MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Επί Κολωνώ: Οι παραστάσεις που θα δούμε την καλλιτεχνική σεζόν 2024-2025

Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, το Επί Κολωνώ παρουσιάζει ένα συμπαγές και υποσχόμενο πρόγραμμα με παλιούς αγαπημένους αλλά και νέους σημαντικούς συνεργάτες.

Επί Κολωνώ
«Linda» | Φωτογραφία: Patroklos Skafidas
Monopoli Team

2000: Ένα διατηρητέο κτίριο του 1918 στον Κολωνό, παλιό σχολείο της περιοχής, μετατρέπεται από την ομάδα Νάμα στο «Επί Κολωνώ», ένα θέατρο που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 25η πλέον χρονιά του, πιστό στο καλλιτεχνικό όραμα το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του: ένα ποιοτικό θέατρο με έμφαση στο σύγχρονο δραματολόγιο που αγγίζει και αναδεικνύει πρωταρχικά θέματα του ανθρώπου.

Στα 25 αυτά χρόνια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, σπουδαίοι καλλιτέχνες ανέβηκαν επί σκηνής και χιλιάδες κόσμου επιβράβευσε με την παρουσία του το θέατρο Επί Κολωνώ που αποτελεί πλέον θεατρικό σημείο αναφοράς στην πόλη.

«Παραλήρημα για δύο»

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας σεζόν

Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, το Επί Κολωνώ παρουσιάζει ένα συμπαγές και υποσχόμενο πρόγραμμα με παλιούς αγαπημένους αλλά και νέους σημαντικούς συνεργάτες.

Την αυλαία θα ανοίξει το έργο «Linda» της Penelope Skinner, η ιστορία της εκκωφαντικής πτώσης μιας σύγχρονης τραγικής ηρωίδας, που θα παρουσιάζεται από τις 23 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε την Κατερίνα Λέχου, στην  πρώτη  της συνεργασία με την Ομάδα Νάμα, ως η Λίντα Γουάιλντ, μία πετυχημένη γυναίκα, που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την κορυφή και ότι αυτή θα της ανήκει στο διηνεκές. Στη σκηνή την πλαισιώνουν οι Άλκης Κούρκουλος (επί οθόνης), Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού.

Με την σφραγίδα της Ομάδας Νάμα και σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, επίσης, θα υποδεχτούμε, τη νέα χρονιά, το έργο του Neil LaBute «Γιατί Όμορφη» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου. Η πλοκή του επικεντρώνεται σε τέσσερις νέους ανθρώπους που προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα στην απαιτητική καθημερινότητα, έρχονται αντιμέτωποι με τις σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, τα στεγανά και τα στερεότυπα για την ομορφιά, τον έρωτα, τις σχέσεις. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Χρήστος Κοντογεώργης, Αθανασία Κουρκάκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Ηρώ Πεκτέση.

Υποστήριξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών

Τον Μάιο και τον Ιούνιο σειρά έχουν δύο διοργανώσεις με στόχο την υποστήριξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών του σύγχρονου θεάτρου: Πρόκειται για το καθιερωμένο πλέον νεανικό φεστιβάλ OFF OFF Athens που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας και το νεότερο ΜΠΙΖΖΖ το οποίο αποτελεί την πλατφόρμα παρουσίασης των παραστάσεων που ξεχώρισαν στο OFF OFF Athens. Ήδη από την 1η του χρονιά, τον Μάιο του 2024, το ΜΠΙΖΖΖ απέδειξε με την επιτυχημένη διεξαγωγή του πως… ήρθε για να μείνει.

«Ο μαύρος Γλάρος καταμεσής στα πτώματα»

2ο ΜΠΙΖΖΖ!: 4 παραστάσεις από το OFF OFF Athens 2024

Τέσσερις από τις θεατρικές δουλειές που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του Off Off Athens 2024 θα ανέβουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, τον Μάιο του 2025 στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ: «Ο μαύρος Γλάρος καταμεσής στα πτώματα», μια Μία διασκευή του «Viva la Vida!» του Πίνο Κακούτσι, σε σκηνοθεσία Θάνου Χατζόπουλου, που δίνει τον λόγο στην ασυμβίβαστη Φρίντα Κάλο. «Παραλήρημα για δύο» σε σκηνοθεσία Νάνσυς Κουρούνη, για ένα άγνωστο ζευγάρι που ζει απομονωμένο στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος.

«Η τάξη», σε σκηνοθεσία ZS ensemble, για τη δασκάλα μιας τάξης που δίνει την δική της παράσταση μπροστά στα μάτια των μαθητών της, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο φως και το σκοτάδι, στην υποταγή και την απελευθέρωση, στη ζωή και το θάνατο. Και «Όνομα μητρός Λίλιθ» σε σκηνοθεσία Μαριάντζελας Κατσιαβριά, μια παράσταση-ταξίδι στη φύση της γυναίκας και τα πάθη της.

Off Off Athens no 15

Για 15η χρονιά θα διεξαχθεί το Off Off Athens, ένα φεστιβάλ που από το 2008 έχει ανοίξει τις πόρτες του σε εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες θεατές δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία του νέου. Ένα φεστιβάλ αδέσμευτο, πλουραλιστικό, ανατρεπτικό, χωρίς κανόνες, ανοιχτό σε κάθε είδους προτάσεις, που του αρέσει να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται χωρίς δεσμεύσεις. Ένα φεστιβάλ που δεν συμμετέχεις απλά. Ένα φεστιβάλ που το ζεις.

Για τρεις περίπου εβδομάδες στο θέατρο Επί Κολωνώ συντελείται μια δημιουργική έκρηξη και το θέατρο μετατρέπεται σε μια κυψέλη δημιουργίας όπου νέα θεατρικά σχήματα και νέοι δημιουργοί καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε κοινό και κριτικούς και να γίνουν μέτοχοι ενός γόνιμου, δημιουργικού διαλόγου πάνω σε νέες προκλήσεις, νέες θεματικές, ανοιχτές φόρμες και πειραματισμούς. Με τον χαρακτήρα ενός show case ανοιχτού στο κοινό, το Off Off Athens προσκαλεί τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν ελεύθερα, να κάνουν τις προτάσεις τους χωρίς το άγχος της παραγωγής, του χώρου, του ταμείου και της διάκρισης. Παραστάσεις για ένα ανήσυχο κοινό σε ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους και είναι ανοιχτό σε θέατρο, χορό, σωματικό θέατρο, τσίρκο, καμπαρέ, μιούζικαλ, μουσικό θέατρο ή ό,τι άλλο. Οι παραστάσεις που θα διακριθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ενταχθούν – εφόσον το επιθυμούν – στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου για την περίοδο 2024-2025.

[relart 1]

Η πρώτη διοργάνωση του Off Off Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008 και μέχρι σήμερα  παραπάνω από 42.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά 380 ομάδων και 2.700 καλλιτεχνών.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις