MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
07
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

[Ρωγμές]: Μια χορεθεατρική performance των Χριστίνας Κυριαζίδη και Smári Gudmundson στο Θέατρο Ροές

Οι [Ρωγμές], μια χοροθεατρική σκηνική σύνθεση της Χριστίνας Κυριαζίδη, σε πρωτότυπη μουσική του Smári Gudmundso, παρουσιάζεται, για οκτώ παραστάσεις, στο Θέατρο Ροές.

| Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Monopoli Team

[Ρωγμές] είναι ο τίτλος της χοροθεατρικής σκηνικής σύνθεσης (solo performance) της Ελληνίδας ποιήτριας και ερμηνεύτριας Χριστίνας Κυριαζίδη, και του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundson. Η παράσταση έκανε διεθνή πρεμιέρα στο «TheaterLab» στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη 2024 και θα περιοδεύσει στην Ευρώπη το 2025. Στην Ελλάδα οι [Ρωγμές] θα κάνουν πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου (Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών) στο Θέατρο Ροές.

[Ρωγμές]: Μια χορεθεατρική performance των Χριστίνας Κυριαζίδη και Smári Gudmundson στο Θέατρο Ροές

[Ρωγμές]: Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση περιστρέφεται γύρω από μια γυναικεία φιγούρα σε ένα ξέφρενο ψυχικό, σωματικό και λεκτικό παραλήρημα. Μια ανώνυμη γυναίκα από το σώμα της οποίας ξεπηδούν μνήμες άλλων γυναικών. Μέσα από τις ρωγμές του ψυχισμού της ηρωίδας αναδύεται μια γυναίκα πρόσφυγας σε ξένη χώρα, η Αντιγόνη που πορεύεται στον χωμάτινο τάφο της, η Μήδεια που συλλογίζεται το ανείπωτο έγκλημα της, η Φαίδρα και η απελπισμένα ερωτευμένη της  «Ανθρώπινης Φωνής» του Ζαν Κοκτώ. Το αόρατο νήμα που τις ενώνει είναι η σχέση της Γυναίκας με τον έρωτα, την εξουσία και τον θάνατο.

Η ηρωίδα συγκρούεται με τις μνήμες που κουβαλάει, μνήμες που ανήκουν στον προσωπικό της χωροχρόνο, και άλλες που ξεπηδούν ερήμην της από τα τοπία του γυναικείου συλλογικού ασυνείδητου. Αλλάζει συνεχώς φωνές και γλώσσες, τραγουδάει, αφηγείται και κραυγάζει. Οι λέξεις ξεπηδούν από μέσα της αποσπασματικά και μονάχα θραύσματα διαφορετικών ιστοριών επιβιώνουν. Η πάλη της είναι εσωτερική και ξεπερνά την προσωπική της βιογραφία για να γίνει οικουμενική.

[Ρωγμές] είναι ένας τραγικός ιλιγγιώδης χορός, ένα βύθισμα στο υποσυνείδητο της ηρωίδας, που ταλαντεύεται μεταξύ λογικής και τρέλας, μεταξύ μνήμης και λήθης, μεταξύ ζωής και θανάτου. Μια γυναίκα, χωρίς συγκεκριμένο όνομα, που κουβαλάει όλες τις φωνές και όλα τα γυναικεία αρχέτυπα. Από τη σιωπή της λησμονιάς στην κραυγή της διεκδίκησης, αρχέγονες γυναικείες μορφές μέσα στο σώμα μιας τυχαίας γυναίκας, αμέτρητες ρωγμές να αποκαλύπτουν άξονες διαφορετικών συγκρούσεων. Μια παράσταση για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής.

Η σκηνική σύνθεση [Ρωγμές] συνδυάζει το θέατρο με τον χορό, και τη μουσική. Είναι βασισμένη στην ποίηση της Χριστίνας Κυριαζίδη, με πρόσθετες αναφορές στην «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ, και στους χαρακτήρες της Αντιγόνης, της Φαίδρας και της Μήδειας από διαφορετικούς συγγραφείς (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Ζαν Ανούιγ, Γιάννης Ρίτσος, Χάινερ Μύλλερ). Περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική του Smári Gudmundson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας, της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς για 2η σεζόν στο Θέατρο Φούρνος12.09.2018

Βιογραφικό:

Η Χριστίνα Κυριαζίδη είναι Ελληνίδα ποιήτρια, δραματουργός, ηθοποιός, μουσικός, podcaster και ραδιοφωνική παραγωγός με έδρα την Αθήνα και το Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική συγγραφή στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (University of Exeter) και έχει εργαστεί ως ηθοποιός, δραματουργός και παιδαγωγός θεάτρου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Έχει συνεργαστεί με διεθνή θεατρικά γκρουπ, όπως το OdinΤeatret, και έχει δημιουργήσει 17 χοροθεατρικά solo performances που έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, φεστιβάλ και γκαλερί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία και Νέα Υόρκη (Festival d’ Avignon OFF, Magdalena Theatre Festival, United Solo Festival κλπ). Τα θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ισπανία (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών 2002,  Ministério da Cultura do Brasil – Prêmio da FUNARTE 2015, Dramaturgia Sobre la Crisi – PIIGS  Festival Barcelona 2016, Festival du Théâtre Francophone de Berlin κλπ) και η ποίηση της έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://christinakyriazidi.com/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Δραματουργία: Χριστίνα Κυριαζίδη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κυριαζίδη

Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος
Κοστούμια: Ελένη Νομίδη
Μουσική: Smári Gudmundsson
Φωτισμοί: Νεφέλη Κουμιωτάκη

Παίζουν: Χριστίνα Κυριαζίδη

Τιμές Εισιτηρίων: 13€ κανονικό, 10€ φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 25 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: ticketservices.gr
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/rogmes-theatro-roes/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0347 4312.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Γκάζι
Ροές
Απο 25/11/2024 εως 17/12/2024
Ιάκχου 16
Δευτέρα και Τρίτη: 21:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ