Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο
Ποια είναι τα τρόφιμα και τα υγρά που πρέπει να αποφεύγετε με τον πονόλαιμο και ποια να προτιμάτε.
Οι ιοί, τα βακτήρια, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο, δυσκολεύοντας το φαγητό. Η κατάποση τροφών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να σας κάνει να νιώθετε χειρότερα. Ωστόσο, κάποια τρόφιμα και τα υγρά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.
Τρόφιμα και υγρά προς αποφυγήΟρισμένες τροφές τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου. Αυτά τα τρόφιμα είναι γενικά το είδος που μπορεί να γρατσουνιστούν τον λαιμό, τα πικάντικα, τα όξινα τρόφιμα και όσα περιέχουν πάρα πολλά γαλακτοκομικά.
Τραγανές, ξηρές και σκληρές τροφέςΌταν έχετε πονόλαιμο είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτές τις τροφές γιατί τείνουν να είναι δύσκολο και επώδυνο να τις καταπιείτε. Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως πατατάκια, κράκερ, κουλουράκια, ξηρούς καρπούς και ωμά λαχανικά.
Τα όξινα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να ερεθίσουν τον πονόλαιμο, επιδεινώνοντας την αίσθηση καψίματος. Μερικά παραδείγματα φρούτων και χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ είναι τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς και τα πορτοκάλια. Η σάλτσα ντομάτας είναι επίσης όξινη.
Ακόμα κι αν έχετε υψηλή ανοχή στα καυτερά, όταν έχετε πονόλαιμο, είναι καλύτερο να αποφύγετε την προσθήκη καυτερής σάλτσας, καυτερής πιπεριάς και σκόνης τσίλι στο φαγητό σας. Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά που είναι όξινα και πικάντικα μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον πόνο στο λαιμό, επομένως καλό είναι να καταναλώνετε πιο ήπιες τροφές.
ΑλκοόλΔεδομένου ότι το αλκοόλ είναι και όξινο, μπορεί να επιδεινώσει τον πονόλαιμο. Ενώ αναρρώνετε, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού) και αντ ‘αυτού να πίνετε νερό και τσάι.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.