MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τα βραβεία Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού και Animation στη Δράμα

Για πρώτη φορά στα 47 του χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παίρνει -και δίνει- μια ανάσα απονέμοντας τα βραβεία του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού, καθώς και του Animation τμήματος μέσα στην εβδομάδα της διοργάνωσης. Δείτε ποιες ταινίες διακρίθηκαν!

author-image Άννα Ρούτση

Το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι στα μισά της εβδομάδας του και ήδη έχουμε τους πρώτους νικητές βραβείων. Το φεστιβάλ φέτος καινοτόμησε, αποσυμφορίζοντας την Τελετή Λήξης αλλά και δίνοντας τον απαραίτητο χώρο και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις σπουδαστικές ταινίες, τόσο του εθνικού όσο και του διεθνούς τμήματος, καθώς και στο animation. Φρέσκο βλέμμα, διαφορετικό ύφος και λόγος, έντονη η διεκδίκηση της ελευθερίας αυτοκαθορισμού και ταυτότητας και μια τελετή απονομής βραβείων γεμάτη με νέα παιδιά με πολύ κέφι, τεράστια χαρά και συγκίνηση που τη μοιράζονταν με τους φίλους και οικογένειές τους.

Κάπως έτσι ζήσαμε την απονομή βραβείων σπουδαστικού και animation το βράδυ της Τετάρτης στον ασφυκτικά γεμάτο κινηματογράφο Ολύμπια στο κέντρο της Δράμας. Μπορεί τα άλλοτε παραμυθένια νερά της Αγίας Βαρβάρας να έχουν πια στερέψει φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με αμείλικτο τρόπο με τη δυσοίωνη πραγματικότητα, η έμπνευση και η δημιουργικότητα όμως των νέων ευτυχώς δεν φαίνεται να υποφέρει από ξηρασία και είναι ευοίωνη. Γιατί, όπως είπαν χαρακτηριστικά «μόνοι μας τα κάνουμε όλα, αλλά θα συνεχίσουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Φέτος είδαμε λιγότερες κινήσεις εντυπωσιασμού, λιγότερα δυστοπικά τοπία και σενάρια, αλλά μια μεγαλύτερη απλότητα στη φόρμα, προσγείωση στην καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις, με το παρελθόν να συνδιαλέγεται με το παρόν, μια πραγματικότητα δηλαδή που δεν δίνει και λίγες αφορμές για να πει κανείς μια ιστορία.

Τα βραβεία στο Εθνικό Σπουδαστικό

Στο εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα με επικεφαλής προγράμματος τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη και Κριτική επιτροπή τον Άρη Κατωπόδη  (Πρόεδρο), καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, Στυλιανό Ζερεφό, καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Vania Turner, σκηνοθέτιδα, ντοκιμαντερίστρια, τα βραβεία έχουν ως εξής:

ποπ

Το Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα» απονεμήθηκε στην ταινία ποπ, της Λίνας Κουντουρά, επειδή προσφέρει μια αναπάντεχα φρέσκια σκηνοθετική ματιά και εξάπτει τη φαντασία ταξιδεύοντάς μας στο νέο κόσμο που έχει δημιουργήσει.

Η ταινία βραβεύεται και για τη Σκηνογραφία της από τους Κατερίνα Περδικούρη-Παπαδοπούλου, Πάνο Σελλά, Στέλλα Δεληαντώνη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000. Επίσης, το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production προσφορά της εταιρείας Stefilm στην επόμενη ταινία του σκηνοθέτη.

απαρατάτεμε στην απονομή

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε η ταινία απαρατάτεμε, της Μένης Τσιλιανίδου για την ειλικρίνεια, τη λιτότητα, την οξυδέρκεια και το χιούμορ της, ενώ η Ηρώ Τσαμίγλου και ο Δημήτρης Νεζίρης παίρνουν το βραβείο γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας αντίστοιχα. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, χορηγία της Μποδούρογλου ΑΜΚΕ.

Στελιάννα

Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ έλαβε η Στελιάννα, του Γιάννη Μπλέτα, για την ευαισθησία και το θάρρος του δημιουργού να προσεγγίσει ένα δύσκολο θέμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο της οικογένειας όσο και του κεντρικού χαρακτήρα. ‘Όπως είπαν οι συντελεστές της ταινίας και γονείς της Στελιάννας: «Είμαστε όλοι μας διαφορετικοί και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να εκφραστούμε. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας είναι άλλωστε αυτιστικό και δεν το ξέρει. Αλλά η αναπηρία είναι απολύτως ειλικρινής, δεν κρύβεται, λέει αλήθειες και αυτό πρέπει να κάνει και το σινεμά». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, χορηγία της Μποδούρογλου ΑΜΚΕ.

Να θυμάσαι ότι πατάς στη γη

Βραβείο Σεναρίου παίρνει η ταινία Να Θυμάσαι ότι Πατάς στη Γη, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βαγγέλη Δικόπουλου: Σε ένα υπερ-ρεαλιστικό ψηφιδωτό ιστοριών, η ξεκαρδιστική ελληνική καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μια εξωγήινη πραγματικότητα. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 που προσφέρει η Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1.

Alles Gut, απονομή

Η ταινία Alles Gut, του Παύλου Παρασκευόπουλου παίρνει το Βραβείο Student Drama Queer για την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την τόλμη του δημιουργού της να μας φέρει αντιμέτωπους με τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο θάνατος του κηπουρού

Το Βραβείο Φωτογραφίας «Ντίνος Κατσουρίδης» απονέμεται στην ταινία Ο Θάνατος του Κηπουρού, της Χριστίνας Σπηλιοπούλου σε διεύθυνση φωτογραφίας του Θάνου Αθανασίου και συνοδεύεται από τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του φωτογράφου, προσφορά της οικογένειας Κατσουρίδη.

Το ποτάμι περνάει από το χωριό

Το Βραβείο Μοντάζ κέρδισε η ταινία Το Ποτάμι Περνάει από το Χωριό, του Ξενοφώντα Νικολακόπουλου σε μοντάζ του Γιώργου Παυλούδη που λαμβάνει το βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο Avid Media Composer της Avid Technology, σε προσφορά της εταιρείας Telmaco.

Dracaena, απονομή

Το Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου πάει στην Dracaena, της Σοφίας Πριόβολου και του Ιωάννη Παναγιωτίδη με τον Κώστα Φυλακτίδη στο σχεδιασμό ήχου.

Αχέροντας

Τέλος, Ειδική Μνεία έλαβε η ταινία Αχέροντας, της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου επειδή μας συγκίνησε, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τη διαχείριση της απώλειας μέσω μιας άρτιας κινηματογραφικής εμπειρίας σε όλους τους τομείς.

Τα Βραβεία στο Διεθνές Σπουδαστικό

No Future Kids, Ελένη Πουλοπούλου στην απονομή

Φέτος το Grand Prix Student: Almost Famous στο Διεθνές Σπουδαστικό έλαβε η μία από τις δύο ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα, και συγκεκριμένα το No Future Kids, της Ελένης Πουλοπούλου. Σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από τους  Νiels Putman, film programmer, chief editor of Talking Shorts, Celine Roustan, film programmer και Βίκυ Παπαδοπούλου, ηθοποιό, με επικεφαλής προγράμματος τον Θανάση Νεοφώτιστο, η ταινία βραβεύτηκε «χάρη στην καθηλωτική και εντυπωσιακά γοητευτική φωτογραφία της, την ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική σκηνοθεσία και τις παθιασμένες ερμηνείες της, αυτή η ταινία κυριολεκτικά μας ταξίδεψε, μαζί με τις πρωταγωνίστριές της, στη μεταδοτική της ενέργεια. Συγχωρήστε μας την έκφραση, αλλά αυτή η ταινία είναι vibe!». Η ταινία λαμβάνει 1500 ευρώ από Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ενώ λαμβάνει επίσης το Βραβείο Διανομής με χορηγό την Radiator IP Sales, που προσφέρει εκπροσώπηση για μια ολοκληρωμένη διαμόρφωση εμπορικής στρατηγικής, που θα απευθυνθεί σε αγοραστές του εξωτερικού (τηλεοπτικούς σταθμούς και πλατφόρμες).

Falling

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Rising Star παίρνει η ταινία Falling, της Anna Gyimesi, που με την λιτή της κινηματογραφική προσέγγιση κατάφερε να μας συγκινήσει βαθιά αφηγούμενη τις δονήσεις που προκαλεί η σύγκρουση δύο ρόλων. Αυτός της μητέρας που υποφέρει και της γυναίκας που θέλει να ζήσει.

Slimane

Το Queer Student Award: Loud & Proud απονέμεται στην ταινία Slimane, του Carlos Pereira, γιατί ενάντια στην κοινωνική στασιμότητα που επιφέρει η απειλή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, η ταινία αποδομεί με έξυπνο τρόπο την αντίληψη του χώρου και του χρόνου, προσφέροντας, εντέλει, κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κινηματογραφικό queerness».

Leli’s Friend

Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία Lelis Friend, της Sawanti Das που μέσω της ευαίσθητης χρήσης της τεχνικής του animation, μας μετέδωσε με επιτυχία το συναισθηματικό βάθος του αντισυμβατικού δεσμού μεταξύ ενός αγοριού με εγκεφαλική παράλυση και της ηλικιωμένης γιαγιάς του.

Τα βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Animation

In the Shadow of the Cypress

Το Βραβείο Best Animation Film ASIFA HELLAS YANNIS VASILEIADIS απονέμεται στην ταινία In the Shadow of the Cypress, των Hossein Molayemi και Shirin Sohani για την αφηγηματική της καινοτομία, την αρτιότητα σε ήχο και εικόνα, την αισθητική του animation και την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει τις ανθρώπινες ψυχικές καταστάσεις. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα χρόνο δωρεάν συνδρομή στην ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ με τα πλήρη προνόμια του εγγεγραμμένου μέλους  (Πληροφόρηση, Προβολή, συμμετοχή σε αποστολές εξωστρέφειας του animation σε διεθνή φόρουμ και φεστιβάλ κλπ)

Underground

Το Special Jury Award λαμβάνει η ταινία Underground, του Γιάννη Χριστοφόρου, για τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε αφηγηματικά την  ταινία, επιλέγοντας την απαιτητική τεχνική του stop motion animation, την οποία υλοποίησε άρτια όσον αφορά τον ήχο και την εικόνα.

Κριτική επιτροπή του τμήματος Animation είναι οι Δρ. Λαμπρινή Τριβέλλα,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΠΑΔΑ, Βασίλης Γαλόπουλος, audio engineer και Μαρινέτα Κρητικού, συντονίστρια αγοράς Animasyros Festival, ενώ επικεφαλής προγράμματος είναι ο Σπύρος Σιάκας.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα του φεστιβάλ!

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου μπορείτε να βλέπετε ελεύθερα τις ταινίες απ’ όπου κι αν βρίσκεστε μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/

 

Περισσότερα από Cine News