Οι Άθλιοι, του Βίκτορος Ουγκό για 2η χρονιά στον «Ελληνικό Κόσμο»
Μετά την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και τις συνεχείς sold out παραστάσεις, το κλασικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, «Οι Άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκό, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό, «Οι Άθλιοι», σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 23 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. «Οι Άθλιοι» που συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους συνεχίζουν τη θριαμβευτική τους πορεία στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και τις συνεχείς sold out παραστάσεις.
Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «Οι Άθλιοι». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής». Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει δει το φως θεατρικών σκηνών σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Ο Βίκτορ Ουγκό γεννήθηκε το 1802 στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Ήδη από δεκατριών ετών είχε συνειδητοποιήσει τη λογοτεχνική του κλίση και η επιτυχία και η φήμη δεν άργησαν να έρθουν. Ο Βίκτορ Ουγκό υπήρξε ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρομαντισμού. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη δραματουργία, τα εικαστικά και την πολιτική, ενώ παράλληλα υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι» (Les Misérables) το 1862 έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.
Σημείωμα της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη:Δεύτερος χρόνος για τους Άθλιους στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση αυτή βρήκε την αγκαλιά που της άξιζε, τόσο από τους νεαρούς, όσο και από τους μεγαλύτερους θεατές. Το να βλέπω ανθρώπους συγκινημένους στο φουαγιέ του θεάτρου μετά το τέλος της παράστασης είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα, από τη μία. Από την άλλη, επί σκηνής και στα καμαρίνια, μια ομάδα ταλαντούχα, δεμένη, χαμογελαστή, δοτική, αγαπημένη που ευχαριστιέται κάθε στιγμή της παράστασης. Μια πραγματική οικογένεια. Ευτυχία! Ο ίδιος θίασος, οι 23 αυτοί υπέροχοι καλλιτέχνες και η ίδια ομάδα συντελεστών, ανυπομονούμε να πούμε για μία ακόμα χρονιά τη σημαντικότερη ιστορία που έγραψε ο Βίκτορ Ουγκό. Το φως αυτού του έργου στέκεται και θα στέκεται δυνατό, διαχρονικό, πηγή έμπνευσης γιατί έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές μας. Πυρήνας του έργου και οδηγός μου στη δημιουργία της παράστασης είναι η φράση που έχει «βάλει» ο συγγραφέας στο στόμα του κεντρικού του ήρωα Γιάννη Αγιάννη «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον για πάντα. Αυτό σας εύχομαι. Όσο κι αν ψάξετε, να ‘στε σίγουροι, δε θα βρείτε τίποτα πολυτιμότερο στη ζωή από την Αγάπη».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αθήνα