Οδυσσέας, του Λύσανδρου Σπετσιέρη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
«Οδυσσέας (Τα μπλε σου μάτια και ο πατέρας της θάλασσας του φανταστικού)», το νέο έργο του Λύσανδρου Σπετσιέρη, εμπνευσμένο από τον μύθο του ομηρικού ομώνυμου ήρωα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια.
Το Θέατρο Μικρό Γκλόρια σηκώνει αυλαία και εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το νέο έργο του Λύσανδρου Σπετσιέρη «Οδυσσέας (Τα μπλε σου μάτια και ο πατέρας της θάλασσας του φανταστικού)», με τον Τάσο Παλαντζίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Οδυσσέας»: Λίγα λόγια για το έργοΤο έργο βασίζεται στον μύθο του ομηρικού Οδυσσέα, ερωτεύεται τη λυσσαλέα ανάγκη για επιβίωση και επιστροφή και εμπνέεται από θραύσματα της πραγματικής ιστορίας του πατέρα του δημιουργού του.
Με οδηγούς τον James Joyce και τον Κωνσταντίνο Καβάφη παραπαίει συνεχώς μεταξύ του απολαυστικά κωμικού, του τραγικού και της ματαίωσης. Είναι η κατασκευή ενός ονείρου που “κλέβει” αναφορές και φόρμες από τον κινηματογράφο του Fellini, του Pasolini, του Tarkovsky, τον κόσμο των παραμυθιών και των σπουδαίων εξερευνητών και δημιουργεί τον δικό του μοναδικό, ποιητικό κόσμο, εξυμνώντας το ρηξικέλευθο της φαντασίας.
Η παράσταση αποτελεί συνάντηση σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού Οδυσσέα, με αφετηρία την άνοια και προορισμό τη ζεστασιά των καλοκαιρινών μεσημεριών.
Στον ρόλο του Οδυσσέα ο Τάσος Παλαντζίδης, Τηλέμαχος ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου και στον ρόλο της Irina η Νικόλ Δημητρακοπούλου.
Ο Λύσανδρος Σπετσιέρης, με την ιδιαίτερη γραφή του, εκφράζεται ακόμα μία φορά μέσα από ένα θέατρο εικονοκλαστικό και με εργαλεία του τη μουσική ,την ψευδαίσθηση και το video, προτείνει μία παράσταση – εμπειρία για να μας μιλήσει εκ βαθέων .
Στο κείμενο και στη δραματουργική επεξεργασία έχει συνεργαστεί με τη συγγραφέα της νεότερης γενιάς Ραφαέλα Μαρτίνεζ και στα video με τον ανατρεπτικό Έλληνα εικαστικό «The Krank».
Ο σκηνικός χώρος έχει σχεδιαστεί και δημιουργηθεί από τον εικαστικό και σκηνογράφο Διονύση Χριστοφιλογιάννη. Τα κοστούμια και οι σκηνικές κατασκευές είναι δημιουργίες της σκηνογράφου και ενδυματολόγου Κωνσταντίνας Κρίγκου και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Δημητρόπουλου, δημιουργημένη εξ ολοκλήρου στη Σύρο.