MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ναύπλιο: 10.000 ευρώ πρόστιμο σε μουσικούς του δρόμου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος καταγγέλει ότι το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε δύο μουσικούς που τραγουδούσαν στον πεζόδρομο του λιμανιού.

Monopoli Team

Το λιμενικό του Ναυπλίου φαίνεται να επέβαλε πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε δύο μουσικούς που επαιζαν στον πεζόδρομο του λιμανιού, σύμφωνα με καταγγελία.

Με αφορμή το γεγονός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος απέστειλε επίσημη αποστολή στους: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη,Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Στην επιστολή διαβάζουμε:

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο σκηνικό, όπου το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε δύο μουσικούς που τραγουδούσαν στον πεζόδρομο του λιμανιού.

Το προηγούμενο διάστημα στον υπαίθριο χώρο του λιμανιού του Ναυπλίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο μουσικούς. Τα πρόστιμα βασίζονται σε ένα απαρχαιωμένο άρθρο του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ναυπλίου περί «φωνασκίας στο λιμάνι», «διατάραξης κοινής ησυχίας» και «υποτροπής». Τα πρόστιμα δεν τους επιδόθηκαν επιτόπου και δεν προηγήθηκε ενημέρωση. Το ύψος δε των προστίμων ανέρχεται σε 10.000 ευρώ συνολικά.

Καταγγέλλουμε αυτή την πράξη ως απαράδεκτη από πλευράς Λιμεναρχείου Ναυπλίου. Καταρχάς, θέμα επαιτείας δεν τίθεται, καθώς από το 2018, το άρθρο 407 του ΠΚ περί επαιτείας έχει καταργηθεί, μετά και από τις εντονότατες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και άλλων όμορων σωματείων, απελευθερώνοντας έτσι τους μουσικούς του δρόμου από αυτή την κατάπτυστη ταμπέλα. Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση του Ναυπλίου, οι δύο μουσικοί, είχαν προχωρήσει αυτοβούλως σε υποβολή αίτησης στο Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου για να τους παραχωρηθεί το τετραγωνικό στο οποίο θα τραγουδούσαν και έλαβαν γραπτή βεβαίωση της αίτησης αυτής, ενώ μετέβησαν και στον εισαγγελέα Ναυπλίου, όπου και ενημερώθηκαν πως κανένα ποινικό αδίκημα δεν διαπράττουν. Επομένως δεν τίθεται ούτε θέμα ενεργοποίησης του αναχρονιστικού άρθρου που επικαλείται το Λιμεναρχείο. Τα πρόστιμα που δόθηκαν δεν έχουν καμία λογική βάση και αποτελούν αυθαίρετη και εκδικητική πράξη. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για να ανακληθούν.

Η ίδια η δημοτική αρχή του Ναυπλίου υποστηρίζει τέτοιου είδους συναθροίσεις και πολιτισμικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ναυπλίου, με δηλώσεις του, υποστήριξε τέτοιες μουσικές δράσεις και αναρωτήθηκε για το περιστατικό αυτό. Οι ίδιοι οι μουσικοί δήλωσαν πως όχι μόνο δεν ενοχλούσαν σε ώρα κοινής ησυχίας, αλλά και ο ίδιος ο περαστικός κόσμος είχε μαζευτεί γύρω τους, χειροκροτούσε και σιγοτραγουδούσε μαζί τους.

Για ακόμα μια φορά συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό. Η παρουσίαση του έργου ενός καλλιτέχνη στο δημόσιο χώρο δεν αποτελεί εμπορική δραστηριότητα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην προσπάθεια δημοσίων αρχών να επιβάλλουν τον τρόπο και τον τόπο της καλλιτεχνικής έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Δεν παραχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να επιλέγει ποιοι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν βήμα στο δημόσιο χώρο και ποιοι όχι και πολύ περισσότερο να τον ενοικιάζουν ζητώντας παράβολο από τους καλλιτέχνες. Δεν δεχόμαστε ως κριτήριο χρήσης του δημόσιου χώρου από καλλιτέχνες την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Είναι λυπηρό να «δικάζονται» με πρόστιμα οι μουσικοί και καλλιτέχνες που τίποτα άλλο παρά δημιουργούν μια πολιτισμική παράδοση. Οι μουσικοί του δρόμου αποτελούν ανθρώπους με ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση και συναντώνται διαχρονικά σε όλες τις πόλεις εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι επαίτες ούτε ικέτες και δεν ψάχνουν την συμπόνια των περαστικών. Αντιθέτως, πέραν του ότι η πλειονότητα της κοινότητας των μουσικών του δρόμου σέβεται τους όρους ρύπανσης, ηχορύπανσης, ησυχίας και ελεύθερης διέλευσης του χώρου που δρουν, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εκφράζονται καλλιτεχνικά. Οι καλλιτέχνες αυτοί εκτίθενται σε ευρύ κοινό, ίσως και για πρώτη φορά και θέτουν την τέχνη τους στην δοκιμασία της ανοιχτής ακρόασης του δρόμου.

Στην μεγάλη εικόνα, οι μουσικοί, οι performers και οι καλλιτέχνες του δρόμου, πρέπει να προστατεύονται για να μπορούν να εκφράζονται, να παρουσιάζουν και να δοκιμάζουν την τέχνη τους. Πρέπει να σταματήσει η καταχρηστική αυτή πρακτική των προστίμων και μάλιστα με δυσθεώρητα ποσά, όπως πρέπει να σταματήσει και η προσπάθεια καταστολής της ελεύθερης καλλιτεχνικής δράσης και έκφρασης.

Ζητάμε άμεσα να παραγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους δύο μουσικούς.

Περισσότερα από Επίκαιρα