MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
08
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Αγγέλα Παπάζογλου: Η παράσταση-σταθμός με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Μεταξουργείο

Η συγκλονιστική «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά, ένας μονόλογος βασισμένος στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», επιστρέφει για 4 παραστάσεις στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Monopoli Team

Είναι κάποιες παραστάσεις που θεωρούνται σταθμοί στα θεατρικά μας πράγματα. Ανάμεσα σε αυτές, δικαίως, μπορούμε να κατατάξουμε και την «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά, σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα.

Η «Αγγέλα» πρωτοανέβηκε το 1999 στην Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς με τη βοήθεια του Δήμου Νίκαιας για 2 μόνο παραστάσεις. Ποιος θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι αυτές οι 2 παραστάσεις θα γίνονταν εκατοντάδες, ότι η παράσταση θα παιζόταν από τότε ανελλιπώς 25 χρόνια (είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα), ότι θα την παρακολουθούσαν αμέτρητοι θεατές, ότι θα ταξίδευε πολλές φορές σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, αλλά κυρίως ότι θα σκορπούσε βαθιά συγκίνηση και εθνική αυτογνωσία, με ταπεινότητα και απλότητα.

Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στον συγγραφέα Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος τα 98 του χρόνια και που διασώζοντας τον λόγο της μάνας του, της κυρά Αγγέλας, διέσωσε τον πολιτισμό και το ήθος των Ελλήνων της Μικρασίας. Ο Γιώργης θα παραστεί στην τιμητική παράσταση της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2024 και θα υπογράψει τα βιβλία του.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη για 2η χρονιά στο Θέατρο Μεταξουργείο12.09.2018

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά: Μάριος Σπηλιόπουλος
Κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Μουσική: Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Παίζουν: Τον ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Στον ρόλο της αναγνώστριας η Μαριάννα Μαυριανού.

Διάρκεια: 90'
Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση εισιτηρίων 10ευρώ, έως την Τρίτη 15/10/24 | 15,00€ και μειωμένο 12,00€ (άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, πολύτεκνοι, μέλη ΟΠΣΕ)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 17 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη στις 20;00
Διασκευή: Λάμπρος Λιάβας
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/offer/aggela-papazoglou-me-tin-anna-bagena/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Αθήνα, τηλ.: 210 5234382.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Μεταξουργείο
Θέατρο Μεταξουργείο
Απο 17/10/2024 εως 07/11/2024
Ακαδήμου 14
Πέμπτη: 20:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ