MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι 2 βιταμίνες που «νικάνε» την οστεοπόρωση

Μετά τα 50, τις περισσότερες γυναίκες αρχίζει να τις αφορά το ερώτημα «πώς δεν θα πάθω οστεοπόρωση; Κι αν μεν το φύλο και τα γονίδια μετράνε, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η οστεοπόρωση αφορά σε ηλικιωμένες γυναίκες. Σωστό; Λάθος! Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση που αρχίζει να «δουλεύει» στις περισσότερες γυναίκες μετά τα σαράντα ή μετά τα πενήντα αλλά αφορά ακόμη και σε άντρες. Κι αν τα τα γονίδιά μας είναι υπεύθυνα για το 60-80% του μεγέθους και της δύναμης του σκελετού μας, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στη μέγιστη οστική πυκνότητα και να αποφύγουμε την οστεοπόρωση. Και μέσα σε αυτό, τεράστιο ρόλο παίζει η διατροφή, όπως εξηγεί η Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Η σημασία της υγιεινής -για τα οστά- διατροφής

Όπως εξηγεί η κ. Τσεκούρα, τα συστατικά που παίζουν πολύ μεγάλη σημασία για την βελτιστοποίηση της υγείας των οστών στα παιδιά και στους εφήβους είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη. Ωραία, άρα αν ως παιδί δεν είχαμε προσλάβει σε επαρκείς ποσότητες όλα τα παραπάνω, έκλεισε το παράθυρο της πρόληψης για την οστεοπόρωση; Προφανώς και όχι, αφού σε κάθε ηλικία, η σωστή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το σώμα και τον σκελετό μας.

Τα πιο απαραίτητα στοιχεία για γερά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Οι ανάγκες για ασβέστιο είναι ιδιαιτέρως υψηλές κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης των εφήβων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι οι πιο πλούσιες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Επιπρόσθετες πηγές ασβεστίου είναι συγκεκριμένα πράσινα λαχανικά, ολόκληρα κονσερβοποιημένα ψάρια όπως οι σαρδέλες και οι ξηροί καρποί. Ακόμη, μπορούμε να βρούμε στην αγορά τρόφιμα, όπως χυμούς, δημητριακά και ψωμί, εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D, πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι απαραίτητη και για τη σκελετική ανάπτυξη και υγεία καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσή του στα οστά. Η πιο άφθονη πηγή σχηματισμού της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Οι διατροφικές πηγές της είναι φτωχές και συνήθως ενισχύουμε την πρόσληψή της με συμπληρώματα διατροφής ή τροφές εμπλουτισμένες με αυτήν. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πολύ συχνή σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα σε ενήλικες που έχουν περιορισμένη δραστηριότητα εκτός σπιτιού και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επιδεινώνει την οστεοπόρωση και κάνει μη αποτελεσματική την αντιοστεοπορωτική φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύει τη διάγνωση παθολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ No1 βιταμίνη που είναι καλό να παίρνεις εάν είσαι άνω των 5012.09.2018

Ο πιο power συνδυασμός κατά της οστεοπόρωσης

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D δρουν συμπληρωματικά και το ένα είναι απαραίτητο για την ολοκληρωμένη δράση του άλλου όταν μιλάμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης γι’ αυτό και η συνδυασμένη χορήγησή τους μειώνει τη συχνότητα των καταγμάτων από οστεοπόρωση. Φαίνεται ότι τουλάχιστον 1000-1200 mg ασβεστίου και 700-800 IU βιταμίνης D ημερησίως, όταν χορηγούνται συγχρόνως, σε άτομα άνω των 50 ετών προστατεύουν από τα κατάγματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και πτωχή πρόσληψη ασβεστίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 ασθενείς με κάταγμα ισχίου άνω των 65 ετών έχουν σοβαρά ελλείμματα σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Βεβαίως εννοείται ότι ο κίνδυνος κατάγματος μειώνεται εφόσον τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D ασβεστίου και βιταμίνης D λαμβάνονται καθημερινά και με συνέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 3 ξηροί καρποί που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό12.09.2018

Θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης;

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ο Σύλλογος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα σεμινάρια, συνέδρια και λοιπές δράσεις που οργανώνει.

Περισσότερα από The Art of Life