανακαλέσει στο μέλλον, ενισχύοντας τις νευρικές συνδέσεις που σχηματίζουν αναμνήσεις. Όταν στερούμαστε τον ύπνο, αυτοί οι νευρώνες καταπονούνται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, επηρεάζοντας τον τρόπο επεξεργασίας, διατήρησης και ανάκλησης των αναμνήσεων/ πληροφοριών.

Γίνεται πιο δύσκολη η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και πληροφοριών

Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη προσοχή και ενοποίηση που οδηγούν σε ασθενέστερες μνήμες, μειωμένη ανάκληση πληροφοριών και αναμνήσεων και παραμόρφωση μνήμης που προκαλεί σύγχυση και δυσκολία στη διατήρηση νέων πληροφοριών.

Η στέρηση ύπνου μειώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία και επεξεργασία που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να ανακαλούμε και να μαθαίνουμε αποτελεσματικά νέες πληροφορίες.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε την ημέρα;

Για να λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα του οργανισμού, είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής ποσότητα ύπνου, μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα. Ωστόσο οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο μπορεί να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, ιδιαίτερα την ηλικία, την ποιότητα του ύπνου και την προηγούμενη στέρηση ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα καταφέρεις να κοιμηθείς όταν έχει ζέστη – 8 tips που θα σε βοηθήσουν12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life