MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
16
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Met της Νέας Υόρκης επιστρέφει αρχαίο ελληνικό αγγείο στην Ιταλία

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης επέστρεψε άλλο ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο στους Ιταλούς, που επιβλέπουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού, αφού διαπίστωσε ότι πιθανότατα λεηλατήθηκε από τον τόπο προέλευσής του.

Monopoli Team

Το αντικείμενο που επιστρέφει η Νέα Υόρκη στην Ιταλία είναι ένας κύλιξ που κατασκευάστηκε σε ανώνυμο εργαστήριο και χρονολογείται γύρω στο 490 π.Χ. Πήρε τη σημερινή του μορφή αφού ανακατασκευάστηκε από συντηρητές από διάφορα θραύσματα τα τελευταία 15 χρόνια.

Το κομμάτι είναι σχεδόν πανομοιότυπο ως προς τη δομή και τον χρωματισμό με ένα άλλο κύπελλο που επέστρεψε το Met στην Ιταλία το 2022. Εκείνο το κομμάτι επαναπατρίστηκε μετά από έρευνα για το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που διεξήγαγαν οι αρχές της Νέας Υόρκης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά με την Ιταλία για τις διεκδικήσεις επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι πρώτοι μετέδωσαν την είδηση της επιστροφής του δεύτερου, θραύσματα από κάθε αγγείο ανήκαν προσωρινά σε άτομα που συνδέονταν με τα κλεμμένα αντικείμενα. Οι Times δεν αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες της σύνδεσης.

Το μουσείο συνέλεγε κομμάτια του αντικειμένου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι ερευνητές και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κύλιξ είχε σπάσει σε κομμάτια για να διευκολυνθεί η παράνομη εξαγωγή και μεταπώλησή του χωρίς να εντοπιστεί στο τελωνείο.

Σε μια νομική κατάθεση του Δεκεμβρίου του 2021, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν που επιβλέπει την κατάσχεση αρχαιοτήτων από τη συλλογή του Νεοϋορκέζου χρηματοδότη και προστάτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Στάινχαρντ, υποστήριξε ότι όταν ένα τεχνούργημα “εμφανίζεται σε θραύσματα που είναι εύκολα επιδιορθώσιμα, είναι συχνά ένδειξη ότι έχει λεηλατηθεί”.

Πέρυσι, το μουσείο μεταβίβασε τον νόμιμο τίτλο του δεύτερου αγγείου ιδιωτικά στην Ιταλία, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιστορία του ήταν παρόμοια με το πρώτο που επιστράφηκε το 2022, ανέφεραν οι Times. Η Ιταλία κανόνισε να διατηρήσει το πρώτο αγγείο που εκτίθεται στη Νέα Υόρκη στο μουσείο στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού.

Περισσότερα από Επίκαιρα