MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέατρο Πορεία 2024-2025: Συνεχίζει με νέες δραματουργίες

Ποιες θα είναι οι πέντε παραγωγές που θα συστήσουν το χειμερινό ρεπερτόριο του θεάτρου, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι καινούργιες.

Στέλλα Χαραμή | 05.09.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Μαρίζα Καψαμπέλη

Με νέα δραματουργία. Το, ολοένα και πιο τολμηρό στις επιλογές και τις αναγνώσεις, Θέατρο Πορεία μπαίνει στην καινούργια θεατρική σεζόν συστήνοντας νέα ελληνική και ξένη εργογραφία – τις οποίες και εντάσσει στον πυρήνα του ρεπερτορίου του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του και σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, μετά από τρία γόνιμα χρόνια στη λειτουργία της Σχολής Πυροδότησης Νέου Ελληνικού Έργου υπό τη σκέπη του «Πορεία» παραμένει θιασώτης της παραγωγής νέων ελληνικών κειμένων. Εξ ου και αναθέτει στη σταθερή του συνεργάτιδα ‘Ερι Κύργια τη συγγραφή ενός νέου κειμένου εμπνευσμένο από το μύθο του «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλεϊ. Το «Φρανκενστάϊν και Ελοϊζα» εστιάζει στις τερατικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης μελετώντας, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της γιατί «ο άνθρωπος επενδύει στη νέα γνώση με στόχο την αθανασία» και πως αυτό καταλήγει «στην υπαρξιακή τραγωδία του είδους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Έγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Πορεία12.09.2018

Ο Φρανκενστάϊν στον κόσμο της ΑΙ

Είναι το πρώτο αυτοτελές θεατρικό έργο που παραδίδει η Έρι Κύργια «που ενώ κρατά κάποια συμβάντα από το πρωτότυπο έχει εντελώς νέα πλοκή, η οποία τοποθετείται στις απαρχές της ιστορίας της ΑΙ στην Αμερική της δεκαετίας του ’60». Τον επώνυμο ρόλο θα ενσαρκώσει ο Γιάννης Στάνκογλου (ο οποίος επιστρέφει στην Τρικόρφων μετά το ανέβασμα του «Γιούγκερμαν») και μαζί του οι Μαρία Πανουργιά, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Συμεωνίδης, Νίκος Καλαμό και Χριστίνα Στεφανίδη. Το σκηνογραφικό περιβάλλον υπογράφει ο Πάρις Μέξης που θεωρεί πως η παράσταση «θα είναι ένα μεγάλο πείραμα» και τη μουσική ο Gary Salomon. Η παράσταση θα είναι η κεντρική παραγωγή του θεάτρου για φέτος, με την πρεμιέρα να δρομολογείται στις 21 Νοεμβρίου.

Η Λένα Παπαληγούρα στον πολυβραβευμένο μονόλογο “Prima Facie”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. @Τάσος Βρεττός

Ένας σαρωτικός μονόλογος

Μια ακόμα πανελλήνια πρώτη αγγλόφωνης δραματουργίας, το «Prima Facie» της Αυστραλής Σούζι Μίλερ – κείμενο που σαρώνει διεθνώς – προστίθεται στο φετινό ρεπερτόριο του «Πορεία». Πρόκειται για ένα συνταρακτικό και πολυβραβευμένο μονόλογο που πραγματεύεται τη γυναικεία κακοποίηση με θύμα βιασμού μια δικηγόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSuzie Miller: Ποιο είναι το νέο όνομα της παγκόσμιας θεατρικής συγγραφής;12.09.2018

Ύστερα από επιλογή της ίδιας της συγγραφέα τη σκηνοθεσία της παράστασης αναλαμβάνει ο Γιώργος Οικονόμου κάνοντας λόγο για «ένα έργο με εξαιρετική δομή κι έναν υπέροχο χαρακτήρα» ενώ την κεντρική ηρωίδα υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα που εύχεται το ελληνικό ανέβασμα να προκαλέσει συζητήσεις για την αιχμηρότητα και την ευαισθησία με την οποία χειρίζεται ένα τόσο φλέγον ζήτημα. Το Θέατρο Πορεία θα πυροδοτήσει (κι εκείνο με τη σειρά του) το δημόσιο διάλογο οργανώνοντας εργαστήριο δραματοθεραπείας με θέμα την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Εξάλλου, σε πολλές από τις 25 χώρες που έχει ανεβεί το «Prima Facie» είχε απρόσμενο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς στάθηκε αφορμή μέχρι και για νομοθετικές ρυθμίσεις στις δίκες με θύματα βιασμού. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 29 Οκτωβρίου· ωστόσο, η σκηνή της Τρικόρφων θα ανοίξει πολύ νωρίτερα.

Σκηνή από την περσινή επιτυχία του “Εγκλημα και τιμωρία” με τους Δημήτρη Ήμελλο και Προμηθέα Αλειφερόπουλο. @Μαρίζα Καψαμπέλη

Επιστρέφουν περσινές επιτυχίες

Αμετανόητο ως θέατρο ρεπερτορίου, το «Πορεία» θα επαναλάβει για μικρό κύκλο παραστάσεων τα δύο περσινά επιτυχημένα του ανεβάσματα, την μετασκευή του Θανάση Τριαρίδη στο κλασικό του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία» (μια ακόμα ανάθεση νέας δραματουργίας) με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο και Δημήτρη Ήμελλο στους εμβληματικούς ρόλους του Ρασκόλνικοφ και του Πορφύρη, αντίστοιχα. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, θα παιχτεί μόνο για 20 βράδια από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαριάννα Πουρέγκα: Διεκδίκησα σθεναρά να είμαι στο χώρο12.09.2018

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, θα επανεκκινήσει και το ερωτικό δράμα του Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα», επίσης σε σκηνοθεσία Τάρλοου, για ένα πολύ περιορισμένο κύκλο παραστάσεων από τις 28 έως τις 15 Σεπτεμβρίου – ενώ αναμένεται να επιστρέψει στα μέσα Δεκεμβρίου για μια παράσταση κάθε Κυριακή, νωρίς το απόγευμα. Και φέτος οι Χρήστος Σαπουντζής και Μαριάννα Πουρέγκα – Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή) εμφανίζονται στους επώνυμους ρόλους.

Μαριάννα Πουρέγκα και Χρήστος Σαπουντζής στη σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου πάνω στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ‘Περλιμπλίν και Μπελίσα”.

Σταθμός ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Τέλος, επεκτείνοντας την καλή συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και με την καλλιτεχνική του διευθύντρια Έφη Θεοδώρου, το Θέατρο Πορεία θα φιλοξενήσει τη φετινή χειμερινή παραγωγή του «Ο θεός της σφαγής» της Γιασμίν Ρεζά. Ο Μάνος Βαβαδάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία σε ένα έργο που σχολιάζει, όπως ο ίδιος αναφέρει «τον εγκλωβισμό στην παιδική μας ηλικία». Πρωταγωνιστές του οι Ιώ Ασηθιανάκη, Φανή Γεωργακάκη, Γιώργο Κριθάρα και Φοίβο Παπακώστα. Η παράσταση θα ξεκινήσει να παίζεται στα Χανιά στις 2 Οκτωβρίου και στις 23 θα ταξιδέψει στην Αθήνα για πέντε μόνο βράδια.

Η προπώληση τρέχει

Η προπώληση για όλες τις παραγωγές του «Πορεία» έχει ξεκινήσει ήδη και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου όλα τα εισιτήρια θα διατίθενται στην τιμή των 12 ευρώ στο πλαίσιο του θεσμού Early Bird.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο Πορεία12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture