MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα

Ξανά στο επίκεντρο των ειδικών ο έλεγχος του καπνίσματος και η μείωση της βλάβης από αυτήν τη συνήθεια, ενώ και σημαντικό μέρος της προσοχής πρέπει να στραφεί στο άτμισμα και τις συνέπειές του.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η στρατηγική της Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, τα Νεότερα προϊόντα, την Έρευνα και τις Πολιτικές, και μία από τις 10 προτάσεις της Διεθνούς Εταιρείας ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα SCOHRE, οι οποίες ανακοινώθηκαν στην καταληκτική συνεδρία του διήμερου Summit που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, διαδικτυακά.

Κατά τον ίδιο τον ΠΟΥ, η στρατηγική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος αποδίδει, με βάση την εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που καλύπτονται από τα μέτρα ελέγχου καπνίσματος που προτείνονται –δηλαδή, πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού, καλύπτονται από τουλάχιστον ένα μέτρο του ΠΟΥ. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από το κάπνισμα (1,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως) ή οι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα (8 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο) δεν χρησιμοποιούνται σε αυτή την εκτίμηση. Επιπλέον, ο ΠΟΥ στοχοποιεί πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης (ENDS), απορρίπτοντας τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία SCOHRE σκοπεύει να καταθέσει μια κοινή, ισχυρή θέση που να προωθεί μια πιο πρακτική προσέγγιση από αυτή του ΠΟΥ, βασισμένη στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Στο 7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα συμμετείχαν σύνεδροι από 39 χώρες από κάθε άκρη του κόσμου* για να συζητήσουν τα επιστημονικά δεδομένα, να μοιραστούν εμπειρίες και να παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές για σύγχρονες, ολοκληρωμένες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, που λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις κατόπιν ενημέρωσης για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του Summit με τίτλο «Κανονιστικές Ρυθμίσεις της Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα – Τάσεις και Πώς Διαμορφώνεται το Μέλλον» με συντονιστή τον Πρόεδρο της SCOHRE, καθηγητή Ιγνάτιο Οικονομίδη, οι Marewa Glover και Louise Ross υπογράμμισαν την αξία της Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα παρουσιάζοντας στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία.  «Έπειτα από πολλά χρόνια εφαρμογής της στρατηγικής «Swap to Stop» στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Louise Ross τόνισε ότι το άτμισμα εξακολουθεί να είναι πολλά υποσχόμενο και υπογράμμισε τον ρόλο του στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, καθώς και τις επιπτώσεις του σε θέματα οικονομίας και ψυχικής υγείας. Ανέφερε στοιχεία σχετικά με την απήχηση του ατμίσματος ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος και τη σημασία της κατανόησης της «αρχής της απόλαυσης» που συνδέεται με το κάπνισμα. Σχολίασε επίσης ζητήματα όπως η προσιτή τιμή και οι ρυθμίσεις που αφορούν τα προϊόντα ατμίσματος, τονίζοντας τον ρόλο των εγκεκριμένων σημείων πώλησης που εγγυώνται την ασφάλεια των προϊόντων. Αναγνώρισε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες στην Αγγλία είναι η παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με το άτμισμα.

Η επιτυχία της πολιτικής στη Νέα Ζηλανδία, κατά την οποία παρατηρήθηκε ταχεία μείωση του αριθμού των καπνιστών μετά την εφαρμογή του κανονισμού για το άτμισμα την περίοδο 2019-2020, δεν ήταν μόνο ότι τη διετία 2022-23 το κάπνισμα μειώθηκε σε 6,8%, αλλά και ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώθηκε τόσο στον πληθυσμό ευρωπαϊκής καταγωγής, όσο και στους αυτόχθονες Μαορί, επισήμανε η Marewa Glover. Σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα εισαγάγει εξαιρετικά αυστηρούς κανονισμούς για τα προϊόντα ατμίσματος, συμπεριλαμβανομένων μέτρων πρόληψης της κατανάλωσης από νέους καθώς και των πιθανών συνεπειών που θα έχει η απαγόρευση ορισμένων προϊόντων ατμίσματος, όπως αυξημένα πρόστιμα για πώληση σε ανήλικους, κλπ. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των προϊόντων μιας χρήσης και την αυστηροποίηση κανονισμών για τη συσκευασία και τις ονομασίες των υγρών ατμίσματος, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε δημοφιλή προϊόντα ατμίσματος που προτιμούν οι ενήλικες.

Περισσότερα από The Art of Life