MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
15
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Tο 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «ταξιδεύει» στην Αθήνα

Tο 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, ταξιδεύει στην Αθήνα, στoν κινηματογράφο ΙΡΙΔΑ.

Monopoli Team

Tο 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, ταξιδεύει στην Αθήνα, στoν κινηματογράφο ΙΡΙΔΑ, στις 24-27 Οκτωβρίου. Θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στο 47ο DISFF. Παράλληλα θα διεξαχθεί το Athens Pitching Lab.

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του DISFF IN ATHENS: https://www.dramafilmfestival.gr/disff-athens/.

Είσοδος ελεύθερη 

Προκράτηση θέσεων: https://iridavisions.gr/events/category/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE/

Προσέλευση 15’ πριν στο χώρο για την παραλαβή των μηδενικών εισιτηρίων.

Τι θα δούμε στην Ίριδα

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με head programmer τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετείχαν φέτος 27 ταινίες (https://www.dramafilmfestival.gr/festival/greek-competition/).

Η τοξική αρρενωπότητα στην ελληνική επαρχία, η διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ο λαμπερός, ψεύτικος κόσμος της τραπ σκηνής που υμνεί τον πλούτο και υποβιβάζει τις γυναίκες, (συμ)πρωταγωνίστησαν στα βραβεία του εθνικού τμήματος.

Μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Δράμας αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία του Γκέκας που απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο, καθώς και τα βραβεία σεναρίου και φωτογραφίας, εξασφαλίζοντας αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Στην ταινία, που διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό χωριό, πρωταγωνιστεί ένα ευαίσθητο 12χρονο παιδί το οποίο δένεται με ένα κυνηγόσκυλο, αλλά «συνθλίβεται» από τη πατριαρχία και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας όπως εκφράζονται από τον αμείλικτο κυνηγό πατέρα του (Νίκος Γεωργάκης).

Στις ταινίες του εθνικού προγράμματος συμμετείχαν δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί. Eνδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μυρτώ Αλικάκη, Εύη Σαουλίδου, Γιώργο Κατσή, Υβόννη Μαλτέζου, Ναταλία Τσαλίκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Νίκο Γεωργάκη, Τάκη Σακελλαρίου, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστο Πασσαλή, Παύλο Ιορδανόπουλο, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαρία Σκουλά, Δώρα Μασκλαβάνου, Μισέλ Βάλεϊ, Τόνια Σωτηροπούλου,  Σταύρο Τσουμάνη, Μαρία Φιλίνη, Ζωή Σιγαλού και πολλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα. Θα δούμε ακόμα την ηθοποιό και τρανς μοντέλο Κωνσταντίνα Λία, τον ράπερ NOVEL και τη ράπερ MIRA.

Τα κοινωνικά θέματα και οι σχέσεις κυριάρχησαν και φέτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ωστόσο και ταινίες εποχής, αληθινές ιστορίες, ταινίες βασισμένες σε διηγήματα, ξενόγλωσσες μικρού μήκους, μαυρόασπρα φιλμ, ιστορίες που διαδραματίζονται στο εξωτερικό, αλλά και μετα-αποκαλυπτικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ελληνικές ταινίες του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης12.09.2018

Την τιμητική τους φέτος έχουν οι τράπερ και οι ράπερ. Παράλληλα, ευδιάκριτο είναι το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών για τη ζωή στην ελληνική επαρχία. Έμφαση δίνεται και στη σεξουαλικότητα, τις γκέι ερωτικές ιστορίες (ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών), την ομοφοβία και τη διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας. 

Τα ζώα και το κυνήγι πρωταγωνιστούν σε αρκετές ταινίες πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις, ενώ η απώλεια, η διαχείριση του πένθους και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών. Οι οικογενειακές σχέσεις και ιδιαίτερα η συγκρουσιακή σχέση μάνας-κόρης, οι φιλίες που δοκιμάζονται, ο πρώτος έρωτας,  τα παιδικά τραύματα, η απώλεια της παιδικότητας και η απότομη ενηλικίωση, οι γονεϊκές ευθύνες και  οι μονογονεϊκές οικογένειες συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους μικρομηκάδες. Όπως και τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα: μετανάστευση, μπούλινγκ, ρατσισμός, αυτοκτονίες, αστυνομική βία, παρακολούθηση, ενσωμάτωση των Ρομά, εθισμός, φυλακή. Αλλά και η ανεργία, η μαύρη εργασία, ο γολγοθάς των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν  στην εποχή όπου οι συμβουλές για «αυτοβελτίωση» σαγηνεύουν τον κόσμο. Τα χνάρια του στο σινεμά συνεχίζει να αφήνει ο εγκλεισμός του λοκντάουν, ενώ θα δούμε και μικρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ομόνοια, και τον μικρόκοσμο των ελληνικών λεωφορείων. 

Στο 47ο DISFF διαγωνίστηκαν πολλοί νέοι σκηνοθέτες, ταυτόχρονα όμως επέστρεψαν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που είχαν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει ακόμα και το Χρυσό Διόνυσο –όπως οι Αλέξανδρος Σκούρας και Γιώργος Φουρτούνης ο οποίος κέρδισε φέτος το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του ΜJ

Πολύ αγαπητό και αυτή τη χρονιά το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, περιελάμβανε 26 ταινίες (https://www.dramafilmfestival.gr/national-student-competition/).

To Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα» απέσπασε η ταινια ποπ της Λίνας Κουντουρά, ενώ στο διεθνές σπουδαστικό το μεγάλο βραβείο GRAND PRIX STUDENT: Almost Famous πήγε στην ελληνική ταινία Kids της Ελένης Πουλοπούλου.

Την πλήρη λίστα των βραβείων 47oυ DISFF θα βρείτε εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/47disff-awards/.

Στην Ίριδα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλες αυτές τις ταινίες –βραβευμένες και μη.

*Athens Pitching Lab

Mε 6 ελληνικά σχέδια, θα πραγματοποιηθεί φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το  Athens Pitching Lab, συνοδεύοντας τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας στην Αθήνα, μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων ελλήνων δημιουργών. 

Ακολουθώντας το γνωστό επιτυχημένο διεθνές εργαστήριο Pitching Lab &Forum που πραγματοποιείται στη Δράμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εδώ και 11 χρόνια, το Athens Pitching Lab, ‘υιοθετεί’ 6 ελληνικά σχέδια, στο διήμερο ταχύρρυθμο πρόγραμμα του (Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024), με εμψυχώτριες τη Βαρβάρα Δούκα (επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF), και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, δραματουργό και εκπαιδεύτρια του Drama Pitching Lab)

Τα 6 ελληνικά σχέδια θα παρουσιαστούν ενώπιον κοινού, παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, στο Athens Pitching Forum, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 17.30, στην Ίριδα, και θα διεκδικήσουν τα 2 βραβεία development ‘Στάθης Παρασκευόπουλος’, που απονέμονται στη μνήμη του συνιδρυτή και στενού συνεργάτη του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF, Στάθη Παρασκευόπουλου.

Τα 6 σχέδια που επιλέχτηκαν να συμμετέχουν, είναι:

1) Dreams of Copper του Σπύρου Χριστοφοράτου  (Spyros Christoforatos)

2) Disowned της Αννας Μαρίας Δημητροπούλου (Anna Maria Dimitropoulou)

3) Meridian της Μαρκέλας Κονταράτου (Markela Kontaratou)

4) Adespotos (Stray) της Αναστασίας Γκιβάλου (Anastasia Gkivalou)

5) Feride, My Love των Ντίνας Κουμπόλη, Χρήστου Δήμα (Dina Koumbolis/ Christos Dimas)

6) Hot Water της Χρυσιάννας Παπαδάκη (Krysianna Papadakis)

Περισσότερα από Cine News