MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
26
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΨΗ

Είναι τα 60 η νέα «δημιουργική ηλικία»; Η Gen X σπάει το κοντέρ και τα στερεότυπα

Κάτι καλό πρέπει να έγινε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Οι σημερινοί εξηντάρηδες αποδεικνύονται μία επιδραστική γενιά – που δεν έχει κανέναν λόγο να αποσυρθεί!

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Σε δύο εβδομάδες η Κάμαλα Χάρις, μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Γεμάτη ενέργεια και όρεξη, στα 59 της αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, γυρνάει από πολιτεία σε πολιτεία και οι λόγοι της ξεχειλίζουν από αισιοδοξία, ελπίδα και ιδέες που μπορεί να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι η Χάρις η φωτεινή εξαίρεση; Μάλλον όχι. Οι σημερινοί εξηντάρηδες, λίγο πριν λίγο μετά από το ορόσημο αυτό, απέχουν πολύ απ’ το να παραμερίσουν στις παρυφές της κοινωνίας και του επαγγελματικού στίβου. Για την ακρίβεια, μάλλον πολλοί από αυτούς ανακαλύπτουν ότι μετά τις πρακτικές δυσκολίες της μέσης ηλικίας και της εμμηνόπαυσης, η επόμενη δεκαετία μπορεί να αποδειχτεί «τα καλύτερά τους χρόνια».

Και ψυχή πρόθυμη αλλά και το σώμα κραταιό

Δεν είναι όμως μόνο η διάθεση για  ζωή και η ζωντάνια που ξεχωρίζουν τη σημερινή γενιά των 60άρηδων, είναι και το γεγονός ότι φροντίζουν να ζουν σε μια κατάσταση ευεξίας με τη βοήθεια της άσκησης και της καλής διατροφής. Ο τραγουδιστής και συνθέτης Lenny Kravitz, για παράδειγμα, ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από εντυπωσιακές προπονήσεις που ίσως δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας τριαντάρης, ενώ ο για-πάντα-νέος ηθοποιός Rob Low ακολουθεί με φανατισμό μία διατροφή που εστιάζει στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης. Κι αν θέλεις ένα ακόμη παράδειγμα, η 60άρα πρώην top model και επιχειρηματίας Elle Macpherson, το «Κορμί» των 80’s, αποδίδει την ζωντάνια και την εσωτερική της γαλήνη στην 20ετή αποχή της από το αλκοόλ. Αντίστοιχα, ο 60 ετών Brad Pitt (αλήθεια τώρα, είναι 60;;;) που μόλις αποφάσισε να κόψει το ποτό θέλει απλά «να είναι χαρούμενος και να παραμείνει υγιής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι η ορμονοθεραπεία η «απάντηση» για καλή υγεία στην εμμηνόπαυση;12.09.2018

Αλλαγή νοοτροπίας

Η τρεις φορές ολυμπιονίκης και transformation trainer Sarah Lindsay λέει ότι βλέπει περισσότερους από ποτέ ανθρώπους που κοντεύουν τα εξήντα να ασχολούνται για πρώτη φορά με την άσκηση. «Μιλάμε για μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν επιτέλους πόσο σημαντική είναι η προπόνηση με βάρη εάν θέλουν να μεγαλώνουν με υγεία. Είναι στάση ζωής: βλέπουμε ανθρώπους να ζουν τη ζωή τους και να μην αποδέχονται το γεγονός ότι γερνάνε». «Γίνομαι 60; Είναι πάνω κάτω σαν να γίνομαι 40», δηλώνει η ηθοποιός Juliette Binoche. «Νιώθω ικανή να συνεχίσω να παίρνω ρίσκα, επειδή η ζωή συνήθως μου διδάσκει πώς θα τα κάνω να δουλέψουν υπέρ μου».

Τα 60 είναι πιο εύκολα από τα 50

Η ηθοποιός Sandra Bullock μοιράζεται τη δική της προσέγγιση για την αλλαγή της δεκαετίας. Όπως το θέτει, η μέση ηλικία, πριν φτάσεις τα 60, είναι συχνά η πιο δύσκολη φάση της ζωής σου, καθώς είσαι ακόμη ενεργός στον επαγγελματικό τομέα, τα παιδιά σου είναι έφηβοι ή νέοι ενήλικες με ό,τι σημαίνει αυτό και οι γονείς σου μεγαλώνουν. «Κάνε υπομονή, γενιά Χ. Η κατάσταση βελτιώνεται», λέει. «Οι μεγαλύτεροι ενήλικες τείνουν να έχουν καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση. Έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση των συναισθημάτων τους και έχουν αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Έχουν επίσης υιοθετήσει αντιλήψεις που βοηθούν, όπως η μαγική σκέψη ‘και αυτό θα περάσει’». Η 62 ετών Jodie Foster μπορεί να το επιβεβαιώσει! Η ηθοποιός και σκηνοθέτης λέει ότι στα 50 της «βασανιζόταν». «Τα εξήντα», λέει, «ήταν η καλύτερη μετάβαση. Η μέρα που έγινα 60 ήταν μια από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου».

Δεν είναι μόνο ο διάθεση, είναι και οι συνθήκες

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα μπορεί να μας εμπνέουν, όμως ίσως δεν είναι τελικά μόνο θέμα διάθεσης και νοοτροπίας. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει. Έτσι, η γενιά Χ χρειάζεται συνεχίσει να εργάζεται για περισσότερα χρόνια και άρα πρέπει να είναι πιο υγιής. Ένα υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, λέει η Sarah Harper, καθηγήτρια Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί εν μέρει γιατί τα εξήντα δεν ισούνται πλέον με τη γήρανση. «Παγκοσμίως, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί από τα 46 έτη το 1950 στα 73 αυτή τη στιγμή, και σε χώρες με υψηλά προσωπικά εισοδήματα όπως η βόρειος Αμερική και η Ευρώπη το προσδόκιμο επιβίωσης ξεπερνά τα 80 για τους άντρες και τα 85 για τις γυναίκες».

Οι εποχές έχουν αλλάξει και μιλώντας για τις γυναίκες, συμπληρώνει. «Ενώ μόλις μία γενιά πριν τα 60 έμοιαζαν σαν το τέλος της ενεργού ζωής, σήμερα πολλές γυναίκες σε αυτή την ηλικία είναι οικονομικά ανεξάρτητες, κατέχουν υψηλά πόστα εργασίας και παράλληλα συνεχίζουν να παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας φροντίζοντας τους ηλικιωμένους συγγενείς και τα εγγόνια τους. Έχουμε επίσης μορφωμένες γυναίκες που στα 60 τους διατηρούν το σώμα και το μυαλό τους σε φόρμα και δραστήριο και που μπορούν, με αυτή τη νοοτροπία, να καθυστερήσουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και της έκπτωσης των διανοητικών λειτουργιών για χρόνια, μέχρι το τέλος της έβδομης ή τις αρχές της όγδοης δεκαετίας της ζωής τους».

Οκ, κορίτσια, το πιάσαμε το νόημα. Πάμε βουρ για μια καλή ζωή με υγεία και ευεξία και μετά τα εξήντα, φροντίζοντας τον εαυτό μας, καλύπτοντας τις ανάγκες και πραγματοποιώντας τα όνειρά μας!

Περισσότερα από The Art of Life