Για τον Σταύρο Ξαρχάκο, αυτό το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε αρκετό καιρό νωρίτερα, όταν γεννήθηκε η ιδέα για έναν κύκλο συναυλιών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά τοπόσημα της Ελλάδας.
Ένα project εξαιρετικά φιλόδοξο και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο, το οποίο ωστόσο μπήκε στην τροχιά της υλοποίησης χάρη στην υποστήριξη της Metlen Energy & Metals και στον πρόεδρο του Ομίλου κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο ο οποίος αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτό το εγχείρημα. Όπως μας αποκάλυψε, αν και ο Όμιλος στηρίζει διαχρονικά τον πολιτισμό, αυτή η χορηγία έχει για τον ίδιο ξεχωριστή βαρύτητα καθώς πάντα θαύμαζε τον Σταύρο Ξαρχάκο θεωρώντας τον συνώνυμο της «πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Δήλωσε μάλιστα πολύ περήφανος που είναι δίπλα στον μαέστρο σ’ αυτή την σημειολογική διαδρομή του.
Το “Ταξίδι στο φως” ξεκίνησε με την με τη συναυλία που έντυσε μουσικά την εντυπωσιακή φωταγώγηση του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις 16 Σεπτεμβρίου – με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ και τη χορηγία της Metlen- ενώ ο δεύτερος σταθμός ήταν στην Αίγινα το περασμένο Σάββατο, στον καλοδιατηρημένο Ναό της Αφαίας.
Αυτός ο ιερός χώρος, στον πευκόφυτο λόφο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, με τη μαγευτική θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις ακτές της Αττικής, άνοιξε για μια βραδιά, για να φιλοξενήσει τον κορυφαίο μαέστρο, την ορχήστρα του και λίγους-τυχερούς- θεατές, όσους επέτρεπε η χωρητικότητά του.
Λίγο πριν τη δύση του ήλιου, με φόντο το κορυφαίο δωρικό μνημείο, ο πολιτισμός της αρχαιότητας συναντήθηκε με τα λόγια μεγάλων ποιητών και τις μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου. Για περισσότερες από δύο ώρες, ο ίδιος επί σκηνής διηύθυνε με το πάθος και την εκφραστικότητα που τον χαρακτηρίζει, την πολυμελή ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών και τους δύο ερμηνευτές, την Ηρώ Σαΐα και τον Γιάννη Κότσιρα που απέδωσαν μοναδικά κάποια από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τραγούδια του.
Η έναρξη έγινε με τον Γιάννη Κότσιρα να ερμηνεύει τους μελοποιημένους στίχους του Νίκου Γκάτσου: «Τούτος ο τόπος είναι μύθος από χρώμα και φώς. Ένας μύθος κρυφός, με τον κόσμο του ήλιου δεμένος», τόσο ταιριαστούς με τον χώρο που βρισκόμασταν, για να συνεχίσει μαζί με την Ηρώ Σαϊα με το «Μάνα μου Ελλάς» από το εμβληματικό «Ρεμπέτικο».
Στη συνέχεια ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησε με στιβαρό τρόπο το υπέροχο «Πώς να σωπάσω» καθώς και άλλες αγαπημένες επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου όπως το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», την «Άσπρη μέρα», τον «Μαύρο Ήλιο», «Στου Όθωνα τα χρόνια» ενώ από την Ηρώ Σαϊα ακούσαμε κομμάτια όπως το «Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια», «Το Δίχτυ», το «Ένα πρωινό», το «Χάθηκε το φεγγάρι», το «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» κ.α. Από το σετ λιστ δεν έλειψαν εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη που τα ερμήνευσαν όλοι μαζί όπως «Τα τρένα που ‘φύγαν» και το «Ήτανε μια φορά».
Η… «Αρετούσα Αθηνά»Λίγο πριν τελειώσει η συναυλία, ο Σταύρος Ξαρχάκος μας αφηγήθηκε μια ιστορία που συνέβη στον χώρο που ήμασταν: Πριν πολλά χρόνια φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Αίγινα έναν αδελφικό του φίλο και γνωστό τραγουδιστή με τον οποίο επισκέφτηκαν τον Ναό της Αφαίας. Καθώς βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο, ο φίλος του, που σιγοτραγουδούσε ένα τραγούδι τον ρώτησε: «Εϊ, Σταυρή, ποιανής θεάς είναι αυτός ο ναός;». Κι όταν ο Ξάρχάκος του απάντησε πως είναι της Αφαίας Αθηνάς εκείνος του αποκρίθηκε: «Όι, της Αρετούσας Αθηνάς…». Ο τραγουδιστής δεν ήταν άλλος από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη και το τραγούδι ο αξεπέραστος «Ερωτόκριτος», με τον οποίο έκλεισε αυτή η μαγική βραδιά.
Το «Ταξίδι στο φως» θα συνεχιστεί με συναυλίες στο Μουσείο της Ακρόπολης (11 Νοεμβρίου), στους Φιλίππους, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Ελευσίνα και σε άλλους χώρους που θα ανακοινωθούν σύντομα.