MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νόμπελ Ειρήνης: Σε ιαπωνική οργάνωση επιζώντων από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, για τον αγώνα τους για “έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα”

Monopoli Team

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo. Αυτό το κίνημα με επιζώντες της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι λαμβάνει το Βραβείο Ειρήνης “για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω μαρτυριών ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά”.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις με ατομικές βόμβες τον Αύγουστο του 1945. Σύμφωνα με την Επιτροπή των Νόμπελ, πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα, τα μέλη του οποίου εργάζονται ακούραστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σταδιακά, αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε έναν διεθνή κανόνα, ο οποίος στιγματίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έγινε γνωστός ως «το πυρηνικό ταμπού».

Η μοίρα όσων επέζησαν από την κόλαση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αποκρύφτηκε και παραμελήθηκε για πολύ καιρό. Το 1956, οι τοπικές ενώσεις Hibakusha μαζί με τα θύματα των δοκιμών πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό σχημάτισαν την Ιαπωνική Συνομοσπονδία των Οργανώσεων των πασχόντων από τις βόμβες Α και Η. Το όνομα αυτό συντομεύτηκε στα ιαπωνικά σε Nihon Hidankyo. Θα γινόταν η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή οργάνωση Hibakusha στην Ιαπωνία.

“Η μαρτυρία των Hibakusha – των επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι – είναι μοναδική σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο” αναφέρεται στην ανακοίνωση των Νόμπελ.

“Αυτοί οι ιστορικοί μάρτυρες συνέβαλαν στη δημιουργία και εδραίωση μιας ευρείας αντιπολίτευσης στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στις δικές τους εμπειρίες και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις κατά της εξάπλωσης και της χρήσης πυρηνικών όπλων. Οι Hibakusha μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και τη δυστυχία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα”.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τόνισε επίσης ότι θα ήθελε να αναγνωρίσει ένα ενθαρρυντικό γεγονός, ότι δηλαδή κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων των Hibakusha συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση του πυρηνικού ταμπού. Επομένως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων δέχεται πιέσεις.

“Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους- νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα- και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος” δηλώνει η Επιτροπή Νόμπελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το μεγάλο βραβείο12.09.2018

Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ένας ανάλογος αριθμός πέθανε από εγκαύματα και τραυματισμούς από ακτινοβολία κατά τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσουν καταστροφικά το κλίμα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό μας.

Περισσότερα από Επίκαιρα