MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Λειψυδρία: Πέφτει συνεχώς η στάθμη των υδάτων στις λίμνες Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη

Μείωση βροχών, αύξηση της θερμοκρασίας και των απολήψεων νερού, κατεβάζουν τη στάθμη στις 4 φυσικές λίμνες της Κ. Μακεδονίας.

Photo by Paul Pastourmatzis on Unsplash
Photo by Paul Pastourmatzis on Unsplash
Monopoli Team

Αραιές βροχοπτώσεις και αύξηση της θερμοκρασίας, με παράλληλη ένταση των αρδεύσεων μέσω απολήψεων νερού, αποτελούν τις κύριες αιτίες για την πτωτική τάση, την τελευταία δεκαετία, της στάθμης σε 4 φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Βόλβη, την Κορώνεια, τη Δοϊράνη και την Πικρολίμνη.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν σε έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί από το 2012 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης υδάτων των λιμνών υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ.

Ως παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο, δεν είναι μόνο το χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις περιοχές των λιμνών τα τελευταία έτη αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επιτείνουν την απώλεια νερού από τις λίμνες τόσο άμεσα, μέσω της αύξησης της εξάτμισης, όσο και έμμεσα μέσω της αύξησης των αρδευτικών αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Κόκκινος» συναγερμός στη χώρα για τη λειψυδρία – Σε κίνδυνο η λίμνη Πλαστήρα12.09.2018

«Αν και απολήψεις νερού άμεσα από τις λίμνες (με εξαίρεση τη Βόλβη), δεν πραγματοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, εντούτοις η κάλυψή τους με αντλήσεις από υπόγειους υδροφορείς οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις λίμνες (όπως για παράδειγμα η Κορώνεια), οδηγεί στην ταπείνωση της στάθμης και των δύο» σημειώνεται στην έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαραμένει πλημμυρισμένο ένα τμήμα της Λίμνης Κάρλα – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα