Μια νέα αρχή για το Θέατρο «Ολύμπια»: Το πρόγραμμα της νέας σεζόν
Οκτώ νέες παραγωγές και 31 συναυλίες περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν που παρουσίασε ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας».
Παραστάσεις και συναυλίες που καλύπτουν κάθε προτίμηση, προσανατολισμένες στους έλληνες καλλιτέχνες, με μία λαμπρή εξαίρεση, τον διάσημο ηθοποιό Τόνι Σερβίλο, που θα βρεθεί τον Νοέμβριο στη σκηνή του «Ολύμπια».
«Δεν έχω ξανακάνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή», απολογήθηκε για κάποια ονόματα που ξέχασε ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του «Ολύμπια», του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», για τη νέα σεζόν 2024/2025.
Το νέο πρόγραμμα, το πρώτο που σχεδίασε εξολοκλήρου ο διάσημος λυρικός καλλιτέχνης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, σηματοδοτεί «μια νέα αρχή, ένα νέο άνοιγμα στην πόλη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, καλωσορίζοντας δημοσιογράφους και συντελεστές των παραστάσεων, στο φουαγιέ του ιστορικού θεάτρου, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο, τόσο πουόσοι έφτασαν καθυστερημένοι δεν βρήκαν πού να κάτσουν.
Με 8 καινούργιες παραγωγές και 31 συναυλίες, που εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στους έλληνες καλλιτέχνες και ερμηνευτές, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία θα αξιοποιηθεί το φουαγιέ, και συνεργασίες με όλα τα σημαντικά μουσικά σχήματα και οργανισμούς (ΕΛΣ, ΚΟΑ, ΟΜΜΑ, Ωδείο Αθηνών κ.λπ.), το «Ολύμπια» ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό της πόλης με ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις μουσικές απαιτήσεις.
Η επίσημη «πρώτη» του φετινού προγράμματος θα δοθεί σε έναν ακριβώς μήνα, στις 12 Οκτωβρίου, με τον «Φιντέλιο», τη μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ένα «βαθιά πολιτικό έργο», όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας. Η όπερα θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή και θα αποτελέσει την κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό τηςεπετείου των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας, το 1944.
«Φιντέλιο» στα ελληνικά, όπως τοντραγούδησε η ΚάλλαςΟι ακροατές θα έχουν την σπάνια, πλέον, ευκαιρία να ακούσουν την όπερα του Μπετόβεν στα ελληνικά, στη μετάφραση της Βέτας Πεζοπούλου, που χρησιμοποιήθηκε κατά την παράστασή της στο Ηρώδειο, τον Αύγουστο του 1944, λίγους μήνες πριν την αποχώρηση των Γερμανών, όπου τον ρόλο της Λεονόρας ερμήνευσε η νεαρή Μαρία Καλογεροπούλου, η μετέπειτα ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας.
Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Νατάσας Τριανταφύλλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μαίρη-Έλεν Νέζη, Δημήτρης Πακσόγλου, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά. Η είσοδος στην επετειακή αυτή συναυλία θα είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου.
Όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ…Εκτός από τον «Φιντέλιο», στο πρόγραμμα 2024/2025 του Θεάτρου Ολύμπια περιλαμβάνεται μία ακόμη όπερα, ο δημοφιλής «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και Νικολέτας Φιλόσογλου, η οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα», σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Σκουρλέτη και τους Bijoux de Kant, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, και το μιούζικαλ «Sweeney Todd: Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» του Στήβεν Σόντχάϊμ, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.
Θα παρουσιαστεί ακόμη, σε συναυλιακή μορφή, η όπερα του Διονυσίου Λαυράγκα «Διδώ», σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, αλλά και η σύχρονη πολυφωνική παράσταση «Το φουλάρι», της Δήμητρας Τρυπάνη, σε σκηνοθεσία Ηρώς Μπέζου.
Η σκηνή του «Ολύμπια» θα φιλοξενήσει ακόμη θεατρικές («Τρεις ψηλές γυναίκες» σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον) και χορευτικές παραστάσεις («Unseen – Bolero» από τον Αντώνη Φωνιαδάκη και «Ιστορία Χορού, Κεφάλαιο 1: Ραλλού Μάνου» από τον Γιάννη Νικολαΐδη), καθώς και μια σκηνική αφήγηση κειμένων του ποιητή της Θείας Κωμωδίας, τις «Φωνές του Δάντη», από τον διάσημο ηθοποιό Τόνι Σερβίλο, σε συνεργασία με το Piccolo Teatro του Μιλάνου.
Συναυλίες για κάθε γούστοΤέλος, ο κύκλος των συναυλιών ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, για να συνεχιστεί με ένα αφιέρωμα σε έργα συνθετών του 20ού αιώνα (Βάιλ, Μπάρμπερ, Σοστακόβιτς), στον Μίκη Θεοδωράκη, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μία άλλη επέτειος, αυτή των 190 χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του κράτους, θα τιμηθεί με μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με έργα Μπετόβεν («Τα ερείπια των Αθηνών»), Παλλάντιου («Προσευχή στην Ακρόπολη») και Τέιλορ («Αγία Φιλοθέη η Αθηναία»).
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ακολουθήσουν μουσικά αφιερώματα στους Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Κουγιουμτζή και Μίμη Πλέσσα, καθώς και ο φεστιβαλικού χαρακτήρα κύκλος «Μουσικές παραδόσεις». Σημειώνουμε ακόμη την ευρηματική παράσταση «Stand-up Symphony» με τον Δημήτρη Δημόπουλο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, αλλά και το μουσικοποιητικόέργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι», όπου ο Νίκος Ξυδάκης αφηγείται με τον δικό του τρόπο την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.