Πώς το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία και τι να κάνεις γι’ αυτό
Οι άγνωστες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) δημιουργούν μια σιωπηλή κρίση ψυχικής υγείας.
Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Stein και Leventhal το 1935 και φαίνεται ότι αποτελεί τη συχνότερη αιτία διαταραχής του μεταβολισμού στις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες με ΣΠΩ παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα και σημεία και συμπτώματα περίσσειας ανδρογόνων. Έτσι λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου αφορούν αφενός τη δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας, με την περίσσεια ανδρογόνων και πιθανά την πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών, ενώ παράλληλα η πλειονότητα των γυναικών με ΣΠΩ παρουσιάζει μεταβολικές διαταραχές, όπως δυσλιπιδαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε προδιαβήτη. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως το ΣΠΩ εμφανίζεται σε συνδυασμό με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Και ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς η διατροφή επηρεάζει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα όσον αφορά στις επιπτώσεις του ΣΠΩ στην ψυχική υγεία της γυναίκας.
Εάν ζείτε με ΣΠΩ ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αυτήν την περίπλοκη ορμονική πάθηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε μαζί τους τρόπους που θα βοηθήσουν.
Τα συναισθηματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, είναι κοινά σε γυναίκες με ΣΠΩ, αλλά συχνά παραβλέπονται και ως εκ τούτου αφήνονται χωρίς θεραπεία.
Τα συμπτώματα του ΣΠΩ –όπως ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας, ακμή, τριχόπτωση ή υπερβολική τριχοφυΐα και άλλες καταστάσεις – μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας, την εικόνα του σώματος και την αυτοπεποίθησή σας.
Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν δεν γνωρίζετε την αιτία. Αρνητικά συναισθήματα μπορεί επίσης να προκύψουν εάν χρειάζεται πολύς χρόνος για να λάβετε μια διάγνωση ή εάν έχετε λάβει λανθασμένες πληροφορίες στην πορεία.
Μόλις οι γυναίκες διαγνωσθούν με ΣΠΩ αναφέρουν διαφορετικά συναισθήματα. Μερικές βιώνουν συναισθήματα παρόμοια με αυτά της θλίψης – όπως σοκ, δυσπιστία, θυμό, απογοήτευση, λύπη, μούδιασμα. Άλλες μπορεί να το αποδεχτούν πολύ γρήγορα.
Είναι σημαντικό να διατηρείτε υπό έλεγχο την ψυχική σας υγεία και να αναζητάτε υποστήριξη εάν ποτέ αισθανθείτε ότι δεν τα καταφέρνετε.
Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, μεταξύ 8 και 13% των γυναικών με εμμηνόρροια έχουν ΣΠΩ και πολλές αντιμετωπίζουν δυσμενή αποτελέσματα ψυχικής υγείας.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και άγχος, τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διατροφική διαταραχή και 8,47 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PCOS Challenge: The National Polycystic Ovary Syndrome Association, το 62,15% των 900 ερωτηθέντων ανέφερε υψηλές έως σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που προκλήθηκαν από το σύνδρομο.
Οι περισσότερες γυναίκες με ΣΠΩ αναφέρουν ότι νιώθουν ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις σχετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, εν μέρει επειδή το ίδιο το σύνδρομο δεν είναι πλήρως κατανοητό. Μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ: την αυτοεκτίμηση, την ταυτότητα φύλου, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Οι συγκεχυμένες ιατρικές συμβουλές, οι καθυστερημένες διαγνώσεις και οι άπειρες θεραπείες απλώς επιδεινώνουν το συναισθηματικό βάρος.
Επίσης οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με ΣΠΩ μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω ορισμένων βιολογικών παραγόντων. Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη, μπορούν να συμβάλουν σε διαταραχές της διάθεσης και στο άγχος.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα κοινό σύμπτωμα, επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και τη ρύθμιση της διάθεσης. Η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με το ΣΠΩ συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Και οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια στο μικροβίωμα τους, αυξάνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και πιθανώς επιδεινώνοντας τις διαταραχές της διάθεσης.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.