11 εγκαταλελειμμένα νησιά σε όλο τον κόσμο και οι ιδιαίτερες ιστορίες τους
Κάποια από αυτά έγιναν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και σκηνικά για ταινίες. Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό νησί.
Μισογκρεμισμένα σπίτια, έρημοι δρόμοι, σχολεία και εκκλησίες πνιγμένα στην πυκνή βλάστηση, τοπία απόκοσμα αλλά και γοητευτικά. Κάποια από αυτά τα νησιά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων καταστροφών, άλλα λόγω πολέμων και άλλα για οικονομικούς λόγους. Μερικά από αυτά έγιναν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και σκηνικά για ταινίες. Όλα έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν. Από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα, δείτε μερικά από τα πιο συναρπαστικά εγκαταλελειμμένα νησιά του κόσμου που επέλεξε για το αφιέρωμά του το Architectural Digest.
Deception Island, ΑνταρκτικήΈνα ηφαίστειο εξερράγη όχι μία αλλά δύο φορές, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα κοντά στο Deception Island στην Ανταρκτική. Κάποτε ήταν σταθμός φαλαινοθηρίας και έδρα πολλών επιστημονικών ερευνητικών βάσεων, αλλά οι δύο ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετέτρεψαν σχεδόν τα πάντα σε στάχτη. Σήμερα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας χάρη στο απόκοσμο τοπίο του, τις παραλίες με τη μαύρη άμμο, την άγρια ζωή και τις φυσικές ιαματικές πηγές του.
Το απομακρυσμένο χωριό Houtouwan στο νησί Shengshan της Κίνας ήταν κάποτε το σπίτι για περισσότερους από 2.000 ψαράδες και τις οικογένειές τους. Το χωριό εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση και πόρους. Σήμερα, η φύση έχει κυριαρχήσει και τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια είναι καλυμμένα με πυκνή βλάστηση. Το σκηνικό είναι απόκοσμο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει εκατοντάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί για μια βόλτα ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια.
Σπιναλόγκα, ΚρήτηΗ Σπιναλόγκα είναι ένα νησί με ιδιαίτερη και μεγάλη ιστορία, στον κόλπο της Ελούντας, στο Λασίθι. Αυτό το μικρό νησί υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ενετικά κάστρα της Κρήτης, ενώ το όνομά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με το λεπροκομείο που λειτούργησε εκεί από το 1904 έως το 1957. Είναι ο τόπος που έχει ταυτιστεί με την κοινότητα των χανσενικών όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα. Μια ιστορία που αποτέλεσε έμπνευση για τη βραβευμένη ιστορική νουβέλα της Βικτόρια Χίσλοπ, «Το Νησί». Σήμερα, η Σπιναλόγκα έχει μετατραπεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο, φτάνοντας στο μέρος με καραβάκια που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Πρόκειται για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό.
Το νησί Hashima στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1890, όταν το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi προκειμένου να στεγάσει εκεί τους εργάτες που θα αναλάμβαναν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης των υποβρύχιων κοιτασμάτων άνθρακα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες εργάτες από την Κίνα και την Κορέα ζούσαν και εργάζονταν στο συγκεκριμένο νησί. Μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο λόγω ατυχημάτων και υποσιτισμού. Τη δεκαετία του ’70, μόλις άρχισαν να εξαντλούνται τα αποθέματα άνθρακα και το πετρέλαιο άρχισε να τον αντικαθιστά, τα ορυχεία έκλεισαν και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντα τους.
Διαβάστε περισσότερα στο travelgo.gr.