MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο 3ο Φεστιβάλ Χίου

Στο πλαίσιο του πολυσυλεκτικού φεστιβάλ που διοργάνωσε για 3η χρονιά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Χίο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στην κλιματική Αλλαγή με κεντρικό ομιλητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η κ. Δήμητρα Μουτζούρη
Monopoli Team

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Χίο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον οποίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μια μέρα νωρίτερα στο στο λιμάνι του νησιού, μαζί με εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχεται στη Χίο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Ο κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια την παρουσία του Πατριάρχου και του προσέφερε συμβολικά ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο για να δεχθεί ανταποδοτικά συμβολικά ενθυμήματα της ιστορικής επίσκεψης. Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Την αιγαιοπελαγιτικήν Χίον, ημείς ιδιαιτέρως αγαπώμεν ως αιγαιοπελαγίτης και νησιώτης, που είδε το φως του ηλίου εις την ερατεινήν Ίμβρον. Δι’ ημάς η θαλασσία αύρα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου αποτελούν υπαρκτικόν στοιχείον ανεκτίμητον. Δεν συγκροτεί όμως μόνον η φύσις την μοναδικότητα του Αιγαίου, αλλά και η πολιτισμική ιστορία του. Εδώ εγεννήθησαν αι οικουμενικαί αξίαι, αι οποίαι το κατέστησαν άξονα του παγκοσμίου πολιτισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Χίου: Τα πολιτισμικά δρώμενα που θα λάβουν χώρα στο νησί και αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

Οι διακεκριμένοι ομιλητές της ημερίδας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Στην «Ημερίδα για την κλιματική Αλλαγή» που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Pearl Island Chios κεντρικός ομιλητής ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες τονίζοντας ότι «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνέπεια και προέκτασις όλων όσων εν τη Εκκλησία, ολόκληρος η ζωή της οποίας έχει οικολογικήν υφήν και αναφοράν. Η εκκλησιαστική ζωή είναι «εφηρμοσμένη οικολογία». Ο Πατριάρχης ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Στην ημερίδα γι ατην κλιματική αλλαγή συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα:

Ο Ιωάννης Σπανολιός Πρόεδρος του “Όλοι μαζί μπορούμε” αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Χίο και την τόσο διαφορετική στάση της τότε κοινωνίας σε θέματα καθημερινότητας σχετικά με το περιβάλλον καθώς και στην σημερινή ανάγκη συστράτευσης όλων για την προστασία της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Γιώργος Κρεμλής (Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος) αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη νησιωτικότητα και ειδικά στη Χίο προτείνοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πράσινων καυσίμων για τη ναυτιλία καθώς και ένα πρόγραμμα προστασίας και ανθεκτικότητας των μαστιχόδεντρων που απειλούνται από την αλλαγή του μικροκλίματος.

Η κα Τώνια Μοροπούλου και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Η Τώνια Μοροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. και Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  μίλησε για την δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη της Χίου με την υποστήριξη φορέων και της τοπικής κοινωνίας, επενδύοντας σε μια ενδογενή ανάπτυξη.

Ο δημοσιογράφος, ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα και μέλος Δ.Σ. Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου, Ιωάννης Φαράκλας τόνισε τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας για τη προστασία του Περιβάλλοντος της οποίας η επιβάρυνση αποτελεί ένα ποσοστό κάτω του 3% των εκπεμπόμενων ρύπων.

Επίσης η παραολυμπιονίκης, Director of Sustainability at the World Sailing, Alexandra Rikcham τόνισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδειχθεί ως εν δυνάμει αρωγός για την αειφόρο ανάπτυξη αρκεί να του ζητηθεί.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής αναφέρθηκε στην εικόνα του διαστήματος και την ιστορική πορεία του πλανήτη Γη, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην βιωσιμότητα του πλανήτη το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και το πως αυτό συνδέεται με την θερμοκρασία της Γης. Κλείνοντας αναφέρθηκε στα δύο κουτιά της Πανδώρας, την τεχνητή νοημοσύνη και την διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στην τροχιά και τον άξονα της Γης, τις μεταβολές τους και πως επηρεάζουν την στάθμη των υδάτων, την εκδήλωση των φυσικών φαινομένων και όλες τις παραμέτρους και μετρήσεις του κλίματος, ενώ συνέδεσε με ένα μοναδικό και αριστοτεχνικό τρόπο την μουσική και την τέχνη με την έννοια του κλίματος και το περιβάλλοντος.

Τέλος στην ημερίδα μίλησε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κορίνα Γεωργίου.

Η κα Δήμητρα Μουτζούρη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χίου

Στο τέλος της βραδιάς ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και πρωτοψάλτης Μιχάλης Δήσσος έψαλε Πολυχρονισμό προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου ενώ η διάσημη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση τραγούδησε γνωστή άρια.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του Βορείου Αιγαίου οι πρώην Υπουργοί Νότης Μηταράκης και Γιώργος Ανωμερίτης, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου: Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος και το ζεύγος Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου. Επίσης οι: καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η σύζυγός του, Αικατερίνη Σοφιανού Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Κων/νος Τρομπούκης.

Καθηγητές και κοσμήτορες Πανεπιστήμιων και εξέχοντα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ των οποίων οι: Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, κοσμήτορας Μαρία Λεκάκου, καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, Ιωάννης Μαρούλης καθ. στο ΕΚΠΑ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Δεληκωνσταντής και η ιστορικός Αθηνά Λουτράρη. Μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως οι: Αντώνης Φαράκλας, Αναστάσιος και Μαρίτα Μαργαρώνη, Άγγελος Λουδάρος, Πέτρος και Καρολάιν Πουλμέντη κι ο Προέδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου Αντώνης Πιτσιλός.

Καθώς επίσης οι: Μάρκος Φόρος, Αθανάσιος Καρτάλης, Ιωάννης Σαχίνης, James Palmer, Π. Αέτιος, Π. Δημήτριος Γιομελάς, Π. Λάρδας, Κέλλυ Μαυρομάτη οι επιχειρηματίες Γ. Παπαλιάρης και Κ. Ριτσινιάδης και επιφανή μέλη της Χιώτικης Ομογένειας της Αμερικής και ο εξ Αργεντινής επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης με τη σύζυγό του. Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας αλλά και ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ που ταξίδεψε ειδικά από την Κωνσταντινούπολη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος , Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕξερευνώντας τη Χίο μέσα από τα μονοπάτια της μεσαιωνικής ιστορίας της12.09.2018

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις