MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Τα 3 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να σταματήσεις τον προδιαβήτη

Έχοντας προδιαβήτη σημαίνει ότι έχετε υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εδώ, τρόποι αναγνώρισης και αντιμετώπισης αυτής της πάθησης.

Monopoli Team

Ο προδιαβήτης, πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από τα τυπικά επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων με την πάθηση αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που είναι ανησυχητικό καθώς ο προδιαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις και να αντιμετωπίσετε άλλες επιπλοκές.

Οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε εάν έχετε ήδη προδιαβήτη και πώς θα ξέρετε εάν διατρέχετε κίνδυνο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προδιαβήτη, τα συμπτώματά του, τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να τον αναπτύξετε και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο αναπάντεχο «καμπανάκι» για διαβήτη σε νέους!12.09.2018

Τι είναι ο προδιαβήτης

Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ελαφρώς υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο με τον διαβήτη. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνετε τρόφιμα, κυρίως υδατάνθρακες. Η ινσουλίνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας, είναι η κύρια ορμόνη που επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα σας και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων. Σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, συμβαίνει ένα από τα δύο πράγματα – είτε το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας.

Όταν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, αναπτύσσετε μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στην ινσουλίνη». Αυτό προκαλεί διάφορα πράγματα: Για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα, το σώμα σας παράγει επιπλέον ινσουλίνη. Καθώς ο χρόνος προχωρά και δεν γίνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται. Το σώμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και εμφανίζεται ο πλήρης διαβήτης.

Για να διαγνωστείτε ότι έχετε προδιαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας νηστείας πρέπει να είναι μεταξύ 100 και 125 mg/dl. Η αιμοσφαιρίνη A1C (HbA1c) είναι επίσης δείκτης των προτύπων σακχάρου στο αίμα και ένα επίπεδο μεταξύ 5,7% και 6,4% είναι ενδεικτικό του προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και γενικά επηρεάζει τις μικρές αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Ο προδιαβήτης είναι μια «σιωπηλή» ασθένεια. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί να αισθάνεστε φυσιολογικά ενώ η ασθένεια εξελίσσεται και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Διατροφή