MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η φωνή του Darth Vader σίγησε – Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Ο ηθοποιός, που άφησε εποχή με τη βαριά του φωνή, την οποία δάνεισε στον Darth Vader και τον Μουφάσα, έφυγε από τη ζωή.

Photo : Paramount Pictures/Courtesy Everett Collection
Photo : Paramount Pictures/Courtesy Everett Collection
Monopoli Team

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, διάσημος βαρύτονος, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως η φωνή του Νταρθ Βέιντερ του «Πολέμου των Άστρων», πέθανε το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ήταν 93 ετών.

Αφού ξεπέρασε το τραύλισμά του ως παιδί, ο Τζόουνς καθιερώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους μαύρους ηθοποιούς της γενιάς του, έχοντας μια πλούσια καριέρα που ξεπέρασε τα 60 χρόνια.

Μεταξύ των περισσότερων από 80 ταινιών του, ο Τζόουνς έπαιξε στη σάτιρα του 1964 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Dr. Strangelove» (το κινηματογραφικό του ντεμπούτο), υποδύθηκε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο “The Man” του 1972, έγινε ένας τρομερός κακός στο “Κόναν ο Βάρβαρος” του 1982, ενσαρκωσε έναν πρώην αστέρα του μπέιζμπολ στο “The Sandlot” του 1993 και έναν ιερέα στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής στο “Cry, the Beloved Country” του 1995.

Ο Τζόουνς ήταν υποψήφιος για τέσσερα βραβεία Τόνι και κέρδισε δύο, το 1969 για τον ρόλο του μποξέρ Τζακ Τζόνσον στο «The Great White Hope» (ρόλο τον οποίο επανέλαβε στον κινηματογράφο το 1970, λαμβάνοντας τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ) και το 1987 για τον ρόλο του Τρόι Μάξον στο βραβευμένο με Πούλιτζερ δράμα «Fences» του Όγκαστ Γουίλσον. Ήταν υποψήφιος για οκτώ βραβεία Emmy, κερδίζοντας δύο φορές το 1991, ως Β’ ανδρικός ρόλος στη μίνι σειρά «Heat Wave» και ως πρωταγωνιστής στη δραματική σειρά «Gabriel’s Fire». Ήταν η πρώτη φορά που ένας ηθοποιός κέρδισε δύο Emmy την ίδια χρονιά.

Ο Τζόουνς απέσπασε τιμητικό Όσκαρ το 2011 και βραβείο Τόνι για τη ζωή του το 2017. Το βραβείο Grammy που απέσπασε το 1977 για το άλμπουμ spoken word καθιστά τον Τζόουνς μόνο έναν από τους λίγους ηθοποιούς που έχουν λάβει EGOT.

Παρά την πλούσια καριέρα του, ο Τζόουνς θα μείνει μάλλον περισσότερο στις καρδιές μας ως η φωνή του Νταρθ Βέιντερ. Ο Τζόουνς είχε πληρωθεί 7.000 δολάρια για να δώσει τη φωνή του στον Darth Vader στην ταινία «Star Wars: A New Hope» του 1977, αλλά αρνήθηκε να συμπεριληφθεί το όνομά του στα credits για την ταινία αυτή και τη συνέχειά της, την ταινία «The Empire Strikes Back» του 1980, από σεβασμό προς τον ηθοποιό που έπαιξε τον ρόλο στην οθόνη, τον David Prowse. Μέχρι την ταινία του 1983 «Η επιστροφή των Τζεντάι», ωστόσο, ο Τζόουνς είχε γίνει πλήρως συνώνυμος με έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους και τρομακτικούς κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου και έλαβε τα εύσημα για τη δουλειά του. Επέστρεψε ξανά στη φωνή του Βέιντερ για το «Επεισόδιο ΙΙΙ – Η εκδίκηση των Σιθ» του 2005 και το «Rogue One: A Star Wars Story» του 2016, αλλά για τη σειρά «Obi-Wan Kenobi» της Disney+ του 2022, ο Τζόουνς εξουσιοδότησε αντ’ αυτού τη Lucasfilm να χρησιμοποιήσει ηχογραφήσεις και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αναδημιουργήσει τη φωνή του Βέιντερ.

Το αντίο της LucasFilm

Η Lucasfilm δημοσίευσε μια επίσημη ανακοίνωση στο StarWars.com το βράδυ της Δευτέρας, η οποία περιείχε αφιερώματα από πολλούς από τους κορυφαίους δημιουργούς του «Star Wars».

«Ο Τζέιμς ήταν ένας απίστευτος ηθοποιός, μια μοναδική φωνή τόσο στην τέχνη όσο και στο πνεύμα», δήλωσε ο Τζορτζ Λούκας, ο δημιουργός του “Πολέμου των Άστρων”. «Για σχεδόν μισό αιώνα ήταν ο Darth Vader, αλλά το μυστικό σε όλα αυτά είναι ότι ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Έδινε βάθος, ειλικρίνεια και νόημα σε όλους τους ρόλους του, μεταξύ των σημαντικότερων από τους οποίους ήταν ένας αφοσιωμένος σύζυγος της αείμνηστης Σέσι και μπαμπάς του Φλιν. Ο Τζέιμς θα λείψει σε τόσους πολλούς από εμάς… φίλους και θαυμαστές».

«Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους και ταλαντούχους ηθοποιούς της εποχής μας, με ένα εμβληματικό έργο στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση», πρόσθεσε η Κάθλιν Κένεντι, πρόεδρος της Lucasfilm. «Η επιβλητική παρουσία του στην οθόνη και η ζεστή προσωπικότητά του εκτός οθόνης θα μας λείψει πολύ».

Ο Μαρκ Χάμιλ, ο οποίος υποδύθηκε τον Λουκ Σκάιγουοκερ στον «Πόλεμο των Άστρων», είπε το δικό του αντίο στον επι χρόνια συμπρωταγωνιστή του μέσα από μία δημοσίευση στο Χ.

Περισσότερα από Cine News