MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιάννης Μόσχος: Ανακοίνωση νέου προγράμματος και ηχηρή αποχώρηση

Σε απάντηση της εκκωφαντικής σιωπής του ΥΠΠΟ, ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της σεζόν και μαζί την αποχώρηση του από τον οργανισμό.

Στέλλα Χαραμή | 18.09.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Ελίνα Γιουνανλή/Οπτική ταυτότητα - Artwork by Σάκης Στριτσίδης

Η χειμερινή σεζόν για το Εθνικό Θέατρο ανοίγει, ο κύκλος του Γιάννη Μόσχου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού κλείνει. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του νέου προγραμματισμού για τη σεζόν 2024-2025, ο κ. Μόσχος ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, η οποία και ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2024. Διευκρίνισε πως πρόκειται για μια σύνθετη και «καθόλου εύκολη απόφαση», η οποία έρχεται προφανώς ως απότοκο της απαξιωτικής σιγής του Υπουργείου Πολιτισμού – τρεις μήνες πριν τη λήξη της τρέχουσας θητείας – μη έχοντας καν την θεσμική ευθιξία να ενημερώσει τον κ. Μόσχο για τον σχεδιασμό και τις προθέσεις του, αφήνοντας τον έρμαιο στην διαδοχολογία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος.

Χωρίς απαντήσεις

Παρών στην εκδήλωση ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας,  προτίμησε να αναλωθεί σε υπεκφυγές αντί απαντήσεων για τα αυτονόητα και, εν μέσω επίμονων δημοσιογραφικών ερωτημάτων, περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν είναι «η ώρα να μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠου πήγαν οι διαγωνισμοί του ΥΠΠΟΑ στους εποπτευόμενους φορείς12.09.2018

Συνεχίστηκε και εδώ, δηλαδή, η απαθής τακτική του ΥΠΠΟ, αφήνοντας για μια ακόμα φορά τη σκυτάλη του μεγαλύτερου παραστατικού οργανισμού της χώρας σε εσχάτη εκκρεμότητα. Προς τιμήν του, ο Γιάννης Μόσχος διευκρίνισε πως θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή ή της επόμενης καλλιτεχνικής διευθύντριας προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση και μια συνέχεια στη λειτουργία του οργανισμού.

Με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα, στο κατώφλι του Εθνικού Θεάτρου.

Έσοδα ρεκόρ για το Εθνικό

Ο Γιάννης Μόσχος ήταν ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής που αναδείχθηκε μέσα από τη διαφανή διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού, ο άνθρωπος που παρέλαβε το Εθνικό μετά τη θηριώδη κρίση του σκανδάλου Λιγνάδη και έφτασε σήμερα να το παραδίδει, όπως σημείωσε, με ένα ρεκόρ εσόδων δεκαετίας που σημειώθηκαν μόλις πέρυσι, κατά το οικονομικό έτος 2023. Έδωσε, επομένως, την απάντηση στην σιωπή του ΥΠΠΟ με πράξεις. Απαντά επίσης, με ένα πολυσυλλεκτικό και αρκούντως πολιτικό ρεπερτόριο αλλά και με τα καλά αντανακλαστικά να διασπείρει τη δράση του οργανισμού σε άλλους χώρους, αφού το ιστορικό κτήριo Rex μπαίνει από τις αρχές του 2025 σε διαδικασία ανακαίνισης.

Εικόνα από την φετινή καμπάνια του Εθνικού Θεάτρου σε σχεδιασμό του Σάκη Στριτσίδη.

Τι περιλαμβάνει ο φετινός χειμώνας

«Ανοικτοί πολιτιστικοί διάλογοι, συμπερίληψη, εξωστρέφεια. Τρεις έννοιες φάροι. Τρεις έννοιες που μας οδήγησαν τα τρία τελευταία χρόνια. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025 δεν είναι παρά η συνέχεια όλων όσα ονειρευτήκαμε, μεθοδικά σχεδιάσαμε και καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις προηγούμενες δύο χρονιές. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει και φέτος μια ευρεία βεντάλια επιλογών: Νέα ελληνικά και ξένα θεατρικά έργα συμπορεύονται με κλασικά του παγκόσμιου δραματολογίου, με συλλογικές κειμενικές συνθέσεις, πρωτότυπες δραματουργίες, μεταγραφές εμβληματικών θεατρικών έργων και λογοτεχνικών κειμένων» υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία, προλογίζοντας το χειμερινό προγραμματισμό του Εθνικού που περιλαμβάνει από Μπρεχτ, Γκαίτε, Ίψεν και Μολιέρο μέχρι Καρκαβίτσα και Σολομό – τους περισσότερους «αλλιώς». Την ίδια ώρα, εντάσσει ένα αφιέρωμα στο γενικά παραγκωνισμένο νεοελληνικό έργο με τέσσερα νεόκοπα κείμενα – που θα βρουν την θέση τους στη Νέα και την Πειραματική Σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠότε θα κλείσει το κτήριο του Rex;12.09.2018

Συνολικά 17 παραγωγές θα ανέβουν από τον Οκτώβριο στο Εθνικό, θίγοντας παρόντα κοινωνικά ζητήματα όπως η προάσπιση της Δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ο παραλογισμός του πολέμου, η θέση της γυναίκας, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα στεγανά της ελληνικής οικογένειας, η περιθωριοποίηση της Τρίτης Ηλικίας, η βία στο Διαδίκτυο. Ο Γιάννης Μόσχος υπογράμμισε πως παρά τον λειτουργικό παροπλισμό του Rex, το Εθνικό Θέατρο «θα συνεχίσει απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό του έργο, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγική του δραστηριότητα, είτε αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτιριακές δομές του κτιρίου Τσίλερ και του συγκροτήματος Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, είτε χρησιμοποιώντας χώρους εκτός Εθνικού». Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική της Σκηνή, συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη σκηνή της Φρυνίχου καθώς και η στέγαση παραγωγών στο θέατρο «Χώρος» στο Βοτανικό.

Γιώργος Καπουντζίδης, Μπέτυ Αρβανίτη, Γιάννης Μπέζος από τους συντελεστές κεντρικών παραγωγών της φετινής σεζόν στο Εθνικό.

17 παραστάσεις

Αναλυτικά, στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ θα ανέβει το εμβληματικό «Μάνα κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με την Μπέτυ Αρβανίτη στον κεντρικό ρόλο, ο «Φάουστ» του Γκαίτε υπό τη ματιά του Άρη Μπινιάρη (που επιστρέφει στο Εθνικό τρία χρόνια μετά τη «Φάρμα των ζώων»).

Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» εδρεύει η νεότερη ελληνική και ξένη δραματουργία. Οι δημιουργοί Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου και Νεφέλη Μαϊστράλη ενώνουν τις δυνάμεις τους στο κείμενο «Στο σώμα της» σε σκηνοθεσία της πρώτης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ανεβάζει το έργο του Μάθιου Λόπεζ «Η κληρονομιά μας» και ο αντισυμβατικός Γιάννης Μαυριτσάκης γράφει και σκηνοθετεί το «Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή».

Οι σκηνοθέτες Γιολάντα Μαρκοπούλου, Θοδωρής Αμπαζής και Στάθης Λιβαθινός.

Rex για λίγους μήνες

Το Rex θα ανοίξει μόνο για τους τελευταίους μήνες του 2024 με «Το σχολείο των Γυναικών» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά  στην Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο ενώ στην Πειραματική θα προλάβουν να ανέβουν δύο παραστάσεις: «Η Λυγερή» του Ανδρέα Καρκαβίτσα σε νέα δραματουργική ματιά της Ειρήνης Μουντράκη και σκηνοθεσία της Ειρήνης Λαμπρινοπούλου και το «Μα Γκράν’μα» σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου. Οι υπόλοιπες δύο παραγωγές της Πειραματικής θα φιλοξενηθούν στην έδρα της δραματικής σχολής του Εθνικού, στο «Σχολείον της Αθήνας» όπου ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος θα σκηνοθετήσει τον «Εχθρό του λαού» του ΄Ιψεν και η απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Εθνικού, Ουίτσι θα παρουσιάσει μια δική της περφόρμανς με τον τίτλο «Πανδώρα». Οι δημιουργοί της Πειραματικής Σκηνής «που βρίσκονται στα πολύ πρώτα τους βήματα και πειραματίζονται με πάθος και ορμή, φέρνοντας στη σκηνή ετερόκλητες, ως προς το πρωτογενές τους υλικό, παραστάσεις» όπως ανέφερε η νέα υπεύθυνη της Ελένη Ευθυμίου, επελέγησαν ανάμεσα σε 370 προτάσεις καλλιτεχνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚατερίνα Μαυρογεώργη: Για πολλά χρόνια πίεζα μέσα μου την ανάγκη της γραφής12.09.2018

Στο Βοτανικό και στο θέατρο «Χώρος» (που ενοικιάστηκε εκτάκτως από το Εθνικό) θα ανέβει το έργο του Αλέξη Σολομού «Ο ασπροκόρακας» σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου και «Η καρυάτιδα» του Γιώργου Καπουντζίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαυρογεώργη.

Νέα εποχή στο Μικρό Εθνικό

Το Μικρό Εθνικό, με νέα υπεύθυνη τη Μαρία Μαγκανάρη, θα εστιάσει τις έννοιες της σύνδεσης και της σύνθεσης προκειμένου «να προτείνουμε, ειδικά στους νέους ανθρώπους αυτήν την οπτική ως εργαλείο για την σχέση τους με την τέχνη, αλλά κυρίως ως αντίληψη για τη ζωή». Υπό αυτήν την οπτική, στο Μικρό Εθνικό θα ανέβουν «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρρή σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου ενώ ο Ηλίας Κουνέλλας θα σκηνοθετήσει ένα δικό του έργο με τίτλο «Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Π». Το εφηβικό κοινό θα… αναλάβει η Γιολάντα Μαρκοπούλου με το έργο της Μαρίας Ζαβάκου «Μετά το πάρτι».

Η σκηνοθέτρια υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Μαρία Μαγκανάρη με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ*.

Συνεργασίες και συμπαραγωγές

Το Εθνικό ως συμπαραγωγός έχει ακόμα δύο σημαντικές παραστάσεις να παρουσιάσει: Σε συνεργασία με την ΕΛΣ το «Ματαρόα στον ορίζοντα» σε κείμενο Έλσας Ανδριανού, σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και μουσική Νίκου Κηπουργού ενώ σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, το νέο έργο της Αλεξάνδρας Κ* «Philoxenia» υπό το σκηνοθετικό βλέμμα της Μαρίας Μαγκανάρη. Τέλος, θα επαναληφθούν το grand success και με διεθνή καριέρα «Goodbye Lindita» του Μάριο Μπανούσι (στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ αυτή τη φορά) και «Η Γραμμή του ορίζοντος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου που μετακομίζει στο Θέατρο Χώρα, ενδιαφερόντων του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Εργαστήρια και εξωστρέφεια

Στο σχεδιασμό της χρονιάς που συμπεριλαμβάνονται αφθονία εργαστηρίων, συνέχιση του Show Case – της πλατφόρμας προώθησης παραγωγών του θεάτρου στο εξωτερικό – προστίθενται σημαντικές πρωτοβουλίες: Επανέρχεται η δράση «Επισκεπτήριο» όπου ευέλικτες παραστάσεις παίζονται για ασθενείς σε νοσηλεία και θεατρικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα, εγκαινιάζεται η συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό «Νέον» – ήδη στο «Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά» ‘τρέχει’ η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Space of Togetherness» -ενώ τον Απρίλιο του 2025, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εθνικό Θέατρο θα διοργανώσει το Διεθνές Θεατρικό Συνέδριο της European Theatre Convention (ETC), φιλοξενώντας πάνω από 150 εκπροσώπους θεατρικών οργανισμών από 30 και πλέον χώρες.

Η σκηνοθέτρια και φετινή υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής, Ελένη Ευθυμίου.

Απολογισμός και αποχαιρετισμός

Είναι ίσως η πιο πληθωρική και διευρυμένη ματιά σε προγραμματισμό που έχει δει το Εθνικό τα τελευταία χρόνια, παρά την εξαιρετικά άβολη συγκυρία κάτω από την οποία θα εκτελεστεί: Ο Γιάννης Μόσχος με τη σύμβουλο καλλιτεχνικής διεύθυνσης Σοφία Ευτυχιάδου την σχεδίασαν και αναμένεται να εκτελεστεί στην πλειονότητα της από κάποιον άλλον/άλλη. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το ρεπερτόριο του Εθνικού για την Επίδαυρο του επόμενου καλοκαιριού με το νυν καλλιτεχνικό διευθυντή να κάνει ένα πρώτο σχεδιασμό τον οποίο και θα προτείνει σ’ εκείνον – εκείνη που θα πάρει τη σκυτάλη του οργανισμού.

Μιλώντας απολογιστικά ο κ. Μόσχος στάθηκε στην οικονομική ευρωστία του οργανισμού – που είδε τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 70% από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ανέτρεξε στη σύνολη προβληματική του για το Εθνικό: Στην ορατότητα του οργανισμού εκτός Ελλάδας, στον εμπλουτισμό προγραμμάτων που υιοθέτησε από προηγούμενες διευθύνσεις, στην υπεράσπιση της φυσιογνωμίας θεάτρου συνόλου, στην αύξηση των θέσεων εργασίας εντός του Εθνικού, στην επανίδρυση της Πειραματικής Σκηνής, στην θέσπιση διαλόγου για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα.  «Ονειρευτήκαμε ένα θέατρο εξωστρεφές, φωτεινό, συμπεριληπτικό. Πιστεύω ότι δεν προδώσαμε τα όνειρά μας» σημείωσε κλείνοντας, όχι απλώς την παρουσίαση του φετινού προγράμματος (η προπώληση έχει ξεκινήσει ήδη με Early Bird) αλλά και τη θητεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυζήτηση στο Εθνικό: Η αναπηρία θέλει πατέντα12.09.2018

Το ρεπερτόριο με μια ματιά

Κτήριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή

Goodbye, Lindita (σε επανάληψη)
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι
Από 16/10/24

Η πολυβραβευμένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Goodbye, Lindita σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι, μετά τα διαδοχικά sold out που σημείωσε τις τελευταίες δύο θεατρικές σεζόν και την εντυπωσιακή παγκόσμια διαδρομή της, επιστρέφει στην Κεντρική πλέον Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, για τρεις εβδομάδες, ενώ συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία της. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ελένη Νζάνγκα, Βασιάνα Σκοπετέα, Αλεξάνδρα Χασάνι

Μάνα Κουράγιο
του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Από 28/11/24

Ο Στάθης Λιβαθινός, στην πρώτη του σκηνοθεσία στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, καταπιάνεται –για πρώτη φορά επίσης– με τον Μπρεχτ.Το αριστούργημα του σπουδαίου δραματουργού, συγγραφέα και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της, γράφτηκε στη Σκανδιναβία το 1938-1939. Θέλοντας να παρουσιάσει «την κοινωνία ως ικανή να αλλάξει», όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, ο Γερμανός συγγραφέας περιγράφει συμβάντα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στην Ευρώπη ως κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξέσπασε έναν μόλις χρόνο αργότερα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αλεξίου, Μπέτυ Αρβανίτη, Αντώνης Γιαννακός, Γιάννης Δενδρινός, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουτρουβίδης, Πάρης Λεόντιος, Άννα Μάγκου, Βασίλης Ντάρμας, Βασίλης Παπαδημητρίου, Άγγελος Παππάς, Αντώνης Παρχαρίδης, Ιάκωβος Παυλόπουλος, Θεοδοσία Σαββάκη, Εύα Σιμάτου, Ιωάννης Σύριος, Χρήστος Σωνάκης, Βασίλης Τσαλίκης, Σταμάτης Φακορέλλης

Φάουστ
του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Από 13/3/25

Φάουστ: o μεσαιωνικός θρύλος που ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε επεξεργάστηκε με μοναδικό τρόπο και για 60 ολόκληρα χρόνια έμελλε να αποτελέσει ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ένα συναρπαστικό έργο για τη δριμεία σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, το βίωμα και τη γνώση, το απολλώνιο και το διονυσιακό, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει το νόημα της ύπαρξης και τη λύτρωση. Μια «εμπύρετη» παράσταση, όπου η μουσικότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Άρη Μπινιάρη. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Βαλάσογλου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Στέλιος Ιακωβίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Μαριάννα Μαθιά, Μαρία Μαντά, Ιωάννα Μαυρέα, Λένα Μποζάκη, Άρης Νινίκας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλεξάνδρα Χασάνι, Γιλμάζ Χουσμέν κ.ά.

Κτήριο Τσίλλερ – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Στο Σώμα της
των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου, Νεφέλης Μαϊστράλη
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Από 13/11/24

Ένα πολυφωνικό έργο για τα θαύματα, τις χαρές, τις κατακτήσεις αλλά και τις καταπιέσεις που έχει υποστεί το γυναικείο σώμα μέσα στους αιώνες. Ένας λαμπερός θίασος 12 γυναικών ηθοποιών, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών, συνθέτει έναν δυναμικό Χορό που γιορτάζει τις οδύνες αλλά και τις ηδονές των θηλυκοτήτων μέσα από το πρίσμα του σώματος. Η σκηνοθέτρια Ελένη Ευθυμίου μαζί με τη δημιουργική της ομάδα που απαρτίζεται, επίσης, αποκλειστικά από γυναίκες, συνθέτει μια παράσταση–γυναικεία υπόθεση, που επιχειρεί να μιλήσει με ποιητικό τρόπο και με τόλμη για ένα θέμα που αφορά, ωστόσο, όλα τα φύλα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλίκη Αλεξανδράκη, Φένια Αποστόλου, Ξένια Γκιουλεμέ, Αγγελική Δεληθανάση, Ίντρα Κέιν, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Μαυρέα, Κατερίνα Παπανδρέου, Χάρις Σερδάρη, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνα Τάκαλου

Η Κληρονομιά μας
του Μάθιου Λόπεζ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Από 7/2/25

Η Κληρονομιά μας του Μάθιου Λόπεζ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το βραβευμένο με Ολιβιέ και Τόνι έργο του σύγχρονου Αμερικάνου συγγραφέα μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας, την ίδια στιγμή, θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και για τη βαθιά ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Η παράσταση θα παίζεται σε δύο μέρη, τα οποία οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν είτε δύο διαφορετικές μέρες είτε κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου

Κτήριο Τσίλλερ – Πλαγία Σκηνή

Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή
του Γιάννη Μαυριτσάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυριτσάκης
Από 27/3/25

Μετά το Βόλφγκανγκ και το Vitrioli, ο Γιάννης Μαυριτσάκης επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο με το καινούργιο του έργο –υπογράφοντας για πρώτη φορά και τη σκηνοθεσία του– για να απεικονίσει σκηνικά με τα φωτεινότερα χρώματα το πιο μύχιο αίτημα της ανθρώπινης ύπαρξης: την αθανασία. Μια παράδοξη κωμωδία που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στον χωροχρόνο και να μας παρασύρει σε περιοχές του συλλογικού φαντασιακού, ίσως ακόμα και στη στρατόσφαιρα της αιωνιότητας. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Οδύσσεια Μπουγά, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Το Σχολείο των Γυναικών
του Μολιέρου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Από 30/10/24

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς επιστρέφει στη σκηνοθεσία με έναν ανατρεπτικό θίασο, που υπόσχεται καταιγιστικές κωμικές στιγμές. Το Σχολείο των Γυναικών, έργο-σταθμός του παγκόσμιου ρεπερτορίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1662 στο Παρίσι, στο Θέατρο του Παλέ Ρουαγιάλ, προκαλώντας μέγα σκάνδαλο: μια ιστορία γυναικείας εξέγερσης με όχημα τον έρωτα, που καυτηρίαζε απροκάλυπτα το πατριαρχικό καθεστώς της εποχής. Πού βρισκόμαστε, όμως, άραγε τέσσερις αιώνες μετά; Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ιακωβίδης, Μάγδα Καυκούλα, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Τζαβάρας, Αινείας Τσαμάτης

Θέατρο Χώρος

Ο τελευταίος Ασπροκόρακας
του Αλέξη Σολομού
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Από 20/11/24

Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας του σπουδαίου σκηνοθέτη, συγγραφέα και θεωρητικού του θεάτρου Αλέξη Σολομού, είναι ένα έργο βαθιά σαρκαστικό, μια κωμωδία που καταδεικνύει τον συντηρητισμό και την υποκρισία της μεγαλοαστικής τάξης, αλλά και της ελληνικής «αγίας οικογένειας», η οποία θεωρεί το «όνομα», τους ένδοξους προγόνους και τις οικογενειακές παραδόσεις, πιο σημαντικά από την αγάπη, τη χαρά της ζωής και τον έρωτα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Γιάννης Αναστασάκης, Χριστίνα Θύμη, Στέργιος Κοντακιώτης, Δήμητρα Κούζα, Μάξιμος Μουμούρης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αγορίτσα Οικονόμου, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρία Χάνου. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Η Καρυάτιδα!
του Γιώργου Καπουτζίδη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Από 5/2/24

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την Καρυάτιδα!, το ολόφρεσκο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη. Μια σπαρταριστή κωμωδία αφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Σωτήρης Μανίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Πανάδης, Δρόσος Σκώτης, Μαρία Φιλίνη. Το έργο είναι ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου στον συγγραφέα, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Θέατρο REX – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Η Λυγερή
του Ανδρέα Καρκαβίτσα
Διασκευή: Ειρήνη Μουντράκη
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Από 24/10/24

Το τέλος της ιστορίας του Καρκαβίτσα επιτρέπει μία διττή ανάγνωση, είτε ως μία ωδή στον συμβιβασμό είτε ως μία ελεγεία στην αποδοχή. Εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στα δύο, η παράσταση αποσκοπεί σε μία επαν-αφήγηση της ζωής μιας γυναίκας που πάντα η μοίρα της οριζόταν από το βλέμμα της κοινωνίας. Αναδημιουργείται ένα κολάζ μνήμης. Ο θίασος της παράστασης ανακαλεί τις ανομολόγητες επιθυμίες και τους φόβους μιας γυναίκας, τις αμφιβολίες για τις επιλογές της και τις ευκαιρίες της για αυτοδιάθεση. Πώς ορίζεται η μοίρα ενός ανθρώπου; Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαντώ Γιαννίκου, Δάφνη Δρακοπούλου, Bασίλης Καραμπούλας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Θάνος Τριανταφύλλου, Μαρία Τσιμά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Μα Γκραν’μα
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
Από 12/12/24

Ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία, σε μια εξερεύνηση στον χρόνο που περνάει και φέρνει αναπόφευκτα μαζί του το γήρας. Μια παράσταση-αφιέρωση στη σχέση γιαγιάς-εγγονής/ού, που ανακαλεί μνήμες του παρελθόντος και παράλληλα φωτίζει τα αθέατα ίχνη της ζωής της αγαπημένης αυτής μορφής, προτού εκείνη γίνει μητέρα ή γιαγιά. Μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση για την αγάπη, τον αποχωρισμό, για όσα μεγαλώνοντας χάνουμε, για όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν ποτέ και για το πώς οι αγαπημένοι μας θα ζουν μέσα μας για πάντα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Αργυρόπουλος, Θοδωρής Βράχας, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Ανδριανή Τουντοπούλου, Ιόλη Χαραλαμποπούλου, Εύη Χρόνη

«Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά

Εχθρός του λαού
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Χένρικ Ίψεν
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος
Από 26/2/25

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος δημιουργεί μια νέα εκδοχή του έργου του Ίψεν, μεταγράφοντας το έργο στην Ελλάδα του σήμερα. Διατηρώντας τους άξονες της ψυχογραφικής αποτύπωσης και της κοινωνικοπολιτικής κριτικής, θέτει εκ νέου θεμελιώδη ερωτήματα. Γιατί στεκόμαστε απαθείς απέναντι στη διαπλοκή; Ποια είναι η μοίρα του ανθρώπου που στρέφεται ενάντια στην πλειοψηφία; Πώς μπορεί κανείς να υπερασπιστεί το δίκαιο σε έναν άδικο κόσμο; Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αναστασάκης, Ιφιγένεια Βαρελά, Ιάσονας Γιανναράς, Βασίλης Καραμπούλας, Δημήτρης Μηλιώτης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

Πανδώρα
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ουίτσι
Από 14/5/25

Μια νέα εκδοχή του αρχαίου μύθου της Πανδώρας, σε μια εικαστική παράσταση που αξιοποιεί την τεχνική του θεατρικού κλόουν αλλά και στοιχεία τελετουργίας. Μια παράσταση που εξερευνά τις σκοτεινές και τις κωμικές πτυχές του μύθου, προκειμένου να μιλήσει για τα δεινά που εξακολουθούν να βασανίζουν την ανθρωπότητα, αλλά και για το τελευταίο δώρο που κληροδότησε η Πανδώρα: την Ελπίδα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αναστασία Αναγνωστοπούλου, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Δήμητρα Ονουφριάδου, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Τσαλίκης, Νίκος Φραντζέσκος

Μικρό Εθνικό – Παιδική Σκηνή

Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Τα γενέθλια
της Ζωρζ Σαρή
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Από 19/10/24

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, Τα Γενέθλια της Ζωρζ Σαρή, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Μια διαδρομή στην επταετία που σημάδεψε τη χώρα μας, μέσα από τα μάτια ενός 8χρονου κοριτσιού. Μια παράσταση για την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μα και για το τίμημα που πληρώνουν όσοι και όσες μάχονται για τα ιδανικά τους ενάντια σε ένα ανελεύθερο καθεστώς. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Αγαρτζίδης, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Σταυριανός Γκάτζιος, Μαρίνα Μάλλιου, Κατερίνα Πέκη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Κτήριο Τσίλλερ – Αίθουσα Εκδηλώσεων

Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας
Από 22/1/25

Ο Ηλίας Κουνέλας, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο της Λάγκερλεφ και του Νιλς Χόλγκερσον, δημιουργεί μια πρωτότυπη σύνθεση γύρω από το παιχνίδι του χρόνου και από την ελευθερία της πτήσης. Ίσως ο κάθε άνθρωπος είναι ένα προκλητικό ταξίδι που αξίζει να διανύσουμε. Ίσως αυτό που μας φαίνεται… για πέταμα, μπορεί και να πετάξει. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Αντώναρου, Ιφιγένεια Γρίβα, Εμμανουήλ Κοντός, Ηλίας Κουνέλας, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Πέτρος Πίγκας

Μικρό Εθνικό – Εφηβική Σκηνή

Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Μετά το πάρτι
της Μαρίας Ζαβάκου
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Από 5/11/24

Μια ιστορία ενηλικίωσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η social media γενιά: τα «likes», τις κόκκινες καρδούλες, την ανωνυμία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Εσείς, πόσο ασφαλείς νιώθετε; Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θεμιστοκλής Μαλεσάγκος, Μιχαήλ Μελίσσης, Ελένη Μιχαηλίδου, Βιβή Φωτοπούλου. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Συμπαραγωγές – Συνεργασίες

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ματαροα στον Ορίζοντα
Κείμενο: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής, Νίκος Κυπουργός
Από 14/12/24
Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μια νέα μυθοπλαστική προσέγγιση στην αληθινή ιστορία του πλοίου «Ματαρόα» ζωντανεύει επί σκηνής σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και του Θοδωρή Αμπαζή, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Εγγλέζος, Δημήτρης Ήμελλος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ελίτα Κουνάδη, Μάριος Κρητικόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Λένα Μποζάκη, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Αγγελική Στελλάτου, Περικλής Σιούντας, Αντιγόνη Φρυδά. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

PHILOXENİᾹ
της Αλεξάνδρας Κ*
Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Από 19/2/25
Σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν

Τι σχέση έχει ο Βυσσινόκηπος του Τσέχοφ με τους τουρίστες που κατακλύζουν τα σοκάκια γύρω από την Ακρόπολη; Η Ρωσία του 1903 με τη σύγχρονη Ελλάδα; Πώς συνδέεται μια αριστοκρατική οικογένεια των αρχών του 20ού αιώνα, που κινδυνεύει να χάσει το κτήμα της, με τα αναπτυξιακά προγράμματα που εκπονούνται στη χώρα μας; Ηθοποιοί ενός Κρατικού Θεάτρου παρουσιάζουν τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Το θέατρο προσφέρει μια «ολιστική» θεατρική εμπειρία, προκειμένου οι ξένοι επισκέπτες να ζήσουν «από μέσα» τη μαγεία του θεάτρου. Τώρα ο θίασος και οι θεατές της παράστασης καλούνται να συνυπάρξουν με τους ενοίκους των Airbnb δωματίων που έχουν χτιστεί περιμετρικά της σκηνής και να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Γεωργιάδου, Θανάσης Δήμου, Αμαλία Καβάλη, Κώστας Κορωναίος, Ελίνα Ρίζου, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά, Αινείας Τσαμάτης, Ανδριάνα Χαλκίδη κ.ά. Το έργο είναι ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου στη συγγραφέα, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο.

Θέατρο Χώρα

Η Γραμμή του Ορίζοντος (σε επανάληψη)
του Χρήστου Βακαλόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου
Από 21/11/24
Σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μετά την επιτυχία που σημείωσε την περασμένη θεατρική σεζόν στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, η Γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία του αριστούχου του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργου Παύλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Γιαλελής, Ειρήνη Μαυρικάκη, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη

Οι Κοινωνικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου

Η πλούσια δραστηριότητα του Εθνικού ανατροφοδοτείται και πλαισιώνεται από την άμεση σύνδεσή του με την κοινωνία, με δράσεις που οξύνουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά μέσω της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι κοινωνικές δράσεις προσφέρονται δωρεάν στην κοινότητα και συντονίζονται από το Μικρό Εθνικό.

Επιστρέφει το Επισκεπτήριο

Επαναφέρεται το «Επισκεπτήριο», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν χρόνια στο Εθνικό ο σκηνοθέτης Ηλίας Κουνέλας και που τη συντονίζει και φέτος. Η κοινωνική αυτή δράση απευθύνεται σε συνανθρώπους μας, που τη δεδομένη στιγμή της ζωής τους αδυνατούν να έρθουν στο θέατρο, γιατί νοσηλεύονται. Ένα εγχείρημα που πραγματοποιούνταν από το 2014 έως και τον Μάρτιο του 2020, καρπός συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, που περιλάμβανε περισσότερες από 1.000 παραστάσεις χωρίς, φυσικά, οικονομικό αντίτιμο. Ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης, σε θαλάμους Δημόσιων Νοσοκομείων και σε ψυχιατρεία θα έρθουν και πάλι σε επαφή με τη θεραπευτική και ευεργετική λειτουργία του θεάτρου.

Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα

Συνεχίζεται το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα. Mε την άδεια της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί κύκλο θεατρικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης για τους κρατούμενους στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα (ΕΣΚΝΑ) και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ), καθώς και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας με αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα. Εμψυχωτής των θεατρικών εργαστηρίων είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Στάθης Γράψας. Με την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης, στα εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης οι συμμετέχοντες καλούνται να ιχνηλατήσουν έναν νέο δρόμο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

Πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από δομές απεξάρτησης (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ)

Πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από δομές απεξάρτησης (18 άνω, ΚΕΘΕ
Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το 5μηνο πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από δομές απεξάρτησης (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ) που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες σε επαφή με το θέατρο, δίνοντάς τους ένα βήμα για να εκφραστούν δημιουργικά και να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Όλια Λαζαρίδου με συνεργάτες της την Κλειώ Μακρή και τον Στέλιο Βαφέα.

Πολιτιστική Συνταγογράφηση

Συνεχίζουμε με το B’ τρίμηνο της A’ πιλοτικής φάσης της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, ενός καινοτόμου προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία», στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι βάσεις για τη δημιουργία του προγράμματος τέθηκαν με μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο 2021 μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και απευθύνεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες. Στόχος της δράσης, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο 2024 είναι η ανακούφιση του ψυχικού φορτίου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων.

Το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος σχεδιάζεται από δεκαμελή ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπεύθυνη για την πράξη είναι η Μαρία Μαγκανάρη, Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού.

Παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας

Το Εθνικό Θέατρο, υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο, προασπίζει την ισότητα και το δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις. Για τον λόγο αυτό και σε συνεργασία με την Alpha Bank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Πολιτισμός για όλους», έχει καθιερώσει από την περσινή χρονιά, τις παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας. Τη φετινή θεατρική περίοδο, Το Σχολείο των Γυναικών, Τα Γενέθλια και Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι, θα πραγματοποιηθούν για επτά συνολικά ημέρες σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας. Τα άτομα με οπτική αναπηρία θα έχουν πρόσβαση σε Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά τη διάρκειά τους, ενώ για τα Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα θα υπάρξει ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλοι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

Ψηφιακό αρχείο

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση ψηφιακού Αποθέματος Εθνικού Θεάτρου». Το ψηφιακό αρχείο των παραστάσεων συμπληρώθηκε με τις παραστάσεις από το 2005 έως σήμερα, ενώ για πρώτη φορά ψηφιοποιήθηκαν οι σκηνές και οι χώροι του Κτηρίου Τσίλλερ, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να περιηγηθούν ψηφιακά στον χώρο και να γνωρίσουν μέσω ειδικής εφαρμογής ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κτήριο και την ιστορία του. Επίσης, ψηφιοποιήθηκε μέρος της πολύτιμης συλλογής των κοστουμιών από το Βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου και συγκεκριμένα 403 κοστούμια σημαντικών δημιουργών που συνεργάστηκαν με την πρώτη σκηνή της χώρας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Παράλληλα, μία ακόμη εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε και να γνωρίσουμε περισσότερα για τα κοστούμια στο ψηφιακό μας μουσείο. Στις ήδη υπάρχουσες συλλογές των δημοσιευμάτων και των προγραμμάτων, προστέθηκαν, επίσης, οι αφίσες και οι ιστορικές φωτογραφίες, υλικό δηλαδή που σχετίζεται με τις δράσεις του Εθνικού αλλά όχι με τις παραστάσεις αυτές καθαυτές.

Το έργο αυτό πνοής έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.». Επιστημονική υπεύθυνη για την πράξη είναι η Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων, Ειρήνη Μουντράκη.

Εξωστρέφεια

Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, από τις 3 έως και τις 6 Απριλίου, το Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου (International Theatre Conference) του European Theatre Convention (ETC), του μεγαλύτερου θεατρικού δικτύου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και το Εθνικό. Το δίκτυο απαριθμεί 63 θέατρα-μέλη από 31 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συναντήσεις του ETC πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και συνδυάζονται με μεγάλα γεγονότα στις χώρες υποδοχής τους. Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες του θεάτρου συναντιούνται για να συζητήσουν πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη θεατρική κοινότητα, να χτίσουν σχέσεις και «συμμαχίες», να προαγάγουν την ανταλλαγή και τις συνεργασίες, αλλά και να ενημερωθούν για τη θεατρική δραστηριότητα της χώρας φιλοξενίας, να γνωρίσουν τους εγχώριους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν παραστάσεις.

Showcase

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Showcase του Εθνικού Θεάτρου από τις 3 έως και τις 6 Απριλίου 2024, παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου, με καλεσμένους καλλιτεχνικούς/ές διευθυντές/-ντριες, επιμελητές/-τριες και υπεύθυνους/ες προγραμματισμού των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού. Οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν όλες τις τρέχουσες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, θα ενημερωθούν για τη συνολική δραστηριότητα του οργανισμού και θα γνωρίσουν τους/τις καλλιτέχνες/ιδες που συνεργάζονται με το Εθνικό Θέατρο σε ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση του Showcase είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Εθνικού Θεάτρου για εξωστρέφεια και ορατότητα του ελληνικού θεάτρου, μια διαδικασία ώσμωσης και ζύμωσης για μελλοντικές συνεργασίες σε ένα διευρυμένο πλαίσιο.

Το Showcase του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Το Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε την άνοιξη του 2024 το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών (Artistic Residencies) φιλοξενώντας τρεις νέους καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία και στέλνοντας τρεις Έλληνες καλλιτέχνες στη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, σε συνεργασία με αντίστοιχα θέατρα. Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025 και ο τρίτος κύκλος από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2025. Συνολικά έξι καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Θέατρο και έξι Έλληνες θα φιλοξενηθούν σε ευρωπαϊκά θέατρα για διάστημα έως 75 ημέρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως φύλου, με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου.

Το πρόγραμμα των Residencies είναι ενταγμένο στο έργο «Δράσεις Εξωστρέφειας του Εθνικού Θεάτρου» με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5167037, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Άλλες συνεργασίες

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση Space of Togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024. Υπό την επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, η έκθεση θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Mια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται, όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Early Bird εισιτήρια με 10€ για μια εβδομάδα

Τα εισιτήρια Early Bird, τη φετινή σεζόν, θα είναι διαθέσιμα σε δυο χρονικές περιόδους.Το πρώτο Early Bird ξεκινά την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12.00 και διαρκεί επτά (7) ημέρες, έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 24.00.

Περιλαμβάνει τις παραστάσεις: Μάνα Κουράγιο, Φάουστ, Στο σώμα της, Η κληρονομιά μας, Το σχολείο των γυναικών, Η Λυγερή, Μα Γκραν’μα, Ο τελευταίος ασπροκόρακας.

Η δεύτερη περίοδος θα ανακοινωθεί σύντομα και περιλαμβάνει τις παραστάσεις: Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή, Πανδώρα, Εχθρός του λαού, Η Καρυάτιδα!, PHILOXENİᾹ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμές εισιτηρίων

Κτήριο Τσίλερ – Κεντρική Σκηνή

Τετάρτη, Πέμπτη Διακεκριμένη Ζώνη 19€, Α΄ Ζώνη 17€, Β΄ Ζώνη 15€
Παρασκευή Γενική είσοδος 14€
Σάββατο, Κυριακή Διακεκριμένη Ζώνη 25€, Α΄ Ζώνη 22€, Β΄ Ζώνη 18€, Γ΄ Ζώνη 10€

Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Πλάγια Σκηνή, Θέατρο Χώρος, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου *Μόνο για την παράσταση Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη, Πέμπτη 17€, Παρασκευή 14€, Σάββατο, Κυριακή 22€

Τετάρτη – Α’ Μέρος 14€, Πέμπτη – Β’ Μέρος 14€, Παρασκευή – Α’ Μέρος 14€, Σάββατο – Β’ Μέρος 14€
Κυριακή – Α’ & Β’ Μέρος 25€, Ισχύουν μόνο κάρτες Ανέργων και ΑμεΑ 5€

Αίθουσα Εκδηλώσεων
Γενική είσοδος: 10€

Θέατρο Ρεξ Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Τετάρτη, Πέμπτη Διακεκριμένη Ζώνη 19€, Α΄ Ζώνη 17€, Β΄ Ζώνη 15€. Παρασκευή Γενική είσοδος 14€. Σάββατο έως Κυριακή Διακεκριμένη Ζώνη 25€, Α’ Ζώνη 22€, Β’ Ζώνη 18€

Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών «Κατίνα Παξινού»

Γενική Είσοδος 14€

Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» – Εφηβική Σκηνή

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10€

Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» – Παιδική Σκηνή

Σάββατο & Κυριακή 10€
Περιορισμένης ορατότητας 5€
Σχολεία 7€

Ειδικές τιμές

Φοιτητικό – Νεανικό έως 28 ετών (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 12€
Άνω των 65 ετών: Τετάρτη (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 10€ & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 14€
Κάρτα ανέργων: Όλες τις ημέρες (εκτός διακεκριμένης ζώνης) (καθημερινά και Σαββατοκύριακο) 5€
ΑμΕΑ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο) 5€ – Συνοδός 5€
Πολύτεκνοι καθημερινά & Σαββατοκύριακο (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 10€
Θέσεις μειωμένης ορατότητας 10€
Ατέλειες Δραματικών Σχολών, ΣΕΗ, Θεατρολογίας, ΕΣΗΕΑ ισχύουν εκτός Σαββατοκύριακου
Τις επίσημες αργίες ισχύουν οι τιμές Σαββατοκύριακου
Δράσεις Πειραματικής 8€
Early Bird 10€

Τιμές ομαδικών εισιτηρίων (άνω των 20 ατόμων)

Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική Σκηνή

Τετάρτη & Πέμπτη Α’ Ζώνη 14€, Β’ Ζώνη 12€

Φοιτητικό/Νεανικό Τετάρτη έως Κυριακή, σε όλες τις ζώνες (εκτός διακεκριμένης) 10€

Σάββατο έως Κυριακή Α’ Ζώνη 17€, Β’ Ζώνη 15€

Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Πλαγιά Σκηνή, Θέατρο Χώρος, Θέατρο Τέχνης Καρόλος Κουν – Φρυνίχου*

Τετάρτη & Πέμπτη 14€

Σάββατο έως Κυριακή 17€

Φοιτητικό/Νεανικό Τετάρτη έως Κυριακή, σε όλες τις ζώνες (εκτός διακεκριμένης) 10€

Κτίριο REX

Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

Τετάρτη & Πέμπτη
Α’ Ζώνη 14€
Β’ Ζώνη 12€

Σάββατο έως Κυριακή
Α’ Ζώνη 17€
Β’ Ζώνη 15€

Φοιτητικό/Νεανικό Τετάρτη έως Κυριακή, σε όλες τις ζώνες (εκτός διακεκριμένης) 10€

Σκηνή Ελένη Παπαδάκη | Παιδική Σκηνή

Σάββατο έως Κυριακή 8€

Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» | Εφηβική Σκηνή

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8€

Προπώληση: ticketservices.gr

Περισσότερα από Art & Culture