MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Ιερά Οδός 343 – Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο στο Μπάγκειον

Η παράσταση Ιερά Οδός 343 – Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού, δίνει “φωνή” επί σκηνής σε όλους τους ψυχικά ασθενής που βίωσαν την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό από την ίδρυση του Δρομοκαΐτειου μέχρι και τη δεκαετία του 90.

Monopoli Team

Αποσπάσματα από μαρτυρίες που αντλήθηκαν μέσα από τα βιώματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο από την περίοδο του Βιζυηνού, του Μητσάκη και του Φιλύρα, καθώς και πολλών άλλων ψυχικά ασθενών που έμειναν στο Ίδρυμα και που πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται και έρχονται να αναδείξουν εκτός από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, τις απόψεις, τις εμπειρίες και τα στερεότυπα που κουβαλούν συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και όλοι οι «σημαντικοί άλλοι» των οποίων η στάση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία των «υγιών».

Οι δύο αφηγητές έρχονται να ζωντανέψουν το λόγο όλων αυτών των προσώπων , αλλά να προβάλουν και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών ξεκινώντας από την εποχή της ίδρυσης του ψυχιατρείου από τον Ζωρζή Δρομοκαΐτης μέχρι και την περίοδο της δεκαετίας του 90. Με τον δεύτερο αφηγητή να επωμίζεται- επί σκηνής- και τον ρόλο του μουσικού δημιουργώντας έναν ισότιμο διάλογο μεταξύ λόγου και ήχων.

Τι είναι «τρέλα»; Γράφει ο 1+1=1: «Τρέλα είναι να ξυπνάς τη νύχτα με το μυαλό σου να σφυροκοπιέται από φωνές που σε απειλούν. Να ζητάς βοήθεια και να βρίσκεσαι καθηλωμένος με λουριά. Τιμωρημένος. Καταδίκη χωρίς αδίκημα. Χωρίς δικαστές. Χωρίς συνήγορο υπεράσπισης!». Εγκλεισμός, μέσα και έξω. Οδύνη ανείπωτη.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού, «Ιερά Οδός 343 – Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από το βιβλίο «Αυτοί οι ωραίοι τρελοί» του Γιάννη Καιροφύλα (εκδόσεις Φιλιππότη) και μία αφήγηση από το βιβλίο «Ακόμη ένας άγιος» Εικονοστάσι ανωνύμων αγίων του Γιάννη Ρίτσου (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι αζήτητοι12.09.2018

Η φωτογράφιση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στο Δρομοκαΐτειο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μαρία Φαφαλιού
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παχουνδάκης

Σκηνικά: Έβης Χρήστου
Κοστούμια: Ελένη Νομίδη
Μουσική: Φίλιππος Δραγούμης
Φωτισμοί: Έβης Χρήστου

Παίζουν: Φίλιππος Δραγούμης, Χριστίνα Λυκοτσέτα

Διάρκεια: 60'
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμΕΑ): 8€, Ατέλειες: 5€ ατέλειες (μόνο στο ταμείο)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 13 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση στο ticketservices.gr, Τηλεφωνικά: 2107234567, Τηλεφωνική κράτηση μία ώρα πριν στα τηλ. 6955496938 , 6949611042 , 6937099781, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, Η παράσταση της Κυριακής 13 Οκτωβρίου είναι Sold Out
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20:00
Διασκευή: Χριστίνα Λυκοτσέτα
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/xenodoxeio-mpagkeion-iera-odos-343-martyries-apo-to-dromokaiteio/
Πληροφορίες Χώρου: Ξενοδοχείον Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα. Τηλ: 6940739441
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κέντρο
Μπάγκειον
Απο 13/10/2024 εως 04/11/2024
Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα
Δευτέρα/Κυριακή: 20:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ