MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Από το Lady Bird μέχρι το Dead Poets Society: 10 ταινίες για …back to school

Back to school με… 10 ταινίες από online πλατφόρμες που η ιστορία τους εκτυλίσσεται σε κάποιο σχολικό περιβάλλον.

Φωτεινή Νικολίτσα | 08.09.2024

Με την άφιξη του Σεπτέμβριου, μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς αλλά και ένας νέος κύκλος για όλους τους υπόλοιπους. Αν εκφράσεις όπως «καλό χειμώνα», «τα κεφάλια μέσα» ή «πόσα μαθήματα χρωστάς», σας τη δίνουν στα νεύρα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφήστε το να περάσει.

Αν από την άλλη αναπολείτε τα σχολικά και φοιτητικά σας χρόνια, αυτά που όσο τα ζεις γκρινιάζεις και όταν δεν τα έχεις πια τα αναζητάς, τότε ακολουθούν 10 ταινίες ακριβώς για εσάς. Από έφηβους που δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι ανυπόφορους δασκάλους, αυτή η λίστα συγκεντρώνει κάθε σχολικό περιβάλλον που μπορεί κανείς να φανταστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό το Joker μέχρι το Famagusta: 10 σειρές και ταινίες που έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Netflix12.09.2018

Lady Bird της Greta Gerwig: Netflix

Πλοκή: Η Lady Bird βρίσκεται στην τελευταία χρονιά του λυκείου και προσπαθεί να εξισορροπήσει την σχέση της με την μητέρα της, να γίνει πιο δημοφιλής και να περάσει στο πανεπιστήμιο που θέλει, φεύγοντας από την πόλη που ζει.

Η χρονιά πριν το πανεπιστήμιο είναι κομβική για κάθε άτομο και ιδιαίτερα στρεσογόνα, πόσο μάλλον εάν βάλουμε μέσα και τα σκαμπανεβάσματα της εφηβείας. Αυτή την εύθραυστη χρονιά, παρουσιάζει με τόση τρυφερότητα η Gerwig στην πρώτη της σόλο σκηνοθετική δουλειά. Πρωταγωνίστρια είναι η Saoirse Ronan ενώ, συναντάμε και τον Timothée Chalamet σε έναν μικρό ρόλο. Η ταινία έλαβε υποψηφιότητες για πέντε Όσκαρ, για τρία BAFTA και για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας τις δύο.

Στο Γραφείο Καθηγητών του Ilker Çatak: Cinobo

Πλοκή: Η δασκάλα Carla Nowak, μαθαίνοντας πως ένας από τους μαθητές της κατηγορείται για κλοπή, αναλαμβάνει η ίδια να βρει την αλήθεια. Όμως οι αξίες της συγκρούονται με το σχολικό σύστημα και οι πράξεις τις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Αυτό το καθηλωτικό σχολικό δράμα τράβηξε από πέρσι τα βλέμματα και ιδιαίτερα χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, Leonie Benesch. Είναι γερμανική ταινία, η οποία έλαβε υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην τελευταία απονομή.

Everybody Wants Some!! του Richard Linklater: Ertflix

Πλοκή: Τέξας, δεκαετία του ’80. Ένας πρωτοετής φοιτητής εγκαθίσταται στις εστίες της ομάδας μπέιζμπολ που συμμετέχει. Εκεί θα παρτάρει ανελέητα με τους συμφοιτητές του στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού.

Η απόλυτη ξεγνοιασιά πριν την αρχή του επόμενου έτους μπλεγμένη με τον αμερικανικό τρόπο ζωής εκείνης της δεκαετίας. Ο Richard Linklater θεωρεί την ταινία ως “πνευματικό” sequel της άλλης του ταινίας με τίτλο “Dazed and Confused”, για την τελευταία μέρα του σχολείου μέσα από τα μάτια διαφορετικών ατόμων -ήταν αυτή η ταινία που χάρισε την ατάκα του Matthew McConaughey “Alright, Alright, Alright”.

Clueless της Amy Heckerling: Netflix

Πλοκή: Η Cher είναι η πλούσια, δημοφιλής και όμορφη μαθήτρια του λυκείου της στο Beverly Hills. Καταπιάνεται με διάφορα, όπως το να κάνει makeover στη νέα της φίλη ή να φέρει κοντά δύο καθηγητές της αλλά ξεχνάει την ίδια και το πόσο μπερδεμένη νιώθει από τη ζωή και τα συναισθήματά της.

Κλασικό, cult διαμάντι των ’90s που χάρισε τόσες iconic στιγμές στην pop κουλτούρα κι άλλα τόσα ανεπανάληπτα ντυσίματα. Πιο ανάλαφρη και ξέγνοιαστη, με φόντο όλα όσα στερεοτυπικά ξέρουμε για τα αμερικανικά λύκεια. Πρωταγωνιστούν η Alicia Silverstone, η Stacey Dash, η Brittany Murphy και ο Paul Rudd στο ντεμπούτο του.

Suspiria του Luca Guadagnino: Cinobo

Πλοκή: Τη δεκαετία του 1970, η Susie ταξιδεύει ως το Βερολίνο για να μπει στην παγκοσμίου φήμης σχολή χορού «Helena Markos». Η σχολή όμως κρύβει κάτι σκοτεινό και η Susie όσο πιο κοντά έρχεται με την Madame Blanc, τόσο περισσότερο βυθίζεται στο σκοτάδι της.

Ο Luca Guadagnino θαρραλέα διάλεξε να κάνει ένα remake του κλασικού horror αριστουργήματος του Dario Argento και κατάφερε να παραδώσει μια επική ταινία. Μια παραλλαγή ενός σχολικού περιβάλλοντος, αυτή η σχολή χορού φέρει το πνεύμα του ανταγωνισμού και της πειθαρχίας δεμένη με τα στοιχεία του τρόμου που εξυπηρετούν όσα θέλει να πει. Πρωταγωνιστούν οι Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth και Chloë Grace Moretz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ERTFLIX γιορτάζει τα 25 χρόνια Μικροφίλμ με ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν12.09.2018

Rushmore του Wes Anderson: Disney+

Πλοκή: Ο Max, μαθητής της Ακαδημίας Rushmore, τα πάει άψογα σε όλα πέραν των μαθημάτων και βρίσκεται ερωτευμένος με την κομψή δασκάλα του δημοτικού, την οποία θέλει και ο μεγιστάνας του ατσαλιού, φίλος και μέντοράς του, Herman Blume.

Η δεύτερη ταινία του Wes Anderson ξεκίνησε την καριέρα του Jason Schwartzman και επανατοποθέτησε το όνομα του Bill Murray στον κινηματογραφικό χάρτη. Για τους λάτρεις της αισθητικής προσέγγισης του σκηνοθέτη, αυτή η ταινία, αν και λιγότερο στυλιζαρισμένη από τις επόμενές του, είναι η ιδανική επιλογή.

Whiplash του Damien Chazelle: Netflix

Πλοκή: Ο Andrew εγγράφεται σε ένα μουσικό κονσερβατόριο για να γίνει ντράμερ αλλά ο δάσκαλός του, Terence Fletcher, τον πιέζει στα άκρα με τις εκπαιδευτικές του μεθόδους.

Ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον μπορεί συχνά να γίνει τοξικό και καταστρεπτικό για την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών. Αυτό πραγματεύεται η συγκεκριμένη ταινία φωτίζοντας την σκληρή πραγματικότητα που πολλοί έχουν βιώσει, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπως αυτά των μουσικών σπουδών. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο αποτελείται από τον Miles Teller και τον J. K. Simmons, ο οποίος σάρωσε όλα τα βραβεία.

The 400 Blows του François Truffaut: Cinobo

Πλοκή: Ο Antonie, ένα νεαρό αγόρι, επαναστατική φύση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους γονείς του ή τους δασκάλους του και αποφασίζει να παρατήσει το σχολείο, να φύγει από το σπίτι και αρχίζει να περιπλανιέται στο Παρίσι.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο και στις απαρχές της Νουβέλ Βαγκ, ο Truffaut μάς συστήνει τον ήρωα που θα πρωταγωνιστήσει και σε άλλες ταινίες του, διανύοντας κι αυτός τη ζωή του μέσα στην μεγάλη οθόνη. Αυτός ενσαρκώνεται στο πρόσωπό του Jean-Pierre Léaud, αυτού του σπουδαίου Γάλλου ηθοποιού. Σίγουρα μια κλασική επιλογή…

Dead Poets Society του Peter Weir: Disney+

Πλοκή: Στο οικοτροφείο αρρένων, μια παρέα αγοριών μαθαίνει το βαθύτερο νόημα της ζωής μέσα από τη διδασκαλία του νέου δασκάλου ποίησης.

Μια επιλογή που δεν θα μπορούσε να λείπει αλλά και μια από τις ωραιότερες ταινίες σε σχολικό περιβάλλον. Ο Robin Williams στον ρόλο ενός καθηγητή-μέντορα, που “ξυπνάει” τον νου των μαθητών του μέσα από απρόβλεπτες εκπαιδευτικές μεθόδους. Ανάμεσα στους μαθητές συναντούμε και τον Ethan Hawke στον πρώτο του μεγάλο ρόλο.

Mean Girls του Mark Waters: Netflix

Πλοκή: H Cady είναι η νεοφερμένη ενός αμερικανικού λυκείου και γίνεται φίλη με δύο κορίτσια εκτός των δημοφιλών κύκλων. Η ίδια θα γίνει στόχαστρο του δημοφιλέστερου γκρουπ του σχολείο, μιας παρέας τριών κοριτσιών, γνωστές ως οι Plastics, όταν θα ερωτευτεί το πρώην αγόρι της αρχηγού τους, της Regina.

Η απόλυτη teen movie των 00’s που άφησε χαραγμένη στην μνήμη αυτής της γενιάς την ανεπανάληπτη Rachel McAdams ως Regina αλλά και την Lindsay Lohan ως Cady. Για μια πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική επιλογή στο οικείο πια περιβάλλον των αμερικανικών λυκείων, όπως αυτό απεικονίζεται στις ταινίες των δεκαετιών του 1990 και του 2000, είστε στο σωστό σημείο.

Περισσότερα από Cine News