MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέατρο Νέου Κόσμου 2024-2025: 19 παραστάσεις, πέντε σκηνές, νέα έργα

Τι περιλαμβάνει ο φετινός χειμερινός προγραμματισμός του Θέατρου του Νέου Κόσμου που συνεργάζεται με τέσσερα ακόμα θέατρα.

Στέλλα Χαραμή | 12.09.2024 Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς/ Cover design: Ουρανία Κρασάκη

Με τη δοκιμασμένη αλλά και αποτελεσματική πρακτική της σύζευξης άπαιχτων στην ελληνική σκηνή αλλά δυναμικών δραματουργιών, παραστάσεων μικρής κλίμακας από νεότερους καλλιτέχνες αλλά και επαναλήψεις αιχμής πορεύεται και φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Με έδρα στο Φιξ αλλά σκηνές που απλώνονται σε όλη την επικράτεια του ιστορικού κέντρου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει συλλέξει 19 παραγωγές για το φετινό χειμώνα. Συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το ιστορικό Θέατρο Πόρτα στη Λεωφόρο Μεσογείων και το Θέατρο Χώρα στην Κυψέλη, προσθέτει δύο ακόμα σκηνές στη θεατρική του δράση: Το Θέατρο Τέχνης και το ανακαινισμένο Θέατρο Κνωσός (επίσης στην Κυψέλη) όπου και θα αναπτυχθεί το σύνολο του ρεπερτορίου του.

Ο Γιώργος Γλάστρας στην “Πύλη της Κόλασης”.

Επτά νέες κεντρικές παραγωγές

Στις κεντρικές παραγωγές ξεχωρίζουμε επτά προτάσεις που στηρίζονται όχι μόνο στην ενδιαφέρουσα δραματουργία αλλά και στους συντελεστές που τα υπογράφουν. Καταρχάς, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί δύο έργα: Τον «Τρόμο του Κροκόδειλου» (πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου, Κεντρική Σκηνή Θέατρου Νέου Κόσμου) τη μαύρη κωμωδία της Μέγκαν Τάϊλερ με τους Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρη Κουτρουβιδέα, Θοδωρή Λαμπρόπουλο καθώς και το κοινωνικό δράμα του Πάου Μιρό «Βρέχει στη Βαρκελώνη» (πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης) με τους Δήμητρα Ματσούκα, Κώστα Καζανά, Ανδρέα Κοντόπουλο. Επίσης, ο Γιάννης Καλαβριανός λανσάρει το νεόκοπο έργο του «Η Πύλη της Κόλασης» (πρεμιέρα 1 Νοεμβρίου, Θέατρο Νέου Κόσμου) με αφετηρία δύο ερωτικές ιστορίες από το πάνθεον του εικαστικού κόσμου με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γλάστρα, Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου.

Η Έλενα Καρακούλη και ο Νίκος Ψαρράς συνεχίζουν και τον κοινό τους θεατρικό δρόμο, αλλά αυτή τη φορά στρέφονται στην αμερικανική δραματουργία και στο έργο του σπουδαίου Σαμ Σέπαρντ «True West». Επί σκηνής του Θεάτρου Χώρα (πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου) θα βρεθούν και οι Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη.

Η Δήμητρα Ματσούκα στο “Βρέχει στη Βαρκελώνη”.

Στην σκηνή του θεάτρου Κνωσσός, ο Κωνσταντίνος Ρήγος πειραματίζεται με τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Άννι Πρου (στη θεατρική διασκευή του Αντρεϊ Ρόμπινσον) «Brokeback mountain» (πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου). Οσκαρικό ερωτικό δράμα των zeros, από όπου και το γνωρίσαμε, εδώ βρίσκει ερμηνευτές στα πρόσωπα των Δημήτρη Καπουράνη, Μιχαήλ Ταμπακάκη, Κορίνας Γωγούλη, Δημήτρη Καπετανάκου, Δωροθέας Μερκούρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜιχαήλ Ταμπακάκης: Είμαι πρώτα καλλιτέχνης και μετά ηθοποιός12.09.2018

Η συνεργασία των Γιώργου Παλούμπη και Αντώνη Τσιοτσιόπουλου επαληθεύεται σε μια ακόμα νέα συγγραφική απόπειρα με τίτλο «Ανεξάρτητα κράτη», επίσης για τη σκηνή του «Χώρα» (πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου) με τους Στέλιο Δημόπουλο, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκη Παπαδημητράτο, Στάθη Σταμουλακάτο και Αντώνης Τσιοτσιόπουλο ως πρωταγωνιστές.

Στην «Πόρτα» η συνεργασία της Τζωρτζίνας Λιώση και της Νάνσυς Μπούκλη έχει νέο επεισόδιο – φέτος πάνω στην αντισυμβατική κωμωδία «Το πήδημα» (πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου) της Μάγκι Νέβιλ και σκηνοθέτη τον Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζωρτζίνα Λιώση: Πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πενθεί12.09.2018

Νέα έργα, νεότεροι καλλιτέχνες

Στον υπόλοιπο προγραμματισμό θα δούμε: Το «Φόβο» του Στέβαν Τσβάιχ σε σκηνοθεσία Μάριου Κακκούλη με τους Κατερίνα Παπουτσάκη και Γιάννη Παπαδόπουλο. Τις «Κόκκινες γραμμές» ή «Λέξεις που κάνουν τζιζ» ένα νέο κείμενο της Ευαγγελίας Γατσωτή (συγγραφέα που γνωρίσαμε από το ωραίο «Νυχιάνγκ» στο «Πορεία») σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκιργκινούδη. Το «Ιβάν εναντίον Ιβάν», έργο των Σωτήρη Ρουμελιώτη και Γιάννη Αποσκίτη, βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Γκόγκολ. Τη «Ρίτα» της πολυβραβευμένης Καταλανής συγγραφέα Μάρτα Μπουτσάκα, εδώ να ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή. Το βραβευμένο έργο της Τάτι Χένεσι «Εκατό λέξεις για το χιόνι» σε σκηνοθεσία της Καλής Βοϊκλή. Και τέλος, την περφόρμανς «Το οχυρό» που συν-σκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν η Ειρήνη Δράκου και η Ζωή Ξανθοπούλου.

“Το πήδημα” στο Θέατρο Πόρτα.

Επιστροφή σε επιτυχίες

Ο χειμερινός σχεδιασμός επανέρχεται και σε επιτυχημένες επαναλήψεις είτε δημιουργήματα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, είτε «δάνεια» από άλλα θέατρα, είτε ακόμα προσωπικούς θριάμβους άλλων καλλιτεχνών. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» μια δραματοποιημένη συναυλία σε ερμηνεία της Χριστίνας Μαξούρη και ιδέα του Δημήτρη Χαλιώτη που εδώ και τέσσερα χρόνια γνωρίζει τεράστια αποδοχή όπου κι αν παίζεται.

Αντίστοιχα και «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μια εξαιρετική χημεία μεταξύ των ηθοποιών Θάνου Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη. Σε επανάληψη και τα «Lemons» του Σαμ Στάϊνερ σε σκηνοθεσία Ζαφειρίας Δημητροπούλου Del Angel με τους Άννα Μενενάκου και Γιώργο Ζυγουρή καθώς και «Η γραμμή του ορίζοντος» απευθείας από την Πειραματική του Εθνικού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου.

“Κόκκινες γραμμές” στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Το παιδικό ρεπερτόριο δεν λείπει από το φετινό σχεδιασμό όπου επανέρχονται οι φοβεροί Patari Project με τον «Πήτερ, πάντα παιδί» και ο «Συρανό» της Ελένης Βλάχου.
Η προπώληση για όλες τις παραστάσεις έχει ήδη ξεκινήσει με τα εισιτήρια στα 9 ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά όλος ο προγραμματισμός:

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | Κεντρική Σκηνή

Ο τρόμος του κροκόδειλου | Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου

Βρισκόμαστε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1989, εποχή συγκρούσεων με τον βρετανικό στρατό. Η θεοσεβούμενη Αλάννα κρατάει το σπίτι καθαρό, τρίβοντας σχολαστικά τον νεροχύτη με οδοντόβουρτσα και κρύβοντας τις αμαρτίες της –τσιγάρα και πατατάκια– μακριά από αδιάκριτα μάτια. Σπάζοντας το τζάμι της κουζίνας, εισβάλλει μέσα στο σπίτι η αδερφή της Φιάννα, που λείπει χρόνια, έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπρησμό, που στοίχισε τη ζωή της μητέρας τους. Άκουσε πως ο κακοποιητικός πατέρας τους πέθανε, όμως δεν είναι αλήθεια. Ο τύραννος κοιμάται πάνω, ο κροκόδειλος που ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν.

Ο Τρόμος του κροκόδειλου είναι μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία. Ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στους γυναικείους δεσμούς.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση: Αλέξανδρος Σφακιανάκης
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Επιμέλεια κίνησης – Χορογράφος: Ξένια Θέμελη
Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Παίζουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Θοδωρής Λαμπρόπουλος

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/o-tromos-tou-krokodeilou/

Τα τραγούδια της Σωτηρίας |  Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου

Τα Τραγούδια της Σωτηρίας, μια από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, που έχει αγκαλιαστεί από κριτικούς και κοινό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο, συνεχίζει το μουσικό ταξίδι της για 4η χρονιά.

Η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί στήνουν και πάλι το πάλκο τους και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στη ζωή και στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου. Η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη, από τις αξιοσημείωτες φωνές της νεότερης γενιάς, με το χαρακτηριστικό μέταλλο και την ξεχωριστή ερμηνεία της, δίνει νέα πνοή στα τραγούδια της «αρχόντισσας του ρεμπέτικου» στο σήμερα.

Μαζί με τα τραγούδια η Μαξούρη αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της αξεπέραστης ερμηνεύτριας, μέσα από λόγια της ίδιας της Μπέλλου αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν.

Ιδέα: Δημήτρης Χαλιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης, Χριστίνα Μαξούρη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Μελανός
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βάνα Γιαννούλα
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα – τραγούδι), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι – τραγούδι)

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/ta-tragoudia-tis-sotirias/

Η Χριστίνα Μαξούρη στα “Τραγούδια της Σωτηρίας”.

Η Πύλη της Κόλασης | Πρεμιέρα1 Νοεμβρίου

Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού έχει ως αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες. Η πρώτη συνέβη τον 19ο αιώνα. Δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες του κόσμου, ο Αύγουστος Ροντέν και η Καμίγ Κλοντέλ, ερωτεύονται. Ο Ροντέν που διατηρούσε παράλληλα άλλη μόνιμη σχέση, ανακαλύπτει και εμπνέεται από την ιστορία ενός παράνομου ζευγαριού του 13ου αιώνα, του Πάολο και της Φραντσέσκα. Εκείνοι έζησαν έναν κρυφό έρωτα, ενώ η Φραντσέσκα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του Πάολο.

Ο Ροντέν θα δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυπτά όλων των εποχών, τον Σκεπτόμενο, την Πύλη της Κόλασης και το Φιλί, που απεικονίζει τους αγκαλιασμένους Πάολο και Φραντσέσκα. Και θα γίνει διάσημος. Αντίθετα, η πατριαρχική εποχή θα διαλύσει το ταλέντο και τον ψυχισμό της Καμίγ Κλοντέλ και θα την κλείσει σε ψυχιατρείο για 30 χρόνια.

Τέσσερις ερμηνευτές στη μέχρι τώρα πιο εικαστική παράσταση του σκηνοθέτη δημιουργούν έναν κόσμο για την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, την προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο και την ασταμάτητη φόρα του να αναζητά τον έρωτα. Δηλαδή την αλήθεια.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Μαρία Καραθάνου
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος
Βίντεο: Βασίλης Κουντούρης
Ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου
Σε βίντεο: Λυδία Φωτοπούλου

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/i-pyli-tis-kolasis/

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | Κάτω Χώρος

Lemons | Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου

Στο Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons ο Σαμ Στάινερ πλάθει έναν κόσμο όπου οι λέξεις αποτελούν πολύτιμο αγαθό. Σε μια κοινωνία όπου ένας δρακόντειος Νόμος Σίγασης περιορίζει κάθε πολίτη σε μόλις 140 λέξεις την ημέρα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι βιώνει την αγάπη και τη σύγκρουση κάτω από αυτό τον ασφυκτικό περιορισμό.

Ο Νόμος Σίγασης, μια μεταφορά της λογοκρισίας στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο περιορίζει την ικανότητά τους να επικοινωνούν, αλλά και υπερτονίζει τις διαφορές τους, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και εντάσεις.

Καθώς οι λέξεις γίνονται σπάνιος πόρος, το ζευγάρι αγωνίζεται να βρει τρόπο να εκφράσει την αγάπη, τις απογοητεύσεις και τους φόβους του μέσα στα όρια της επιβαλλόμενης σιωπής.

Κείμενο: Sam Steiner
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Ζαφειρία Δημητροπούλου Del Angel
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Μαίρη Τσαγκάρη
Σχεδιασμός φωτισμών & projections: Έλενα Πετροπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Αμαλία Κοσμά & Ζαφειρία Δημητροπούλου Del Angel
Μουσική: Ted Ρέγκλης
Video design: Γιάννης Διασσάκης
Παίζουν Άννα Μενενάκου, Γιώργος Ζυγούρης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/lemons/

Φόβος | Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου

Μια παντρεμένη κυρία της μεγαλοαστικής τάξης βγαίνει από το σπίτι του εραστή της. Όπως κάθε φορά, έτσι και αυτή τώρα προσέχει κάθε της βήμα. Πίσω από κάθε κλειστή πόρτα, σε κάθε σκοτεινό διάδρομο, στο κρύο κλιμακοστάσιο, στην είσοδο της πολυκατοικίας, παραμονεύει ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος να την πιάσουν. Ο κίνδυνος να την ανακαλύψει κάποιος. Ούτε η ίδια δεν θυμάται πόσες φορές έχει κάνει την ίδια ακριβώς διαδρομή, τα ίδια ακριβώς βήματα, τις ίδιες ακριβώς σκέψεις. Πόσες φορές έχει διαπεράσει το σώμα της ο ίδιος ακριβώς φόβος.

Ο Μάριος Κακουλλής, ένας από τους πιο δυναμικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταφέρει επί σκηνής το διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ, μια ψυχολογική και κοινωνική ανατομία του φόβου, με την Κατερίνα Παπουτσάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μάριος Κακουλλής, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, με αφορμή το διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ – μια ψυχολογική και κοινωνική ανατομία του φόβου – δημιουργεί με την ομάδα του μια σύνθεση πάνω στην απιστία, με την Κατερίνα Παπουτσάκη και τον Γιάννη Παπαδόπουλο επί σκηνής.

Κείμενο: Stefan Sweig
Δραματουργία: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής
Σκηνογράφος: Λουκάς Μπάκας
Ενδυματολόγος: Πάνος Γερολεμίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης – Χορογράφος: Χάρης Κούσιος
Μουσική: Ανδρέας Βαλαχής
Σχεδιασμός βίντεο – Live video art: Σοφία Πριοβόλου
Παίζουν Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/o-fobos/

Η Κατερίνα Παπουτσάκη στο “Φόβο”.

Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ | Πρεμιέρα 20 Ιανουαρίου

Η ομάδα Vice Versa εξερευνά φέτος με μια χιουμοριστική αλληγορία όψεις των νέων αφηγήσεων της ξενότητας στον ψηφιακό κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της ποπ κουλτούρας.
Ένα ζευγάρι φίλων συγκατοικεί με έναν άγνωστο στο πλαίσιο ενός προγράμματος παροχής φιλοξενίας (couch surfing). Ο επισκέπτης, αν και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό, έρχεται να τεστάρει τα όρια της ανοιχτότητας (ή και της ανοχής) των οικοδεσποτών. Οι τρεις τους οφείλουν να χρησιμοποιούν μια ΑΙ εφαρμογή που θέτει τους κανόνες της συμβίωσης και διασφαλίζει ότι καμία από τις «κόκκινες γραμμές» δεν θα παραβιαστεί και τίποτε πολιτικά μη ορθό δεν θα ειπωθεί.

Οι Κόκκινες Γραμμές διερευνούν με πρωτότυπο τρόπο τις νέες αφηγήσεις της πολιτικής ορθότητας, των έμφυλων ταυτοτήτων και της κουλτούρας του cancel.

Κείμενο: Ευαγγελία Γατσωτή
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκιργκινούδη
Σκηνογράφος: Κωσταντίνος Σκουρλέτης
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Ζορμπάς
Παίζουν: Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Zeraw/Έμιας Τζάνι, Βασίλης Αουάντ
Μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία: Γιάννης Νιάρρος

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/kokkines-grammes/

Ιβάν εναντίον Ιβάν | Πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου

Ο Ιβάν Ιβάνοβιτς και ο Ιβάν Νικιφόροβιτς είναι δυο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Ο πρώτος είναι ευθυτενής, ευγενικός και δεινός ομιλητής. Ο δεύτερος ευτραφής, βροντόφωνος και αθυρόστομος. Ωστόσο είναι και οι δυο αριστοκράτες και κυρίως στενοί φίλοι. Όταν μια μέρα τσακώνονται για έναν εντελώς ανόητο λόγο ξεκινάει ένας μακροχρόνιος καβγάς που εμπλέκει όλη την κοινωνία της μικρής πόλης όπου κατοικούν.

Με φόντο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και χαλί την Ελλάδα του σήμερα, τρεις ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα στη σατιρική ιστορία του Γκόγκολ κι ένα τηλεοπτικό πάνελ της μεσημεριανής ζώνης.

Η θεατρική διασκευή των Γιάννη Αποσκίτη και Σωτήρη Ρουμελιώτη εμπνέεται από το εξωφρενικά επίκαιρο σύμπαν του Γκόγκολ για να καυτηριάσει την «κουλτούρα της ακύρωσης», τον κανιβαλισμό των media και τη σημερινή κοινωνία μας, που ελλείψει πραγματικής δικαιοσύνης στήνει τα δικά της λαϊκά δικαστήρια.

Διασκευή – Δραματουργία: Σωτήρης Ρουμελιώτης, Γιάννης Αποσκίτης
Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Ευαγγελία Κιρκινέ
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Χρυσικός
Βίντεο: Πέτρος Καλφαμανώλης
Παίζουν: Μπάμπης Αλεφάντης, Λάμπρος Γραμματικός, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/iban-enantion-iban/

Ο Λάμπρος Γραμματικός στο “Ιβάν εναντίον Ιβάν”.

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | Δώμα

Ρίτα | Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου

Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς; αναρωτιέται η πολυβραβευμένη Καταλανή συγγραφέας Μάρτα Μπουτσάκα. Θα άφηνες ή θα βοηθούσες κάποιον που υποφέρει να φύγει; Μέσα από τη σχέση δύο αδερφών, του Τόνι και της Στέλλας, ξεδιπλώνονται διαφορετικές στάσεις ζωής απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα.

Ο Τόνι επιλέγει πάντα τον πιο σύντομο δρόμο, η Στέλλα ποτέ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Όταν ο κτηνίατρος συμβουλεύει τον Τόνι να κάνει ευθανασία στην αγαπημένη του σκυλίτσα, τη Ρίτα, η σιγουριά του εξανεμίζεται. Αντίθετα, η Στέλλα έχει ξεκάθαρη άποψη. Όταν όμως ο Τόνι θέτει το ίδιο θέμα για τη μητέρα τους, η οποία επίσης ονομάζεται Ρίτα και υποφέρει από ανίατη ασθένεια, όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν και η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Φόβοι και ελπίδες, μυστικά και ψέματα συνθέτουν ένα τρυφερό έργο γεμάτο ανατροπές. Μια μαύρη κωμωδία για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη.

Κείμενο: Μάρτα Μπουτσάκα
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Νεκταρία Ηλιάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Επιμέλεια κίνησης: Άλκηστη Πολυχρόνη
Μουσική σύνθεση: Λίνα Ζάχαρη
Παίζουν: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιώργος Καφετζόπουλος

Εκατό λέξεις για το χιόνι | Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου

Ένα ταξίδι γεμάτο χιονοθύελλες και λευκά πολικά τοπία, μικρά θαύματα και μεγάλες περιπλανήσεις, ένα έργο με κοφτερό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ο μπαμπάς της Ρόρυ ήταν εξερευνητής. Εντάξει, στην πραγματικότητα ήταν καθηγητής Γεωγραφίας, αλλά πάντα ονειρευόταν και σχεδίαζε ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. «Όταν μεγαλώσεις θα πάμε μαζί» της έλεγε. Πέθανε, όμως, ξαφνικά. Τότε η Ρόρυ, οπλισμένη με αποφασιστικότητα που θα μπορούσε να λιώσει παγόβουνα και με πυξίδα το όνειρο του μπαμπά της, το σκάει απ’ το σπίτι και ξεκινάει το απρόβλεπτο και συγκινητικό ταξίδι της προς το βορειότερο σημείο της γης.

Το βραβευμένο έργο της Τάτι Χένεσι δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία ενηλικίωσης, αλλά μια συναρπαστική περιπέτεια στην άκρη του κόσμου, μια εξερεύνηση στις αχαρτογράφητες περιοχές που υπάρχουν βαθιά μέσα μας.

Κείμενο: Tatty Hennessy
Μετάφραση: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνοθεσία: Καλή Βοϊκλή
Εικαστική επιμέλεια – Σκηνικός χώρος: Σταυρούλα Καβαλιέρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Επιμέλεια κίνησης – Χορογράφος: Πάρης Μαντόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Βίκυ Καπετανοπούλου, Αλέξης Δημουλέας
Πρωταγωνιστεί η Αριάδνη Καβαλιέρου
Ακούγεται ο ηθοποιός Βασίλης Παπαστάθης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/100-lekseis-gia-to-xioni/

Το οχυρό | Πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου

Μοναδικοί κάτοικοι ενός έρημου θεάτρου, φωτισμένου από το χιόνι μιας οθόνης, ενώ ο κόσμος τελειώνει, δυο γυναίκες δημιουργοί υποδύονται δύο ηθοποιούς στην δύση της καριέρας τους, δύο αντίζηλες, χρόνια κλεισμένες στο θέατρο, σύζυγος η μία, ερωμένη η άλλη, που έχουν ενώσει τις ζωές τους σε μια κοινή αποστολή : Να διαλευκάνουν το μυστήριο του θανάτου του σκηνοθέτη, ψάχνοντας ταυτόχρονα στα αρχεία του Θεάτρου, το έργο που λέγεται Η Πολιορκία του Λένινγκραντ, ενώ ένας πόλεμος εκεί έξω μοιάζει να συνεχίζεται για πάντα.

Οι δυο γυναίκες, παγιδευμένες σ’ ένα τοπίο κωμικοτραγικό, ακροβατούν πάνω στα σαπισμένα σανίδια της περίεργης αυτής σκηνής, διερωτώμενες αν μπορούν να διασώσουν ένα κοινό όραμα για το Θέατρο, τον εαυτό τους και τον κόσμο σήμερα. Αυτό είναι ό,τι τους απέμεινε: το τελευταίο οχυρό.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Δράκου, Ζωή Ξανθοπούλου
Δραματουργία: Ειρήνη Δράκου
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: ΆΥΛΑ
Κατασκευή σκηνικών: Ευάγγελος Παπαδάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Παίζουν Ειρήνη Δράκου, Ζωή Ξανθοπούλου

Εισιτήρια:  https://www.more.com/theater/to-oxyro/

Ο Μιχαήλ Ταμπακάκης στο “Brokeback Mountain”.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΟΣ

Brokeback Mountain  | Πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου

Το γεμάτο ευαισθησία διήγημα της Άννι Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε δύο καουμπόηδες που κράτησε μια ζωή έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ομώνυμη κλασική πλέον κινηματογραφική ταινία και ακολούθησε η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον, που ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι εικοσάχρονοι Ένις ντελ Μαρ και Τζακ Τουίστ γνωρίζονται μέσα σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, όταν πιάνουν εποχική δουλειά ως βοσκοί στα άγρια βουνά του Γουαϊόμινγκ. Μέσα στην απομόνωση του τοπίου, στα βοσκοτόπια και τις κορυφές όπου το καλοκαίρι δεν φτάνει ποτέ, τα δυο αγόρια αναπτύσσουν μια βαθιά και απροσδόκητη σύνδεση.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου συλλαμβάνει την ωμή και οικεία ουσία της πρωτότυπης ιστορίας, μεταφέροντας ατόφιο το βίωμα του Ένις ντελ Μαρ και του Τζακ Τουίστ μέσα στην απαγορευμένη αγάπη και τους κοινωνικούς περιορισμούς.

Κείμενο: Ashley Robinson
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Συνεργάτης σκηνογράφος: Σοφία Θεοδωράκη
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Ενορχήστρωση –  Mουσική: Δημήτρης Αρώνης
Σχεδιασμός video: Βασίλης Κεχαγιάς
Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/brokeback-mountain/

Μια άλλη Θήβα | Πρεμιέρα 28 Οκτωβρίου

Ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Όσο συνεχίζονται όμως οι συναντήσεις τους σ’ ένα μικρό περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή της φυλακής, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου.

Ένα περίτεχνο σπιράλ από την πραγματικότητα στην καλλιτεχνική της μετάπλαση. Ένα πολυβραβευμένο έργο για τις σχέσεις πατέρα – γιου, για την αντρική ταυτότητα, για την ψυχική ασθένεια, για τον ερωτισμό. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό.

Κείμενο: Sergio Blanco
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνογράφος: Κώστας Πολίτης
Ενδυματολόγος: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σχεδιασμός φωτισμών – Video & Trailer: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Επιμέλεια κίνησης – Xορογράφος: Ξένια Θεμελή
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/mia-alli-thiba-3os-xronos/

Πήτερ πάντα παιδί | Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου

Μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε το παιδί μέσα μας; Ο Πήτερ προσγειώνεται στη Χώρα του Ποτέ, έναν κόσμο ονειρεμένο όπου μπορεί να κρυφτεί από τα προβλήματά του! Εκεί είναι παντοδύναμος, έχει πολλούς φίλους, συναντά πειρατές, γοργόνες, κροκόδειλους και ζει ανεπανάληπτες περιπέτειες. Βέβαια, στη Χώρα του Ποτέ κατοικεί και ο φοβερός Κάπτεν Χουκ, ο προαιώνιος εχθρός της χαράς και της αθωότητας. Η σύγκρουση μεταξύ τους θα είναι αναπόφευκτη αλλά και… λυτρωτική. Ο Πήτερ, πετώντας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Οι Patari Project μεταμορφώνουν άλλο ένα κλασικό παραμύθι σε σύγχρονο θέαμα με video mapping και ηλεκτρονικά ηχοτοπία. Τα ευρηματικά́ σκηνικά́ και κοστούμια και τα πρωτότυπα ζωντανά τραγούδια συμπληρώνουν τον πλούσιο κόσμο του Πήτερ Παν. Η παράσταση εμπνέεται από την ιστορία του Πήτερ Παν και είναι δημιουργία της ομάδας.

Διασκευή: Patari Project
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Εριφύλη Στεφανίδου
Συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Πρωτότυπη μουσική́: Νίκος Γαλενιανός
Σκηνογράφος: Ευαγγελία Θεριανού
Ενδυματολόγος: Κλερ Μπρέισγουελ
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσικός επί σκηνής: Αλέξης Κωτσόπουλος
Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Άρης Λάσκος, Άλκης Μπακογιάννης, Ζωή Μυλωνά, Παύλος Παυλίδης, Αποστόλης Ψυχράμης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/piter-panta-paidi/

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

True West | Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου

Δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης. Η Έλενα Καρακούλη μεταφέρει επί σκηνής το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Κείμενο: Sam Shepard
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Σκηνογράφος: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Ενδυματολόγος: Εβελίνα Δαρζέντα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης – Χορογράφος: Φαίδρα Σούτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη
Μουσικός επί σκηνής: Μίκης Παντελούς

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/true-west/

Η Ελεάνα Καυκαλά στα “Ανεξάρτητα κράτη”.

Ανεξάρτητα Kράτη | Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου

Δεκέμβριος 1977. Έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και κατόπιν τετράμηνης πολιορκίας το κηρύσσει «ανεξάρτητο κράτος». 11 Ιουλίου 1978. Τρίτη ξημερώματα γύρω στις 4. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά την εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για επέμβαση και τερματισμό της πολιορκίας. Μέσα από αυτά τα γραφεία γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού μέχρι και τον θάνατο του Βασίλη Τσιρώνη, ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία, όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία, ή κρατική δολοφονία;

Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι προϊόν μυθοπλασίας και ίσως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κείμενο: Aντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Παλούμπης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Νατάσσα Παπαστεργίου
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός ήχου: Aνδρέας Μιχόπουλος
Παίζουν Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/aneksartita-krati/

Η γραμμή του ορίζοντος | Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου

Μια 32άχρονη γυναίκα, η Ρέα Φραντζή, βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή στιγμή της ζωής της: έχει μόλις χωρίσει –χωρίς να ξέρει γιατί– και καταφεύγει στην Πάτμο, στο μυσταγωγικό νησί της Αποκάλυψης, όπου καταδύεται σε έναν επώδυνο απολογισμό ζωής. Η αναδρομή της δεν είναι μόνο καταμέτρηση προσωπικών απωλειών, αλλά και αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε, μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς, μια Ελλάδα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση.

Η παράσταση που επανασύστησε στο κοινό το βιωματικό και ίσως πιο ώριμο έργο του πρόωρα χαμένου συγγραφέα Χρήστου Βακαλόπουλου έρχεται στο Θέατρο Χώρα μετά την επιτυχία που γνώρισε τον περασμένο Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Κείμενο: Χρήστος Βακαλόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία – Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου
Σκηνογράφος: Όλγα Βλάσση – Άννα Ζήση
Ενδυματολόγος: Ουρανία Φραγγέα
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης – Χορογράφος: Μαίρη Γιαννούλα
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ειρήνη Μαυρικάκη

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/i-grammi-tou-orizontos/

Συρανό | Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου

Ποια είναι τα συστατικά μιας ωραίας ιστορίας; Ένα όμορφο πριγκιπόπουλο και μια πανέμορφη πριγκίπισσα; Για εμάς, όχι! Εμείς διαλέγουμε έναν ήρωα πιο παράξενο κι απ’ τους παράξενους, γενναίο στο σπαθί, με φαντασία όμοια με ποιητή και με μια μύτη… που πιο τεράστια δεν έχεις δει! Το θέατρο Χώρα φιλοξενεί φέτος τη νέα θεατρική παράσταση Συρανό σε διασκευή για παιδιά και σκηνοθεσία της Ελένης Βλάχου. Η υπέροχη ιστορία του Συρανό, του ήρωα με την τεράστια μύτη που ονειρευόταν να πάει στο φεγγάρι και τα κατάφερε, είναι μια ιστορία για την αξία της φιλίας, την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης.

H παράσταση συνδυάζει αφήγηση και δράση, ζωντανή μουσική, μάχες, χορούς και τραγούδια, πάντα με παιχνιδιάρικη διάθεση, διατηρώντας την ποιητικότητα και τον ρυθμό του λόγου του πρωτοτύπου. Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και όχι μόνο, για όλη την οικογένεια!

Πρωτότυπο κείμενο: Edmond Rostand
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφίες: Βρισηίδα Σολωμού
Μουσική: Ηλίας Βαμβακούσης
Παίζουν: Δημήτρης Γαλανάκης, Χαρά Λιόλιου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ντίνος Παπαγεωργίου, Ελένη Τσιμπρικίδου
Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/syrano-1/

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Το πήδημα | Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου

Τι στο καλό συμβαίνει με τον έρωτα; Γιατί δεν είναι όπως παλιά; Μια αντι-κωμωδία χωρίς προφυλάξεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου. Έξι άνθρωποι σε ένα μπαρ. Πενήντα λίρες χρέος. Μία τουαλέτα γυναικών. Ένας αιχμάλωτος που πρέπει να δικαιώσει τους υπόλοιπους. Και είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κάποιοι τα παρατάνε. Κάποιοι το παρατραβάνε. Κάποιοι απατούν. Κάποιοι την πατάνε. Κάποιοι χρωστούν. Και ένας μόνο θα την πληρώσει ακριβά.

Έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί της νέας γενιάς οικειοποιούνται το ευθύ βρετανικό χιούμορ και φωτογραφίζουν την εποχή ακριβώς όπως είναι: γυμνή, ευάλωτη, απεγνωσμένη. Μαζί με τις εξωφρενικές μουσικές επί σκηνής από τις Σκιαδαρέσες, με τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τους καυστικά τρυφερούς στίχους, προσκαλούν τον θεατή σε μια ασύλληπτη διάδραση. Αφηγούνται την παράκρουση, συμφιλιώνονται με τη συγκίνηση και τελικά συνυπάρχουν σε μια φάρσα αιχμηρή μα εύθραυστη.

Κείμενο: Maggie Nevill
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος
Σκηνογραφία: Μαριάνθη Ράδου
Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Μουσική: Σκιαδαρέσες
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Κουνέλλας
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Παίζουν: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση, Λυδία Τζανουδάκη

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/to-pidima/

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ – Υπόγειο

Βρέχει στη Βαρκελώνη| Πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου

Η Λάλι είναι μια πόρνη που ζει κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, που είναι παντρεμένος αλλά η γυναίκα του είναι ετοιμοθάνατη. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιόρρυθμη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο. Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος, που η προοπτική να χάσει τη Λάλι τον τρομάζει για πολλούς λόγους. Όταν η γυναίκα του Νταβίντ πεθαίνει, εκείνος προτείνει στη Λάλι να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο του. Είναι η ώρα των αποφάσεων και η Λάλι χαίρεται που οι δυο άντρες θα συμφιλιωθούν μεταξύ τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή της γυναίκας;

Κείμενο: Pau Miro
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης
Ενδυματολόγος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός βίντεο: Παντελής Μάκκας
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Ανδρέας Κοντόπουλος

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/brexei-sti-barkeloni/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Περισσότερα από Art & Culture