MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Art Athina 2024: Ένα πενθήμερο για τη σύγχρονη τέχνη στο Ζάππειο

Με τη συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες καλλιτέχνες, αλλά και με ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, η ετήσια φουάρ που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης εισέρχεται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της. 

Σπύρος Κακουριώτης | 20.09.2024

Μακρινοί ήχοι από την «Ωδή στη χαρά», το χορωδιακό μέρος της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, υποδέχονταν τον επισκέπτη της φετινής ArtAthina, καθώς πλησίαζε στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι πρόβες κάποιου μουσικού σχήματος συνόδευαν τυχαία, αλλά με τον πιο ταιριαστό τρόπο, την παρουσίαση της φετινής φουάρ στους εκπροσώπους του τύπου, λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνιά της.

Έχοντας τα τελευταία χρόνια βρει ιδανική στέγη στο Ζάππειο, στην καρδιά της πόλης, η ετήσια διοργάνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης φιλοξενεί φέτος 71 γκαλερί από την Ελλάδα και από 11 άλλες χώρες του εξωτερικού, παρουσιάζοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας.

«Βιωσιμότητα, συμπερίληψη, οικολογία, εξωστρέφεια»

Πολιτιστικός θεσμός με μακρά διαδρομή, πλέον, η 27η ArtAthina«δίνει φέτος έμφαση στο τετράπτυχο: βιωσιμότητα, συμπερίληψη, οικολογία, εξωστρέφεια», όπως τόνισε καλωσορίζοντας τους επισκέπτες η πρόεδρος του ΠΣΑΤ και «ψυχή» της ArtAthina, Γιάννα Γραμματοπούλου.

Γιάννα Γραμματοπούλου

Ξεκινώντας την ομιλία της, εν παρέλειψε να αναφερθείστην πρώτη πρόεδρο του Συνδέσμου, Τζούλια Δημακοπούλου, ιδρύτρια της ιστορικής γκαλερί «Νέες Μορφές» και, κατόπιν, του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης, που πέθανε τον προηγούμενο Αύγουστο. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της.

«Η φετινή έκθεση συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών, αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους για τη συνεχή  αναβάθμιση», τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, τους επιμελητές, «νέους, με φρέσκες ιδέες», που σχεδίασαν το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ.

Πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα

Λουκία Θωμοπούλου

Η Λουκία Θωμοπούλου μίλησε για την ενότητα των Projects, που υπό τον τίτλο «Έξοδος» συγκεντρώνει ανεξάρτητους χώρους τέχνης, μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς,  αίθουσες που διευθύνονται από καλλιτέχνες, ατελιέ και μικρές νέες γκαλερί.

Ο Μάνθος Καλούμενος, που μαζί με την Τίνα Δασκαλαντωνάκη (Mare Studio) επιμελήθηκαν το τμήμα του Design, παρουσίασε τον χώρο που φιλοξενεί γκαλερί και σχεδιαστές που συνδυάζουν την ομορφιά των παραδοσιακών ελληνικών τεχνικών με το σύγχρονο design, δημιουργώντας αντικείμενα σε ένα ευρύ φάσμα αισθητικής.

Crux Gallerie, Jan Fabre

Προβολές στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου

Ο Πάνος Γιαννικόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Video που επιμελήθηκε, με έργα που αναδεικνύουν τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά και το πάρκο ως πεδίο επιθυμίας, με αναφορά στις μη κυρίαρχες σεξουαλικότητες, με γενικό τίτλο «Εκδίωξη από τον Κήπο: Το χώμα ως ένας φακός για να είμαστε-στον-κόσμο».Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, μπροστά από την είσοδο του Ζαππείου, ενώ δύο μεταμεσονύκτιες προβολές θα γίνουν στον θερινό κινηματογράφο «Αίγλη».

Dio Horia, Chris Akordalitis

H σχέση γκαλερί και καλλιτεχνώνβρίσκεται στο επίκεντρο των τεσσάρων συζητήσεων (Talks) για την ελληνική και τη διεθνή πρακτική, που επιμελείται η Ολυμπία Τζώρτζη, ενώ το φετινό πρόγραμμα των Performances, που επιμελείται ο Νικόλας Βαμβουκλής, με την υποστήριξη του FluxLaboratoryAthens, έχει τον τίτλο «Ηappyme, happywe», με έργα που αφορούν την ελευθερία και την έκφραση των ταυτοτήτων, τις δυναμικές της κοινότητας, τις (μη) ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και έννοιες όπως η φροντίδα, η οικολογία και η βιωσιμότητα, οι κρίσεις και οι επείγουσες καταστάσεις.

THE BREEDER, Panos Profitis

Art Athina app!

Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες της ArtAthina συγκαταλέγεται το επίσημο application της διοργάνωσης, μια εφαρμογή περιήγησης που προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες. Μέσω του Art Volt X Art Athina 2024, ο χρήστης θα μπορεί να σκανάρει και να αποθηκεύσει τα έργα που τον ενδιαφέρουν,μαθαίνοντας παράλληλα πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τις αίθουσες τέχνης που τους εκπροσωπούν.

Citronne Gallery, Happy figure, 2010

Τέλος, το φετινό βραβείο της ArtAthina για νέο καλλιτέχνηέως 45 ετών, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας,σε συνεργασία με το MOMus της Θεσσαλονίκης, θα απονεμηθεί για τρίτη χρονιά, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 στον Κήπο του Ζαππείου.

Peritechnon Karteris Art Gallery, Christina Kalogeropoulou

Παράλληλα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο συνεχίζεται έως τις 3 Νοεμβρίουη έκθεση-έπαθλο της περυσινής νικήτριας, Στεφανίας Στρούζα, με τίτλο «PrimaryTide», που φέτος αποφασίστηκε να συμπίπτει χρονικά με τη διοργάνωση της φουάρ.

Wilhelmina’s, Helen Flockhart Trophies, 2023,

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Athina 2024

Ζάππειο Μέγαρο
Διάρκεια: 19-23 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 12.00-21.00|
Είσοδος: 10 €, μειωμένο 7 €

Περισσότερα από Art & Culture