MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ποιοι είναι οι 6 πιο καταστροφικοί αστεροειδείς – Πόσο κινδυνεύουμε;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σταθούμε αρκετά άτυχοι για να δούμε τη σύγκρουση της Γης με έναν από τους έξι πιο καταστροφικούς αστεροειδείς που μπορούν να την αφανίσουν.

Πηγή: Unsplash
Monopoli Team

Επιστήμονες ανά τον κόσμο έμειναν εμβρόντητοι από το γεγονός ότι ένας αστεροειδής εντοπίστηκε λίγο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο ενός μέτρου αστεροειδής εντοπίστηκε μόλις οκτώ ώρες πριν καεί πάνω από τις Φιλιππίνες. Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ήταν πολύ μικρός για να προκαλέσει κάποια ζημιά αλλά εγείρονται ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα δεδομένου ότι εντοπίστηκε τελευταία στιγμή και δεδομένου ότι «καραδοκούν» 6 καταστροφικοί αστεροειδείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNASA: Η πιο κοντινή φωτογραφία του Ποσειδώνα – Τραβήχτηκε από το Voyager 212.09.2018

Ποιοι είναι οι 6 «επικίνδυνοι» αστεροειδείς;

1. Bennu

Ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, ο αστεροειδής Bennu θεωρείται επί του παρόντος ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Γη.

Με διάμετρο 1.574 πόδια (0,49 χλμ.) και βάρος 67 εκατομμύρια τόνους, ο Bennu είναι φαρδύτερος από το ύψος του Empire State Building και ζυγίζει 200 ​​φορές περισσότερο.

Χάρη στην προσεκτική παρατήρηση από τη NASA, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Bennu έχει μία στις 2.700 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Ωστόσο, επειδή ακόμα ο αστεροειδής βρίσκεται μακριά από τη Γη είναι πιθανό οι προβλέψεις αυτές να αλλάξουν στο μέλλον.

Εάν επρόκειτο να συγκρουστεί με τον πλανήτη, θα απελευθέρωνε ενέργεια που ισοδυναμεί με 1,4 δισεκατομμύρια τόνους TNT.

2. 2023 DW – Ο αστεροειδής του Αγίου Βαλεντίνου

Το να ξεχάσετε να προσφέρετε στον σύντροφό σας λουλούδια και σοκολάτες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ίσως δεν αποτελέσει πρόβλημα το 2046, καθώς έχει ισχυρές πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη ο αστεροειδής 2023 DW στις 14 Φλεβάρη.

Έχει μέγεθος 50 μέτρα, που είναι παρόμοιο με το μέγεθος του αστεροειδούς που ήταν καταστροφικός για το Τσελιάμπινσκ το 2013.

Δεδομένου ότι ο αστεροειδής έχει παρατηρηθεί να κινείται με ταχύτητα 21,78 km/s, θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη με αρκετή δύναμη για να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη.

3. 1950 DA

Για να θεωρήσει η NASA κάτι ως «δυνητικά επικίνδυνο», πρέπει να έχει μέγεθος 460 πόδια (140 μέτρα) με μια τροχιά που το φέρνει τόσο κοντά, δηλαδή σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων (7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Με διάμετρο 4.265 πόδια (1,3 χλμ.) και βάρος 71 εκατομμύρια τόνους, ο αστεροειδής 1950 DA είναι πάνω από 90 φορές το μέγεθος αυτού.

Αυτό κάνει τον 1950 DA τον μεγαλύτερο αστεροειδή που έχει σοβαρές πιθανότητες να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας.

Εάν επρόκειτο να χτυπήσει, η σύγκρουση θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με την έκρηξη 75 δισεκατομμυρίων τόνων TNT – αρκετή για να πυροδοτήσει μια παγκόσμια καταστροφή όπως αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Επί του παρόντος, ο αστεροειδής πιστεύεται ότι έχει μία στις 34.500 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 16 Μαρτίου 2880.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Περίεργα