MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

30ές Νύχτες Πρεμιέρας – Οδηγός επιβίωσης: Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν την 30ή επέτειό τους με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ευχαριστεί και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ακολουθούν όλα όσα δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε.

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κλείνει φέτος τα 30 και ετοίμασε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα των τελευταίων ετών. Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, συναρπαστικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και νέα διεθνή ονόματα συνοψίζουν εν συντομία όλα όσα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε. Παρευρεθήκαμε χθες (25/09) στην συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος και, πριν τον πανικό των εισιτηρίων, σας προτείνουμε τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επετειακή αυτή χρονιά.

Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου και οι φετινές αίθουσες -με την ηχηρή απουσία του Ιντεάλ- είναι Δαναός 1 & 2, Άστορ, Άστυ, Cinobo Opera 1 + 2, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και Παλλάς. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων στις ιστοσελίδες www.more.com και www.aiff.gr.

Η αφίσα του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δημιουργία του Βασίλη Μέξη.

Η αφίσα του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δημιουργία του Βασίλη Μέξη.

Ταινία έναρξης και ταινία λήξης

Η φετινή ταινία έναρξης των Νυχτών Πρεμιέρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η “Anora” του Sean Baker, ο φετινός Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών. Όπως ανέφερε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, στην συνέντευξη Τύπου, οι Νύχτες Πρεμιέρας ήταν το πρώτο φεστιβάλ παγκοσμίως που έκανε ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Aμερικανού σκηνοθέτη του ανεξάρτητου σινεμά το 2015, πράγμα το οποίο ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Η ταινία θα προβληθεί Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια της επίσημης τελετής έναρξης του φεστιβάλ & την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Cinobo Όπερα 1.

Σύνοψη: Η Anora, μια νεαρή σεξεργάτρια από το Brooklyn, παντρεύεται εντελώς αυθόρμητα τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Όταν οι γονείς του μάθουν τα νέα, θα ταξιδέψουν έως τη Νέα Υόρκη με σκοπό να ακυρώσουν τον γάμο τους.

Ταινία λήξης των 30ων Νυχτών Πρεμιέρας είναι το “The Room Next Door” του Pedro Almodóvar, ο πρόσφατος Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας. Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη με πρωταγωνίστριες την Tilda Swinton και την Julianne Moore.
Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Παλλάς, στα πλαίσια της τελετής λήξης του φεστιβάλ. 

Πλοκή: Η Ingrid και η Martha ήταν πολύ καλές φίλες στα νιάτα τους και συνάδελφοι σε ένα περιοδικό. Έπειτα πήραν διαφορετικούς δρόμους, η Ingrid έγινε συγγραφέας και η Martha πολεμική ανταποκρίτρια. Η ζωή, όμως, θα τις ξαναφέρει μαζί…

Οι μεγάλες πρεμιέρες

Όπως κάθε χρόνο, στο φεστιβάλ έχουμε την χαρά να ανακαλύπτουμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Ακολουθούν όσες σας προτείνουμε να μη χάσετε:

Megalopolis του Francis Ford Coppola

Σύνοψη: Ο Cesar Catilina, ένας ιδεαλιστής αρχιτέκτονας, επιθυμεί να ξαναχτίσει την Νέα Υόρκη αλλά σαν μια βιώσιμη ουτοπία με τον αντίλογο να φέρνει ο οπισθοδρομικός και διεφθαρμένος Mayor Franklyn Cicero. Αντίθετη στα οράματα και των δύο βρίσκεται η κόρη του Franklyn, Julia, η οποία προσπαθεί να βρει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής της.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά, ο Coppola κατάφερε να γυρίσει την συγκεκριμένη ταινία με πρωταγωνιστή τον Adam Driver.
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στις ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες με τις οποίες φιλοξενείται σε επιλεγμένες διοργανώσεις στον κόσμο και με εισιτήριο 10 ευρώ. 

Conclave του Edward Berger

Σύνοψη: Ο καρδινάλιος Lawrence αναλαμβάνει να οργανώσει την εκλογή του νέου Πάπα, μετά τον θάνατο του τελευταίου. Σύντομα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνομωσίας και ανακαλύπτει τρομερά μυστικά τόσο για τον προηγούμενο Πάπα όσο και για τους διαδόχους του.

Οσκαρικών προδιαγραφών ταινία με πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Lithgow, Sergio Castellitto και Isabella Rossellini.
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στον Δαναό 1.

The Seed of the Sacred Fig του Mohammad Rasoulof

Σύνοψη: O Iman, ένας δικαστικός ερευνητής στην Τεχεράνη, βυθίζεται στην παράνοια και αδυνατεί να εμπιστευτεί τον οποιονδήποτε όταν ξεσπούν πολιτικές διαμαρτυρίες και το όπλο του χάνεται μυστηριωδώς.

Ο Λουκάς Κατσίκας χαρακτήρισε το φετινό φεστιβάλ ως “το πιο πολιτικό” και αυτή η ταινία το επιβεβαιώνει. Δεν αφορά όμως μόνο την θεματική της αλλά και τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος απέδρασε από την χώρα του, το Ιράν, και περπάτησε 28 μερόνυχτα για να φτάσει στην Γερμανία. Κι αυτό γιατί αν έμενε θα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και βασανισμών, θεωρούμενος ως εχθρός του θεοκρατικού καθεστώτος της πατρίδας του. Με αυτή την ταινία διαγωνίστηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών όπου κέρδισε το Ειδικό Βραβείο.
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Άστυ.

The Shrouds του David Cronenberg

Σύνοψη: Ο Karsh, επιχειρηματίας, μετά τον χαμό της γυναίκας του, εφευρίσκει μια τεχνολογία, την GraveTech, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με τους νεκρούς.

Αγαπημένος των Νυχτών Πρεμιέρας, ο Cronenberg επιστρέφει δύο χρόνια μετά το “Crimes of the Future”. Πρωταγωνιστούν οι Vincent CasselDiane Kruger και Guy Pearce.
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στον Δαναό 1.

Cloud του Kiyoshi Kurosawa

Σύνοψη: Ο Yoshii έχει ως κύρια ασχολία να μεταπουλά κάθε λογής πράγματα στο ίντερνετ. Μια σειρά από μυστήρια γεγονότα θα τον βάλουν στο μάτι του κυκλώνα και θα φέρουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Αν και το φεστιβάλ έχει αφιέρωμα στον τεράστιο Akira Kurosawa, θα προβληθεί και η νέα ταινία του “άλλου Kurosawa”, που καμία συγγένεια δεν έχει με τον Akira.
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Cinobo Όπερα 1.

Emilia Pérez του Jacques Audiard

Σύνοψη: Μια δικηγόρος στο Μεξικό λαμβάνει μια προσφορά να βοηθήσει έναν αρχηγό καρτέλ να αποσυρθεί και να γίνει γυναίκα όπως πάντοτε επιθυμούσε.

Στις Κάννες κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για όλες τις  πρωταγωνίστριές του. Πρωταγωνιστούν οι Zoe Saldaña, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Adriana Paz, Mark Ivanir και Édgar Ramírez.
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Άστυ και στην Αβάνα ταυτόχρονα.

April της Dea Kulumbegashvili

Σύνοψη: Η Nina, μια μαιευτήρας στην επαρχεία της Γεωργίας, πραγματοποιεί κρυφά εκτρώσεις σε γυναίκες φτωχικών χωριών. Όταν ένα ζευγάρι που το παιδί τους πέθανε στην γέννα, την κατηγορήσει για αμέλεια, θα ξεκινήσει μια ενδελεχής έρευνα που απειλεί την μυστική της δουλειά.

Αυτή είναι η ταινία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας ενώ, για πολλούς θα έπρεπε να έχει κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα.
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στον Δαναό 1.

Bird της Andrea Arnold

Σύνοψη: Η 12χρονη Baile ζει με τον αδερφό της και τον πατέρα της αλλά είναι αρκετά παραμελημένη. Κάπως έτσι θα γνωρίσει έναν μυστηριώδη ξένο με το δικό του μυστικό.

Ιστορία ενηλικίωσης μπλεγμένη με τον μαγικό ρεαλισμό. Πρωταγωνιστούν η Nykiya Adams, ο Barry Keoghan και ο Franz Rogowski.
H ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Cinobo Όπερα 1.

Bird της Andrea Arnold

Bird της Andrea Arnold

Small Things like These του Tim Mielants

Σύνοψη: Το 1985, ο έμπορος κάρβουνου Bill Furlong κάνει μια ανακάλυψη στο τοπικό μοναστήρι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με κρυμμένα μυστικά.

Με πρωταγωνιστή και παραγωγό τον Cillian Murphy, η ταινία έκανε πρεμιέρα στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Άστυ.

The Brutalist του Brady Corbet

Σύνοψη: Τριάντα χρόνια στη ζωή του László Tóth, ενός Ούγγρου- Εβραίου αρχιτέκτονα και επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Μετά το τέλος του πολέμου, μεταναστεύει με τη γυναίκα του στην Αμερική, όπου ζουν φτωχικά μέχρι που συναντούν τον πλούσιο Harrison Lee Van Buren και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.

Κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας και η διάρκειά του είναι 3μιση ώρες! Πρωταγωνιστούν οι Adrien Brody, Felicity Jones, Joe Alwyn, Alessandro Nivola, Jonathan Hyde και Guy Pearce.
Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στον Δαναό 1.

The Brutalist του Brady Corbet

The Brutalist του Brady Corbet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ30 Χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας: Στον «αέρα» η αφίσα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας12.09.2018

Τα μεγάλα αφιερώματα

Αφιέρωμα «Akira Kurosawa: Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία»

Ξεκινώντας από τα sos, εάν επρόκειτο για σινεφιλικό διαγώνισμα, αυτό το αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιάπωνα σκηνοθέτη ήθελαν χρόνια οι Νύχτες Πρεμιέρας να το πραγματοποιήσουν. Για την επετειακή 30η χρονιά τους κατάφεραν να το υλοποιήσουν, φέρνοντάς μας 13 από τις καλύτερες ταινίες του στην μεγάλη οθόνη.

Ενδεικτικά προτείνουμε: “Rashomon” (5/10, Cinobo Όπερα 1), “Ikiru” (12/10, Δαναός 1), “Seven Samurai” (3/10, Δαναός 1), “Yojimbo” (14/10, Δαναός 1) και “Dreams” (5/10, Δαναός 1).

Αφιέρωμα “This is England”

Στην θατσερική Αγγλία τη δεκαετία του ’80, το σινεμά ευδοκίμησε τη στιγμή που οι κατώτερες τάξεις πλήττονταν. Κι αυτό έγινε ακριβώς επειδή το σινεμά ασχολήθηκε με αυτούς τους περιθωριοποιημένους. Στα πλαίσια ενός ακόμη αφιερώματος που σχεδίαζαν χρόνια, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το βρετανικό σινεμά του 1980 μέσα από 13 ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών όπως ο Nicolas Roeg, o Stephen Frears, o Neil Jordan, o Terence Davies και ο John Mackenzie.

Ενδεικτικά προτείνουμε: “My Beautiful Laundrette” του Stephen Frears (4/10 Cinobo Όπερα 1 & 12/10 Δαναός 2), “Sid and Nancy” του Alex Cox (7/10, Cinobo Όπερα 2), “Bad Timing” του Nicolas Roeg (3/10 Cinobo Όπερα 1 & 8/10 Άστυ), “Withnail and I” του Bruce Robinson (9/10 Άστυ & 13/10 Cinobo Όπερα 2) και “Babylon” του Franco Rosso (11/10 Cinobo Όπερα 2 & 13/10 Δαναός 2).

Μετά τα Μεσάνυχτα

Στην επετειακή τους χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρουν το τμήμα των μεταμεσονύκτιων προβολών για ταινίες των ειδών του τρόμου, της επιστημονικής φαντασίας και ούτω καθεξής. Όσοι, λοιπόν, είστε fan τέτοιων ταινιών, σπεύσατε.

Οι ταινίες είναι: “The Substance” της Coralie Fargeat (4/10 Δαναός 1 & 2 ταυτόχρονα), “The Visitor” του Bruce LaBruce (4 & 11/10, Άστυ), “Oddity” του Damian McCarthy (5/10 Άστυ & 14/10 Άστορ), “It Doesn’t Get Any Better Than This” των Rachel Kempf & Nick Toti (6/10 Άστυ & 12/10 Cinobo Όπερα 2), “Birdeater” των Jack Clark & Jim Weir (7 & 14/10 Άστυ) και “In a Violent Nature” του Chris Nash (10/10 Άστυ).

Cycladic Screenings

Φέτος υπάρχει κι αυτή η ξεχωριστή εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε με δύο προβολές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.  Στο πλαίσιο της έκθεσης «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα», η ίδια η Cindy Sherman διάλεξε δύο αγαπημένες της ταινίες για να προβληθούν, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για μια σειρά φωτογραφικών της έργων. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τόσο την έκθεση όσο και μία ή και τις δύο ταινίες. Πρόκειται για τις ταινίες “The Naked Kiss” του Samuel Fuller και το “Beyond the Valley of the Dolls” του Russ Meyer.
Οι ταινίες θα προβληθούν την Πέμπτη 3 & το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με τιμή 12 ευρώ για μια ταινία και την έκθεση και 16 ευρώ για δύο ταινίες και την έκθεση. 

Και μη ξεχάσετε…

…τα γνωστά σε όλους τμήματα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών – Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και των Μουσικών Ντοκιμαντέρ και Ειδικών Προβολών. Υπάρχουν πολλές ακόμη ταινίες που σας περιμένουν στο πρόγραμμα να τις ανακαλύψετε και σίγουρα θα βρείτε πολλές στο δικό σας γούστο. Ραντεβού στις αίθουσες!

Περισσότερα από Cine News