Λατρεία – Οι καλτ Ελληνικές ταινίες (μου)
Ο Μελέτης Μοίρας θυμάται τις ταινίες που πέρασαν στη σφαίρα της πολιτισμικής κληρονομιάς με τον πιο οργανικό, τον πιο ουσιαστικά λαϊκό τρόπο- με το να γίνουν καλτ. Σκηνοθέτες, συντελεστές και σινεφίλ μιλούν στον φακό για τη μεγαλύτερη «λατρεία» τους. Το ελληνικό σινεμά.

Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο στην Ελλάδα; Η «Λατρεία» εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τα: «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Πάντα είχα στο μυαλό μου τις τέσσερις βασικές ταινίες που αναπτύσσονται στη «Λατρεία». Γιατί μου αρέσανε τόσο πολύ; Γιατί γύριζα να τις ξαναδώ; Γιατί κάποιοι συμφωνούσαν με τις συγκεκριμένες προτάσεις μαζί μου και κάποιοι όχι; Το Καλτ ήταν η μαγική λέξη που ένωσε, με κάποιο τρόπο, όλες αυτές τις απορίες. Οπότε, δεν είχα να κάνω τίποτε άλλο, παρά να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τον όρο και την εμπλοκή που μπορεί να είχαν οι προαναφερθείσες ταινίες με αυτόν. Ενώ ταυτόχρονα, με την προσπάθεια αυτή είχα τη δυνατότητα να αποτίνω ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους και στις ταινίες, που βάλανε το λιθαράκι τους στην ελληνική κινηματογραφία, αλλά και να ερευνήσω ένα μεγαλύτερο φάσμα του καλτ φαινομένου.

Ο Μελέτης Μοίρας ξεκίνησε να κάνει ταινίες σχεδόν 20 χρόνια μετά την αποφοίτηση από την σχολή «Ήχου & Εικόνας» Παπαντωνοπούλου, γιατί τότε θεώρησε πως ήταν ο σωστός χρόνος. Η Λατρεία είναι το τέταρτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, μετά τα Jazz fm, Diamonds in the Night Sky και Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη. Παρότι ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, αγαπάει πολύ και τη μυθοπλασία.
Επίσημη Συμμετοχή – Νύχτες Πρεμιέρας 2024
12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα
- Θεσσαλονίκη