MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
08
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Κατώτατος μισθός: Νέος τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων από το 2027

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων θα βασίζεται στις ετήσιες μεταβολές του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας

Photo by John Vid on Unsplash
Photo by John Vid on Unsplash
Monopoli Team

Ένα νέο σύστημα αυτόματου ετήσιου υπολογισμού των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό προσανατολίζεται να καθιερώσει η κυβέρνηση από το 2027 και μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων θα βασίζεται στις ετήσιες μεταβολές του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς παρέλαβε από την πρόεδρό της, Καθηγήτρια, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Η Οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεσπίζει πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αφενός μεν τα κράτη μέλη καλούνται να καθορίζουν σαφή κριτήρια και αντικειμενικές διαδικασίες για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών, ενώ δύνανται να χρησιμοποιούν μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των κατώτατων μισθών αφετέρου δε τα κράτη μέλη καλούνται να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝέα μελέτη: Τι λένε, τι νιώθουν και τι ελπίζουν οι νέοι σήμερα12.09.2018

Στο πόρισμα, που εξέδωσε η Επιτροπή, προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
  • του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή, η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπ’ όψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντώνης Καφετζόπουλος: Έχω κάψει τα καράβια προς όλα τα πολιτικά λιμάνια12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα