MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σπάνιος Μονέ που είχε κλαπεί από Ναζί επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες του

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ που είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστράφηκε στους απογόνους των ιδιοκτητών του.

Monopoli Team

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ που είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εξαφανίστηκε για δεκαετίες για να εμφανιστεί σε έναν έμπορο έργων τέχνης στη Λουιζιάνα, επιστράφηκε την Τετάρτη στη Νέα Ορλεάνη στους απογόνους των αρχικών ιδιοκτητών του.

Το “Bord de Mer” ήταν ένα από τα πρώτα έργα του Μονέ και εκτιμήθηκε σε πάνω από 500.000 δολάρια από μια γκαλερί του Χιούστον που το είχε βγάλει σε δημοπρασία.

Είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες και το FBI άρχισε να ερευνά τον πίνακα όταν τέθηκε προς πώληση.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες, ένα ζευγάρι στην Αυστρία, ο Adalbert και η Hilda Parlagi, αγόρασαν τον Μονέ το 1936 για να τον κρεμάσουν στο σπίτι τους. Δύο χρόνια αργότερα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι Παρλάγκι αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τους Ναζί. Άφησαν όλα τα υπάρχοντά τους -συμπεριλαμβανομένου του Μονέ- στην αποθήκη μιας ναυτιλιακής εταιρείας της Βιέννης και σκόπευαν είτε να το στείλουν οι ίδιοι είτε να το ανακτήσουν αργότερα.

Πριν προλάβουν να πάρουν πίσω τον πίνακα, η γερμανική Γκεστάπο κατέσχεσε όλα όσα είχαν κρύψει. Στη συνέχεια, ο Μονέ αγοράστηκε σε δημοπρασία από έναν Ναζί έμπορο τέχνης και εξαφανίστηκε το 1941.

Περισσότερα από 70 χρόνια αργότερα, ο πίνακας εμφανίστηκε ξανά σε μια έκθεση ιμπρεσιονισμού το 2016 στη Γαλλία. Ένας έμπορος αρχαιοτήτων με έδρα τη Νέα Ορλεάνη τον αγόρασε και στη συνέχεια τον πούλησε σε ένα ζευγάρι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Το εν λόγω ζευγάρι τον καταχώρησε προς πώληση στο Χιούστον, αλλά συμφώνησε να τον παραδώσει στο FBI πέρυσι, αφού έμαθε για την “λεηλατημένη ιστορία” του, ανέφερε το γραφείο.

Με πληροφορίες από CNN

Περισσότερα από Επίκαιρα