MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι πόρτες του Grand Hotel άνοιξαν – Πώς μάς φάνηκε το πρώτο επεισόδιο;

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες (23/9) το βράδυ τα εγκαίνια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, αφού αμέσως μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου μετράμε ήδη τις ώρες για το επόμενο.

author-image Μιλένα Αργυροπούλου

Μυστήριο, δολοπλοκίες, έρωτες, πάθη ήταν μερικά από όσα περιμέναμε εναγωνίως να βρούμε στο Grand Hotel και εκείνο κατάφερε να μας βάλει στο κλίμα από την πρεμιέρα του κιόλας. Το ‘αινιγματικό’ τριαντάφυλλο των πρώτων πλάνων με την αφήγηση της Ελένης Καρακάση, που “όπως καθετί όμορφο μπορεί και να σε τραυματίσει”, μάς έδωσε συμβολικά μια γεύση από το ‘αγκαθακρίστικο’ τοπίο που μας είχαν υποσχεθεί όλα τα τρέιλερ. Και, όπως και τρεις από τους βασικούς πρωταγωνιστές μας βρέθηκαν στην πρώτη σκηνή μέσα σε ένα τρένο με προορισμό το πολυτελές ξενοδοχείο, κάπως έτσι κι εμείς ως τηλεθεατές βάλαμε τα απαραίτητα μέσα στο σακίδιό μας και ετοιμαστήκαμε για την αναχώρησή μας. Το εισιτήριό μας γράφει: Κηφισιά 1925.

Η πλοκή που μάς έβαλε… στο ψητό αμέσως

Οι σεναριογράφοι φρόντισαν ώστε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα δύο βασικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στη διάρκεια της σεζόν: Ποιος και γιατί σκότωσε την καμαριέρα Βασιλική-τον φόνο δεν τον είδαμε με τα μάτια μας, ωστόσο τον εικάζουμε από το πλάνο με το μαχαίρι, άρα λιγοστεύουν οι πιθανότητες για απλή απαγωγή/εξαφάνιση(;)- και αν θα καταφέρει να ευοδωθεί ο έρωτας Πέτρου-Αλίκης. Εδώ πάλι, ακόμη και να μη μιλήσουμε για κεραυνοβόλο έρωτα, η χημεία μεταξύ τους ήταν τόσο έντονη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μόνο προς τα ΄κει πάει το πράγμα. Ας δούμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.

Ο Πέτρος Ασλάνογλου (Γιάννης Κουκουράκης) καταφτάνει στο “Grand Hotel” για να συναντήσει την αδερφή του, Βασιλική (Μαρία Μπατή) που εργάζεται εκεί ως καμαριέρα. Ενημερώνεται όμως από τον Νικόλα (Λάμπρος Κωνσταντέας) πως η αδερφή του- στο μεταξύ εμείς έχουμε δει και τη λογομαχία της με την ιδιοκτήτρια Κυβέλη (Δάφνη Λαμπρόγιαννη)- έχει απολυθεί από το ξενοδοχείο με το πρόσχημα ότι έκλεψε κοσμήματα μιας επιφανούς πελάτισσας. Ο Πέτρος όμως δεν πείθεται και προσποιούμενος τον καινούριο σερβιτόρο βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι συνέβη στην αδερφή του. Το θετικό είναι ότι αρχίζει να βρίσκει συμμάχους στο πλευρό του, αφενός τον Νικόλα και αφετέρου-όπως όλα δείχνουν-την Αλίκη (Καλλιόπη Χάσκα), κόρη της οικογένειας Γαζή, για την οποία, επιστρέφοντας από τις σπουδές της στο εξωτερικό, ξεκινά να χτίζεται μια ‘φυλακή’: ο γάμος με έναν άντρα που δεν αγαπά, με σκοπό μόνο την ανάληψη των ηνίων του ξενοδοχείου. Μιλάμε φυσικά για τον Ρήγα (Γιώργος Γεροντιδάκης), διευθυντή του “Grand Hotel”, που χαίρει την εκτίμηση της Κυβέλης.

Γιάννης Κουκουράκης ως Πέτρος Ασλάνογλου και Καλλιόπη Χάσκα ως Αλίκη Γαζή

Μέσα στο ξενοδοχείο τώρα όλοι μοιάζουν να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια. Οι υπεύθυνοι προσωπικού (Νίκος Νίκας και Κόρα Καρβούνη) δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και φροντίζουν όλα να είναι στην εντέλεια. Όπως και είναι εξάλλου αν κρίνουμε από τις λαμπερές δεξιώσεις. Πίσω όμως από κάθε πόρτα καθένας κρύβει το δικό του μυστικό και λειτουργεί με βάση το προσωπικό του συμφέρον. Με πρώτη και καλύτερη την Κυβέλη, η οποία είναι διατεθειμένη να διαβεί στα πιο σκοτεινά μονοπάτια προκειμένου να διατηρήσει την υπόληψη του ξενοδοχείου της. Από πίσω βέβαια ακολουθούν ο Κόμης και η Κόμισσα Ντεσλόρ (Μιχάλης Συριόπουλος και Γεωργία Κουβαράκη), που ευελπιστούν να διαδεχθούν την ηγεσία του “Grand Hotel”, ο Ρήγας-που προς στιγμήν τουλάχιστον φαίνεται να έχει επιτύχει τον σκοπό του να κυριαρχεί, αλλά και η καμαριέρα Ελένη (Γιολάντα Καλογεροπούλου), που διατηρεί παράνομο δεσμό με τον Ρήγα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα απολύτως σαφή τα κίνητρά της.

Γιολάντα Καλογεροπούλου ως Ελένη Κεχαγιά

Την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο συναντάμε τον συνοικισμό των προσφύγων. Αν και δεν εμβαθύναμε ιδιαίτερα στην προσωπική ιστορία του καθενός, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους ξεριζωμένους και πονεμένους, που έχουν χάσει αγαπημένους τους στην Καταστροφή. Η Θεώνη (Αντιγόνη Φρυδά), η Πελαγία (Φωτεινή Παπαθεοδώρου), ο Βλάσσης (Αλέξανδρος Βάρθης) και ο Χαραλάμπης (Τάσος Νούσιας) είναι μερικά από τα βασικά πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν. Και βέβαια αναμένουμε να δούμε πώς η δική τους ζωή θα αναμειχθεί με αυτή των ενοίκων του ξενοδοχείου.

Αλέξανδρος Βάρθης ως Βλάσσης Κατράνης και Τάσος Νούσιας ως Χαραλάμπης Ιακωβίδης

Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αποδίδεται με ακρίβεια

Βρισκόμαστε χρονολογικά στο 1925 και αυτό μαρτυράται έτσι κι αλλιώς από τις συνθήκες που επικρατούν και έχουν άμεση επιρροή στους πρωταγωνιστές μας. Οι επιπτώσεις της μικρασιατικής καταστροφής, οι συζητήσεις περί βενιζελικής Ελλάδας, η παρουσία του Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και η έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος κατόρθωσαν με επιτυχία να μας μεταφέρουν 100 χρόνια πίσω.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως Κυβέλη Γαζή

Μπορεί βέβαια να κάναμε ένα μίνι ταξίδι στον χρόνο και να αναπολήσαμε παλιότερες εποχές, υπήρξαν παρόλα αυτά σκηνές που η κοινωνική αδικία ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τη διακριτή διαφορά ανάμεσα στο πλουσιοπάροχο ξενοδοχείο και τον φτωχικό προσφυγικό συνοικισμό. Μέσα στο ίδιο το “Grand Hotel” δύο αντίθετοι κόσμοι συνυπάρχουν. Είδαμε ανθρώπους “ενός κατώτερου Θεού” θα λέγαμε, που για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην υποχρεούνται να υπομένουν τα πάντα, προσβολές, αδικίες, απειλές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Βασιλική, που θα πληρώσει με τη ζωή της την προσπάθεια υπεράσπισης του εαυτού της. Ακόμα και η Αλίκη, που φαινομενικά ανήκει στην αριστοκρατική τάξη, δεν έχει άλλη επιλογή από το να σωπάσει και να υπακούσει στο θέλημα της ‘ισχυρής’ μητέρας της. Η δική της βούληση, η επιθυμία ενός γάμου που να είναι αποτέλεσμα έρωτα και όχι συμφέροντος, δεν φαίνεται να μετρά ιδιαίτερα.

Μπροστά λοιπόν στην επικράτηση της ‘εξουσίας’ και στο άδικο τέλος όσων τολμούν να υψώνουν ανάστημα δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως χαρήκαμε με την ύπαρξη χαρακτήρων που, παρότι μεγαλώνουν σε τέτοια περιβάλλοντα, μοιάζουν να έχουν σχηματίσει μια προσωπική τους ηθική και μια δική τους οπτική περί αισθήματος δικαίου. Ο Νικόλας για παράδειγμα θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τις επιταγές της μητέρας του, ωστόσο θα ‘καλύψει’ τον Πέτρο και θα τον βοηθήσει στην αποστολή του. Η Αλίκη επίσης μοιάζει αποφασισμένη να ‘ξεφύγει’ από τη μοίρα που της έχει επιβληθεί και να τολμήσει να διεκδικήσει όσα ονειρεύτηκε.

Λάμπρος Κωνσταντέας ως Νικόλας Ψαριανός και Γιάννης Κουκουράκης

Οι ερμηνείες που ξεχώρισαν

Μιλάμε για ένα μεγάλο καστ ταλαντούχων και καταξιωμένων ηθοποιών, συνεπώς το να ονοματίσουμε τις αγαπημένες μας ερμηνείες φαντάζει κάπως δύσκολο. Προσωπικά βέβαια δεν μπορώ να κρύψω πως, βλέποντας κάθε ηθοποιό ξεχωριστά, η μνήμη μου με παρέπεμπε σε προηγούμενους τηλεοπτικούς ρόλους τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο όλοι ενσωματώνονταν στον ρόλο που έχουν κληθεί να ενσαρκώσουν στο “Grand Hotel”. Αυτή δεν είναι και η μαγεία της υποκριτικής άλλωστε; Κάθε ρόλος να σε ‘μεταμορφώνει’ σε κάτι διαφορετικό. Και αν θέλετε τη γνώμη μου είναι και ένα βασικό στοιχείο πως η σειρά θα εξελιχθεί σε επιτυχία.

Κόρα Καρβούνη ως Αγγέλα Ψαριανού

Αν πρέπει παρόλα αυτά να σταθούμε σε κάποιες ερμηνείες, αυτές σίγουρα θα είναι της Δάφνης Λαμπρόγιαννη και της Κόρας Καρβούνη. Η πρώτη αρχοντική και αδίστακτη, η δεύτερη επιβλητική και αυταρχική. Αγαπήσαμε επίσης- όπως εξάλλου και το Χ- την ‘αλητεία’ και τον αυθορμητισμό του Ιορδάνη Γαζή (Στάθης Κόικας)-που μοιάζει διαρκώς εκτός τόπου και χρόνου- και εννοείται τη χημεία-ειδικά στη σκηνή με το μπαλκόνι όπου τα σόσιαλ μίντια πήραν ‘φωτιά’- μεταξύ Γιάννη Κουκουράκη και Καλλιόπης Χάσκα. Η τελευταία μάλιστα διατήρησε όλο το αριστοκρατικό στιλ που είχε και στη ‘Μάγισσα’, αυτή τη φορά όμως δείχνοντας ένα πολύ πιο γλυκό πρόσωπο, που ξέρει να σέβεται και να εκτιμά τους γύρω της.

Δεν ξέρουμε για εσάς, εμείς πάντως από ΄δω και πέρα κάθε Δευτέρα με Πέμπτη στις 21:00 είμαστε κλεισμένοι. Συντονισμένοι στη συχνότητα του Ant1, γιατί μας… τρώει η περιέργεια για τo τι συμβαίνει επιτέλους πίσω από κάθε κλειστή πόρτα. Είμαστε βέβαια πλέον, το “Grand Hotel” θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για κάθε εβδομάδα. Και ανυπομονούμε να τις ανακαλύψουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGrand Hotel: Ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους τηλεθεατές12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

“Grand Hotel”- Κάθε Δευτέρα-Πέμπτη στις 21:00 στον Αnt1

Πρωταγωνιστούν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τάσος Νούσιας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Καλλιόπη Χάσκα, Κόρα Καρβούνη, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιολάντα Καλογεροπούλου, Τζώρτζια Κουβαράκη, Γιάννης Κουκουράκης, Στάθης Κόικας, Αλέξανδρος Βάρθης, Φωτεινή Παπαθεοδώρου, Ελένη Καρακάση, Νίκος Νίκας, Λάμπρος Κωνσταντέας κ.α.

Σενάριο: Δήμητρα Τσόλκα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βασιλειάδης

Εκτέλεση Παραγωγής: JK PRODUCTIONS

Περισσότερα από Cine News