MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
AWARENESS

Τι είναι η νόσος του Crohn από την οποία πάσχει η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου;

Όσο περισσότερο μαθαίνουμε και συζητάμε ανοιχτά για χρόνια νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, τόσο περισσότερο βοηθάμε τους ασθενείς αλλά και την κοινωνία μας να κάνoυν βήματα προς τα εμπρός.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Λοιπόν, η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου ανέφερε τη… συμβίωσή της με ένα χρόνιο νόσημα, τη νόσο του Crohn, και πώς αυτό την βοήθησε να δει με άλλο μάτι τη ζωή και την καθημερινότητα. Η γλυκιά ηθοποιός εστίασε στο πώς η ζωή με ένα χρόνιο νόσημα την έκανε να δει διαφορετικά τα μικρά προβλήματα της κάθε ημέρας και να συνειδητοποιήσει την αξία της καλής υγείας.

Τι είναι η νόσος του Crohn και ποια τα συμπτώματά της

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου, η οποία χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης, γεγονός που δυσκολεύει τους ιατρούς να καταλήξουν στη σωστή διάγνωση, μία διάγνωση που για πολλούς ασθενείς μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και χρόνια.

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα CDD (Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων), αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια (συνήθως χωρίς αίμα)
  • Κοιλιακό πόνο και κράμπες, ειδικά στη δεξιά πλευρά ή γύρω από την περιοχή του ειλεού
  • Απώλεια βάρους λόγω κακής απορρόφησης θρεπτικών συστατικών
  • Κόπωση και πυρετό σε περιόδους έξαρσης
  • Αναιμία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παρατεταμένης απώλειας αίματος από το έντερο

Επιπρόσθετα, μπορεί να εμφανιστούν εξωεντερικά συμπτώματα, όπως έλκη στο στόμα, φλεγμονή στις αρθρώσεις και δερματικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι σημαίνει να ζεις με ένα χρόνιο νόσημα; Η Βάσω Βακουφτσή απαντά σε πρώτο πρόσωπο12.09.2018

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τις περιόδους έξαρσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα όπως ανοσοκατασταλτικά και βιολογικούς παράγοντες, τροποποιήσεις στη διατροφή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, παρόλο που η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει επιπλοκές, δεν θεραπεύει τη νόσο, καθώς αυτή συχνά επανεμφανίζεται​.

Περισσότερα από The Art of Life