MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
21
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΛΗΨΗ

Καρκίνος του στήθους και σουτιέν: Μελέτη απαντά αν σχετίζονται

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τον καρκίνο του στήθους – και το αν σχετίζεται με τη χρήση σουτιέν είναι ένας από αυτούς. Έχετε απορίες για την υγεία του στήθους; Δείτε πότε μπορείτε να θέσετε LIVE ερωτήσεις στον Ογκολόγο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που αφορά όλο και περισσότερες γυναίκες και σαν τέτοια περιβάλλεται συχνά από δοξασίες και μύθους. Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι γυναίκες στους γιατρούς είναι εάν η χρήση σουτιέν -και ποιου τύπου σουτιέν συγκεκριμένα- μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο.

Το 2014, η επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention δημοσίευσε μια καθοριστική αμερικανική ερευνητική μελέτη με τίτλο «Η χρήση στηθόδεσμου δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού». Αυτή η μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρήσης σουτιέν και του καρκίνου του στήθους. Οι ερευνητές αποφάσισαν να διεξάγουν την έρευνα αυτή λόγω των φημών που κυκλοφορούσαν έντονα τότε στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα σουτιέν θα μπορούσαν να παρεμποδίζουν τη ροή του λεμφικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρκίνος του μαστού: Νέα μελέτη φέρνει αισιόδοξα νέα για τη θεραπεία12.09.2018

Η μελέτη εξέτασε μεγάλο αριθμό γυναικών και τις συνήθειές τους σχετικά με τη χρήση σουτιέν. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: δεν βρέθηκε καμία στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης σουτιέν και της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και των εξής:

  • Το μέγεθος του στήθους (Cup B, C, D ή μεγαλύτερα).
  • Τον αριθμό των ωρών που φοράτε στηθόδεσμο καθημερινά.
  • Τη χρήση σουτιέν με μπανέλα.
  • Την ηλικία που αρχίζετε να φοράτε σουτιέν.

Συμπερασματικά…

Ο καρκίνος του στήθους είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Τα σουτιέν δεν ανήκουν σε αυτούς τους παράγοντες, και οι μύθοι που τα συνδέουν με τον καρκίνο του στήθους δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή ενημέρωση, η τακτική παρακολούθηση της υγείας σας και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Έχετε ερωτήσεις για την υγεία του στήθους σας και την πρόληψη του καρκίνου του γιατρού;

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, ο Μιχάλης Νικολάου, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος και Επιμελητής Α’ της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», θα απαντήσει σε LIVE εκδήλωση στο Facebook σχετικά με τους πιο συχνούς μύθους και απορίες για τον καρκίνο του μαστού και πώς μπορεί να σχετίζεται με συνήθειες της καθημερινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυμβουλές «αντικαρκινικής» διατροφής από τη διατροφολόγο12.09.2018

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα έχουμε όλες τη δυνατότητα να υποβάλουμε τις ερωτήσεις μας  στον ειδικό ή μπορούμε να στείλουμε εκ των προτέρων ερωτήσεις στα social media της Luna Splendida, που διοργανώνει την εκδήλωση, ώστε να λάβουμε επιστημονικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ό,τι μας απασχολεί.

Περισσότερα από The Art of Life