MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΑΤΡΟ

Νέα θεατρική σεζόν, νέα ξένη δραματουργία

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα νέα έργα, αυτή τη φορά με τις καινούργιες ξένες δραματουργίες.

Στέλλα Χαραμή | 24.09.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Πάνος Κέφαλος

Αν κάθε χρόνο αναζητούμε τις τάσεις της νέας θεατρικής σεζόν, αυτή τη φορά δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου: Θα την εντοπίσουμε κυρίως στο ρίσκο να παρουσιαστούν πολλά νέα έργα. Σε αυτό το δίπτυχο αφιέρωμα παρουσιάζουμε και τις νέες ξένες δραματουργίες που έρχονται στην αθηναϊκή σκηνή με βραβεία και περγαμηνές. Για να αναπτυχθούν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, χαρακτηρίζοντας την ως μια από τις πιο τολμηρές (σε επίπεδο επιλογών) των τελευταίων χρόνων.

Ο εμπλουτισμός του κοινού με νεότερες ηλικίες θεατών, υπεύθυνες για την εμπορική απογείωση πολλών παραγωγών της τελευταίας τριετίας, φαίνεται πως στρέφει δημιουργούς και παραγωγούς σε πιο σύγχρονα κείμενα, που διατυπώνουν ζητήματα του εδώ και τώρα. 

Ας δούμε τα ξένα πρωτοεμφανιζόμενα έργα στην πόλη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝέα θεατρική σεζόν, νέα πρωτότυπα ελληνικά έργα12.09.2018

«Straight white men» στο Μικρό Χορν

@Γιώργος Καλφαμανώλης

Τρία αδέλφια, ανήμερα των Χριστουγέννων, ημέρα των οικογενειακών συναθροίσεων μιλούν, διαφωνούν, τρώνε, χαίρονται και τελικά καταλήγουν να ευλογούν την τύχη τους. Όλοι εκτός από τον λιγότερο δεκτικό στις επιταγές της πατριαρχίας. Η Κίρκη Καραλή σκηνοθετεί την ιδιόρρυθμη σάτιρα της  Αμερικανίδας δραματουργού και σκηνοθέτη Γιανγκ Ζαν Λι για τις αλήθειες που ορίζουν τη ζωή των λευκών ετεροφυλόφιλων αντρών στον Δυτικό κόσμο. Παίζουν οι Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος, Γιάννης Ποιμενίδης
Πρεμιέρα 2 Οκτωβρίου 

«Ρίτα» στο Θέατρο του Νέoυ Κόσμου

@Πάτροκλος Σκαφιδάς

Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς; Αυτό αναρωτιέται η πολυβραβευμένη Καταλανή συγγραφέας Μάρτα Μπουτσάκα. Μέσα από τη σχέση δύο αδερφών, του Τόνι και της Στέλλας, ξεδιπλώνονται διαφορετικές στάσεις ζωής απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα. Μια μαύρη κωμωδία για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή με τους Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιώργο Καφετζόπουλο.
Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου

«The second woman» στη Στέγη

@Πηνελόπη Γερασίμου

Mία, μόνο, επαγγελματίας ηθοποιός: Η Στεφανία Γουλιώτη. Παίζει την ίδια σκηνή 100 φορές, επί 24 ώρες. Παρτενέρ της: Εκατό άνδρες ή μη δυαδικά και queer άτομα, διαφορετικής ηλικίας, ιθαγένειας και επαγγέλματος. Δεν είναι απαραίτητα ηθοποιοί και δεν έχει προηγηθεί καμία πρόβα. Ένας μαραθώνιος αντοχής, τόσο για την κύρια ερμηνεύτρια όσο και για το κοινό, ένα πρωτόγνωρο μανιφέστο για τον ρόλο των φύλων και την ευαίσθητη δυναμική των σχέσεων και μια εμπειρία ζωντανού κινηματογράφου, ένα διεθνώς καταξιωμένο θεατρικό, κοινωνιολογικό και ψυχολογικό πείραμα, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Nat Randall και της Anna Breckon, δύο ανερχόμενων δημιουργών από την Αυστραλία.
Πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο νέο πρόγραμμα της Στέγης φωτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις12.09.2018

«Anna X» στο Θέατρο Άνεσις

@Λίνα Οικονόμου

Tο βραβευμένο έργο του Τζόζεφ Κάρλτον εμπνέεται από την συναρπαστική ιστορία της Άννας Σορόκιν, της διαβόητης, δήθεν πλούσιας κληρονόμου, που εξαπάτησε την κοσμική ελίτ της Νέας Υόρκης στην πορεία της προς την κορυφή, πείθοντας μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά της. Η σκανδαλώδης ιστορία  που έγινε και μίνι σειρά στο Netflix, έρχεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με την Αναστασία Παντούση και τον Γιώργο Νούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο άλλο πρόσωπο του Τιάγκο Ροντρίγκες αποκαλύπτεται στη Στέγη12.09.2018

«Ο χορός των εραστών» στη Στέγη

@Πηνελόπη Γερασίμου

Ένα ζευγάρι μέσα στη νύχτα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» λέει εκείνη. Ορμούν στο αυτοκίνητο και τρέχουν για το νοσοκομείο. Το έργο του Πορτογάλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες μας παρασύρει στην καρδιά της σχέσης δύο ανθρώπων, την ώρα που αναμετρώνται με μια οριακή εμπειρία ζωής και θανάτου.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν σε συνεργασία με την Αργυρώ Χιώτη, μα συστήνει το πρώτο του θεατρικό, αυτοβιογραφικό έργο το οποίο ξεκίνησε να γράφει το 2006 και ολοκλήρωσε το 2020. Εδώ πρωταγωνιστούν οι «δικοί» μας Νίκος Καραθάνος και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.
Πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου

«Λαβ» στο Μικρό Παλλάς

Η βραβευμένη κωμωδία του Μάρεϊ Σιγκάλ καυτηριάζει την κλίκα της διανόησης, τον εγωκεντρισμό της κουλτούρας μας, αγγίζει τα ευαίσθητα θέματα της μοναξιάς και της υπαρξιακής αγωνίας. Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης παρακολουθεί τρεις ήρωες στην αναζήτηση της εσωτερικής τους ταυτότητας και της απόλυτης αγάπης, που τους ερμηνεύουν ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Ελισάβετ Μουτάφη και ο Ηλίας Βαλάσης.
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου

«Η Φάλαινα» στο Νέο Ακάδημο

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι που έδωσε το Όσκαρ ΄ Ανδρικού Ρόλου στον Μπρένταν Φρέιζερ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πυγμαλίων Δαδακαρίδη. Θα είναι ο ίδιος που θα ερμηνεύσει τον παχύσαρκο, αυτοκαταστροφικό Τσάρλι, έναν καθηγητή αγγλικών που έχει χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, μαζί και κάθε επιθυμία να συνεχίζει να βρίσκεται εν ζωή. Το έργο γράφτηκε αρχικά για το θέατρο από τον Σάμιουελ Ντι Χάντερ και δέκα χρόνια αργότερα έγινε κινηματογραφική επιτυχία. Εδώ, μαζί με τον Δαδακαρίδη εμφανίζονται οι Ευσταθία Τσαπαρέλη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Γιώργος Μπένος, Ασημένια Βουλιώτη.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

«Στο διπλανό δωμάτιο ή Το έργο του δονητή» στο θέατρο Βρετάνια

@Δομνίκη Μητροπούλου

Στα τέλη του 1880, στη Βικτωριανή πουριτανική Νέα Υόρκη, ένας καταξιωμένος γιατρός, αφοσιωμένος οικογενειάρχης,  ο δρ. Γκίβινγκς, ανακαλύπτει τον ηλεκτρικό δονητή με σκοπό να θεραπεύσει την, τότε καταχωρημένη ως γυναικεία «υστερία» – εν ολίγοις την γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. Ενθουσιασμένος με τα… οργασμικά αποτελέσματα,  αναλαμβάνει ένα νέο περιστατικό: Την περίπτωση ενός προβληματικού ζευγαριού που θα οδηγήσει και το ζεύγος Γκίβινγκς στην αναθεώρηση της δικής του σχέσης. Το βραβευμένο έργο της Σάρα Ραλ, διαχειρίζεται στοιχεία της επιστημονικής ιστορίας και της κοινωνικής καταπίεσης με χιούμορ και τρυφερότητα σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Ο τελευταίος θα αναλάβει και την ερμηνεία του πολυμήχανου γιατρού πλαισιωμένος από τους Νάντια Κοντογεώργη, Δημήτρη Σαμόλη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Δημήτρη Δεγαΐτη, Ελευθερία Μπενοβία και Δανάη Ομορεγκιέ – Νεάνθη.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

«Ο τρόμος του κροκόδειλου» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Στη Βόρεια Ιρλανδία το 1989, μια εποχή συγκρούσεων με τον βρετανικό στρατό. Η θεοσεβούμενη Αλάννα κάνει τις δουλειές του σπιτιού την ώρα που σε αυτό εισβάλλει η αδερφή της Φιάννα, απούσα επί χρόνια, έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπρησμό, που στοίχισε τη ζωή της μητέρας τους. Άκουσε πως ο κακοποιητικός πατέρας τους πέθανε, όμως δεν είναι αλήθεια. Ο τύραννος κοιμάται πάνω. Μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης από τη Μέγκαν Τάιλερ, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία και υμνεί τους γυναικείους δεσμούς. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τους Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρη Κουτρουβιδέα, Θοδωρή Λαμπρόπουλο.
Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου

«Nachtland» στο Θέατρο Αποθήκη

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο διακεκριμένος Γερμανός συγγραφέας Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ – γνωστός στο αθηναϊκό κοινό και από τον «Άσχημο» – μας φέρνει αντιμέτωπους με μια ακόμα καυστική σάτιρα για τις σύγχρονες σχέσεις και το ρόλο του χρήματος και των ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία σήμερα. Η ιστορία του εξελίσσεται στη Γερμανία των ημερών μας δύο αδέρφια, η Νίκολα κι ο Φιλίπ τσακώνονται καθώς καθαρίζουν το σπίτι του νεκρού πατέρα τους, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτουν έναν παλιό πίνακα με την υπογραφή του καλλιτέχνη «Α. Χίτλερ»… Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί μια διανομή αξιώσεων: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννη Στεφόπουλο, Σπύρο Σταμούλη.
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

«Εκατό λέξεις για το χιόνι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Με κοφτερό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια η βραβευμένη Τάτι Χένεσι αφηγείται μια ασυνήθιστη ιστορία ενηλικίωσης:  Ο μπαμπάς της Ρόρυ, ένας καθηγητής Γεωγραφίας, ονειρευόταν και σχεδίαζε ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. Πέθανε, όμως, ξαφνικά. Τότε η Ρόρυ, οπλισμένη με αποφασιστικότητα ξεκινάει προς το βορειότερο σημείο της γης. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μεταφράζει, η Καλή Βοϊκλή και Αριάδνη Καβαλιέρου πρωταγωνιστεί.
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου

«Brokeback Mountain» του ΄Ασλεϊ Ρόμπινσον στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Το γεμάτο ευαισθησία διήγημα της Άννι Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε δύο καουμπόηδες στα βουνά του Γουαϊόμινγκ και έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία ανεβαίνει επί σκηνής χάρη στη θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος συλλαμβάνει την ωμή και οικεία ουσία της πρωτότυπης ιστορίας, μεταφέροντας την απαγορευμένη αγάπη και τους κοινωνικούς περιορισμούς. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη.
Πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου

«Linda» στο Θέατρο Επί Κολωνώ

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Το βραβευμένο έργο της Βρετανίδας Πενέλοπε Σκίνερ παραλαμβάνει η Ελένη Σκότη, με ηρωίδα τη Λίντα Γουάϊλντ, μιας επιτυχημένης γυναίκας που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την κορυφή. Αυτά μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι μεγαλώνοντας γίνεται τρωτή και αναλώσιμη σε κάθε πτυχή της ζωής της, από την οικογενειακή έως την επαγγελματική της ευτυχία. Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε την Κατερίνα Λέχου και μαζί της τους ‘Αλκη Κούρκουλο, Μιχάλη Μαρκάτη, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη κ.α. σε ένα έργο που διέπεται από το βρετανικό σατιρικό φλέγμα αλλά κορυφώνεται σε ένα δράμα αγωνίας.
Πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου

«2:22 – A ghost Story» στο θέατρο Αλάμπρα

Με το μεταφυσικό θρίλερ του Ντάνι Ρόμπινς, που προκάλεσε αίσθηση στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και απέσπασε βραβεία, καταπιάνεται φέτος σκηνοθετικά ο Φάνης Μουρατίδης. Πρόκειται για μια ιστορία διερεύνησης της «μετά θάνατον» ύπαρξης – διανθισμένη με χιούμορ – που ξεκινάει μια κοινή βραδιά συνάντησης δύο ζευγαριών στο καινούργιο σπίτι του ενός – έχοντας υπόνοιες πως η κατοικία είναι στοιχειωμένη. Παίζουν οι Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθης Μαντζώρος και ο ίδιος ο Μουρατίδης.
Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Πορεία 2024-2025: Συνεχίζει με νέες δραματουργίες12.09.2018

«Prima Facie» στο θέατρο Πορεία

@Τάσος Βρεττός

Το παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο της Σούζι Μίλλερ είναι ένα ηχηρό σχόλιο στην γυναικεία κακοποίηση και τους νόμους της πατριαρχίας.  Ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθετεί τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της δικηγόρου Τέσα Ενσλερ, μιας λαμπρής δικηγόρου, που έχει καταφέρει να ανελιχθεί επαγγελματικά παρότι παιδί της εργατικής τάξης.  Ένα βράδυ, μετά από ένα ραντεβού με ένα συνάδελφό της βρίσκεται η ίδια στη θέση του θύματος βιασμού. Και είναι ανυπεράσπιστη.
Πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου

«John» στο θέατρο Δίπυλον

@Δομνίκη Μητροπούλου

Tο έργο της βραβευμένης με Πούλιτζερ Άννι Μπέικερ πλάθει ένα σκηνικό γεμάτο ένταση και μυστήριο με σύνθετους αλλά βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μοναξιάς και της απώλειας. Κεντρικά πρόσωπα του, μια πρόσχαρη ξενοδόχος και η τυφλή φίλη της με το σκοτεινό παρελθόν.  Ο ηθοποιός της νεότερης γενιάς Μιχάλης Πανάδης αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει την Κόρα Καρβούνη και τον Χρήστο Κοντογεώργη.
Πρεμιέρα 31 Οκτωβρίου

«Η ετυμηγορία» στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος

@Διονύσης Κούτσης

Μετά την επιτυχία του «Da», ο Γρηγόρης Βαλτινός συνεργάζεται ξανά με τον Πέτρο Ζούλια στη θεατρική μεταφορά μιας θρυλικής ταινίας του Σίντνεϊ Λιούμετ – με την υπογραφή του Barry Reed σε θεατρική διασκευή της Margaret May Hobbs. Ήρωας του, ο Φρανκ Γκάλβιν, ένας ξεπεσμένος αλκοολικός δικηγόρος, που αναλαμβάνει να δικαιώσει τη νεαρή πελάτισσά του, Ντέμπορα Κέιτ, η οποία πέφτει σε κώμα από ιατρικό λάθος. Η σύγκρουση του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας και της ανθρώπινης μονάδας που παλεύει με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. Μαζί με το Γρηγόρη Βαλτινό παίζουν οι Ζέτα Δούκα, Νίκος Αρβανίτης, Άννα Μονογιού, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Σουξές κ.α.
Πρεμιέρα 1 Νοεμβρίου

«Το πήδημα» στο Θέατρο Πόρτα

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Έξι άνθρωποι σε ένα μπαρ. Πενήντα λίρες χρέος. Μία τουαλέτα γυναικών. Ένας αιχμάλωτος που πρέπει να δικαιώσει τους υπόλοιπους. Και είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μια αιχμηρή βρετανική φάρσα με την υπογραφή της Μάγκι Νέβιλ για τον έρωτα στον 21ο αιώνα. Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος σκηνοθετεί τους Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη (στη νέα τους συνάντηση με το «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα»_ Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζη, Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση, Λυδία Τζανουδάκη.
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου 

«Αγαπητέ μ@λάκα» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Το φαινόμενο της γαλλικής λογοτεχνίας, η Βιρζινί Ντεπάντ, η συγγραφέας που τόλμησε να κάνει βιβλίο και ταινία τον ίδιο της τον βιασμό (και η ταινία λογοκρίθηκε στα σινεμά της Γαλλίας) συστήνεται και στην Ελλάδα με το τελευταίο της μπεστ σέλερ: Ένα μετα-φεμινιστικό πανκ μυθιστόρημα που γράφεται με αφορμή την έκρηξη του «metoo» και το οποίο, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία. Ήρωες του ένας συγγραφέας βυθισμένος στις καταχρήσεις, μια σταρ του σινεμά στα 50 και μια φεμινίστρια blogger σε νευρική κρίση. Ο Σωτήρης Καραμεσίνης και η Εύα Κοταμανίδη διασκευάζουν το έργο για τη σκηνή, ο πρώτος σκηνοθετεί και η δεύτερη συμπρωταγωνιστεί με τους Ορέστη Τζιόβα και Μυρτώ Γκόνη.
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου

«Ο αόρατος επισκέπτης» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Ο διακεκριμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ισπανικής τηλεόρασης Όριολ Πάουλο, γνωστός για τις ιστορίες μυστηρίου, μας συστήνεται εδώ μέσα από μια αντίστοιχη δραματουργία (σε διασκευή Λουίζας Μητσάκου) σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Ήρωας του ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που βρίσκεται κατηγορούμενος για το φόνο της ερωμένης του ενώ μια δαιμόνια δικηγόρος καλείται να φωτίσει το έγκλημα. Πρωταγωνιστούν η Κάτια Δανδουλάκη και μαζί της οι Χρήστος Πλαΐνης, Θανάσης Πατριαρχέας, Μελίνα Λεφαντζή, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη.
Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου

«Το αίμα που βράζει» στο θέατρο Δίπυλον

@Άσπα Κουλύρα/ Olafaq

Σε ένα δημόσιο λύκειο με “προβληματικούς” μαθητές η Σόνια, καθηγήτρια λογοτεχνίας και θεάτρου, δεν υπακούει στις υποδείξεις του Διευθυντή, ο οποίος επιβάλλει να μη φορούν φούστα οι γυναίκες εκπαιδευτικοί και μαθήτριες. Όμως, όταν ένας μαθητής βρίσκεται να οπλοφορεί στη διάρκεια του μαθήματος, τα πράγματα παίρνουν απρόβλεπτη τροπή. Η Ζωή Χατζηαντωνίου – μετά το θρίαμβο του «Amalia Melancholia» – μεταφέρει το κινηματογραφικό, ψυχολογικό θρίλερ του Ζαν Πολ Λίλινφελντ και στο θεατρικό έργο «Τρελό Αίμα» των Νερκάτ Ερπουλάτ και Γιενς Χίλιε έχοντας για πρωταγωνίστρια την Θεοδώρα Τζήμου.
Πρεμιέρα 19 Νοεμβρίου

«Οξυγόνο» στη Στέγη

@Πάνος Κέφαλος

«Γράφω για μια γενιά μορφωμένων νέων που δεν πολυπηγαίνει στο θέατρο» δήλωνε το 2003 ο Ιβάν Βιριπάγιεφ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της νέας Ρωσικής δραματουργίας, επικηρυγμένος πλέον από το ρωσικό καθεστώς και πολιτογραφημένος Πολωνός. Έργο- μανιφέστο της γενιάς των 00s, γράφτηκε ως θεατρική πρόζα ειπωμένη από δύο πρόσωπα –ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με το ίδιο όνομα – συνοδεία live dj- set, για να ανεβαίνει τόσο σε θεατρικές σκηνές όσο και σε κλαμπ.Είκοσι χρόνια μετά, ο δημοφιλής Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής το μεταγράφει στο σήμερα, σαν έναν αναστοχασμό της Generation Z, μετατρέποντας τη σκηνή σε «αρένα» ενός rave party, με τους dj Reign of Time στα decks κι έναν 23μελή νεανικό θίασο που λειτουργεί σαν μεταδραματικός Χορός.
Πρεμιέρα 21 Νοεμβρίου

«Το ακρωτήρι» στο Θέατρο Ιλίσια

@Ελίνα Λαζαρίδου

Ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της Off Broadway σκηνής με την υπογραφή του Σαρ Γουάιτ ξαναφέρνει κοντά τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο σε ρόλο σκηνοθέτη. Πρόκειται για την ιστορία μιας χαρισματικής νευρολόγου που καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου. Η ίδια είναι πεπεισμένη πως πάσχει από καρκίνο, όμως το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται αλλού. Μαζί με τη Μαρία Ναυπλιώτου σε αυτό το οικογενειακό δράμα μυστηρίου, παίζουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Στεφανία Ζώρα και ο Αυγουστίνος Κούμουλος.
Πρεμιέρα 6 Δεκεμβρίου

«Βρέχει στη Βαρκελώνη» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Νέου Κόσμου)

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Το έργο που σύστησε τον ηθοποιό και συγγραφέα Πάου Μιρό στο ισπανικό κοινό και μεταφράστηκε σε πάνω από οκτώ γλώσσες ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρόκειται για την ιστορία μιας πόρνης, της Λάλι που ζει στη Βαρκελώνη με το σύντροφο και προαγωγό της. Οταν όμως αναπτύσσει μια ιδιόρρυθμη σχέση με τον Νταβίντ, ένα τακτικό της πελάτη, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ζωή του πεζοδρομίου.  Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Ανδρέας Κοντόπουλος.
Πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιάννης Μόσχος: Ανακοίνωση νέου προγράμματος και ηχηρή αποχώρηση12.09.2018

«Η κληρονομιά μας» στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”)

@Ελίνα Γιουνανλή

Το πολυβραβευμένο έργο του Αμερικάνου Μάθιου Λόπεζ δανείζεται στοιχεία από το μυθιστόρημα του  Άγγλου, ομοφυλόφιλου συγγραφέα του Ε. Μ. Φόρστερ «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» αναπλάθοντάς τα, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Έτσι, τρεις γενιές συνυπάρχουν: Αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η μετέπειτα γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS και η σημερινή γενιά ανδρών. Ο Λόπεζ δεν στέκεται μόνο σε μια αποτύπωση των θεμάτων της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, αλλά παρουσιάζει ένα ανθρώπινο, συγκινητικό έργο με πολιτικό στοχασμό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί και παίζουν οι Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου.
Πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου

Περισσότερα από Art & Culture