Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφουκαι το Αρχείο της ΕΡΤ,τιμούν τον αξέχαστο σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο με ένα αφιέρωμα στις ταινίες του.
Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με την τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/9 στις 18:00 – 20:00 στην Ταινιοθήκη (αίθουσα Α’), στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος Με τα μάτια ανοιχτά της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Θα προβληθούν ταμικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λ.Ξανθόπουλου ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα (1978, 47’) και Στα Τουρκοβούνια (1982, 25’) και θα ακολουθήσουν αποσπάσματα από συνεντεύξεις όπου ο ίδιος μιλάει για το έργο του (Ο Λευτέρης μιλάει για τον Λευτέρη).
Το αφιέρωμα θα πλαισιώσουν με τις παρεμβάσεις τους η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και ο σκηνοθέτης Κώστας Μαχαίρας, Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ. Συντονίζει ο Πρόεδρος της ΕΕN, Άγγελος Κοβότσος.
Είσοδος ελεύθερη.
Το Σαββατοκύριακο 28-29/9 που ακολουθεί, στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐςτης Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα προβληθεί μια επιλογή από μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίας του Λευτέρη Ξανθόπουλου:
- Το Σάββατο 28/9 στις 20:00θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης (1976, 30’) μαζί με την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του Καλή πατρίδα, σύντροφε -Beloiannisz (1986, 90’).
- Την Κυριακή 29/9 στις 20:00 θα παιχτείο Δραπέτης (1991, 105’), ενώ αμέσως μετά, στις 22:00, δύο Παρασκήνια του Λ.Ξανθόπουλου για την ΕΡΤ: Διαδρομές – Παύλος Ζάννας(1988, 50’) και Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης (2004, 51’).
Είσοδος: 6 ευρώ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο, στη σχολή TheLondonFilmSchool. Έζησε για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Σκηνοθέτησε ένα μεγάλο αριθμό ταινιών ντοκιμαντέρ (Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης, Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα, Στα Τουρκοβούνια, Επί Κολωνώ, Η μεγάλη πομπή, Παύλος Ζάννας, Ποιος είναι ο τρελός λαγός, Σκοτεινός συνωμότης,κ.α).
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καλή πατρίδα, σύντροφε – Beloiannisz, γυρίστηκε το 1986 στην Ουγγαρία και τιμήθηκε με τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Μουσικής (Ελένη Καραϊνδρου) στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και με Ειδική Μνεία στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η επόμενη, Ο Δραπέτης(1991), συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, απέσπασε τα Βραβεία Β’ Ανδρικού Ρόλου (Γιώργος Νινιός), Φωτογραφίας (Ανδρέας Σινάνος) και Μουσικής (Νίκος Κηπουργός) στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ. το 1992.
Τον Ιανουάριο του 1967, ποιήματά του βραβεύονται στον Γ’ πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του περιοδικού Πανσπουδαστική. Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή Αντίψυχα (β’ έκδοση 1992). Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).
Ανάμεσα στις πρόσφατες δουλειές του στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι τίτλοι: Η εποχή των κενταύρων – Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009), Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – Παπ τεστ(2008), Σπίτι δίπλα στη θάλασσα – Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος(2007), Ένας υπέροχος άνθρωπος – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή(2006),Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα – Νίκος Εγγονόπουλος(2005), Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης(2004), Πού το πάει ο καραγκιόζης(2013) και πολλά άλλα.