MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Τα αφιερώματα του 65oυ ΦΚΘ: Ένας οδηγός με τις ταινίες που κανείς δεν πρέπει να χάσει

Πάνος Κούτρας, Νίκι ντε Σεν Φαλ, ιδιόμορφες οικογένειες, τέρατα, Γέσπερ Γιουστ. Λίγο πριν ξεκινήσει το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μελετάμε αναλυτικά τα μεγάλα φετινά αφιερώματα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 23.10.2024

Ήρθε ξανά η στιγμή αυτή της χρονιάς που πλησιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μελετάμε ενδελεχώς το πρόγραμμα πριν την αναχώρησή μας προς κάποια κινηματογραφική αίθουσα – ή πριν την εξ αποστάσεως επίσκεψή μας στην online εκδοχή του. Για τα 65α του γενέθλια έχουν επιλεχθεί συνολικά 252 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, 67 εκ των οποίων θα βρίσκονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους βρίσκονται αξιόλογα αφιερώματα και τα διαγωνιστικά τμήματα ενώ δεν λείπουν οι εκθέσεις, τα workshop αλλά και τα τμήματα podcast, immersive και των σειρών.

Από τα πιο εντυπωσιακά νέα είναι φυσικά η τιμητική βράβευση με τον Χρυσό Αλέξανδρο της Ζιλιέτ Μπινός και του Ρέιφ Φάινς, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην Θεσσαλονίκη τόσο στην προβολή της ταινίας “Ο Άγγλος Ασθενής” του Άντονι Μινγκέλα, όσο και στη νέα ταινία που συμπρωταγωνιστούν, “Η Επιστροφή”, παρουσία και του σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι.

Ποιες θα είναι οι ταινίες έναρξης και λήξης

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου την έναρξη του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα δώσει η ταινία “Maria” του Πάμπλο Λαραΐν. Πρόκειται για βιογραφική ταινία για την Μαρία Κάλλας, εστιάζοντας στις τελευταίες μέρες της ζωής της. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Αντζελίνα Τζολί, στην ίσως καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Ο χιλιανός σκηνοθέτης έχει ήδη γυρίσει ακόμη δύο βιογραφικές ταινίες σπουδαίων γυναικών, το “Jackie” (για την Τζάκι Κένεντι) και το “Spencer” (για την πριγκίπισσα Νταϊάνα), έχοντας λάβει εξαιρετικές κριτικές.

"Maria" του Πάμπλο Λαραΐν

“Maria” του Πάμπλο Λαραΐν

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας “The End”, παρουσία του σκηνοθέτη Τζόσουα Οπενχάιμερ. Είναι ένα ένα μετα-αποκαλυπτικό μιούζικαλ για το τέλος του κόσμου όπου μια οικογένεια ζει εγκλωβισμένη σε ένα πολυτελές καταφύγιο καθώς εδώ και 25 χρόνια η Γη είναι μη κατοικήσιμη. Την προσπάθειά τους για κανονικότητα διαταράσσει ο ερχομός ενός άγνωστου κοριτσιού. Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης εξετάζει θεματικές που έχει ήδη προσεγγίσει στα ντοκιμαντέρ του “The Act of Killing” και “The Look of Silence”. Πρωταγωνιστούν η Τίλντα Σουίντον, ο Μάικλ Σάνον, ο Τζορτζ ΜακΚέι και η Μόουζες Ίνγκραμ.

"The End", του Τζόσουα Οπενχάιμερ

“The End”, του Τζόσουα Οπενχάιμερ

Αφιέρωμα “Εμείς, το Τέρας”

“Παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας και μέσα μας” όπως ακριβώς περιγράφει το αφιέρωμα το ίδιο το Φεστιβάλ. Μετά το εξαιρετικό περσινό αφιέρωμαΦ ΝΤΑΣΜ ΤΑ, φέτος επιλέγονται τα τέρατα με διάφορες μορφές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 22 ταινίες στην μεγάλη οθόνη ενώ, παράλληλα θα υπάρχει και η αντίστοιχη έκθεση με τίτλο We, the Monster” με έργα των Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαυίδ Σαμπεθάι.

"Μάτια Χωρίς Πρόσωπο" (1960) του Ζορζ Φρανζού

“Μάτια Χωρίς Πρόσωπο” (1960) του Ζορζ Φρανζού

Ενδεικτικά προτείνουμε τις ταινίες: “Μάτια Χωρίς Πρόσωπο” (1960) του Ζορζ Φρανζού, “Ο Άρχοντας των Μυγών” (1963) του Πίτερ Μπρουκ, “Ιωάννης ο Βίαιος” (1973) της Τώνιας Μαρκετάκη, “Τα Τέρατα” (1932) του Τοντ Μπράουνινγκ και “Η Μύγα” (1986) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ65ο ΦΚΘ: Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς στη Θεσσαλονίκη – Θα τιμηθούν με Χρυσό Αλέξανδρο12.09.2018

Αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα

Ο σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο και στα πλαίσια του αφιερώματος “Το Αληθινό Σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα” θα προβληθεί όλο το έργο του. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν αποκατεστημένες 5 μικρού μήκους από την αρχή της καριέρας του και όλες οι μεγάλου μήκους ταινίες του αποκατεστημένες. Ο τολμηρός αυτός δημιουργός θα δώσει κι ένα masterclass γύρω από την queer ταυτότητα στο σινεμά του ενώ θα διοργανωθεί και ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του.

"Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά" του Πάνου Χ. Κούτρα

“Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά” του Πάνου Χ. Κούτρα

 Οι ταινίες του αφιερώματος: “Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά” (1999), “Αληθινή Ζωή” (2004), “Στρέλλα” (2009), “Xenia” (2014), “Dodo” (2022)

Αφιέρωμα Un-Family-ar

Στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+, συναντάμε το φετινό αφιέρωμα με τίτλο “Un-Family-ar”, με ταινίες για εναλλακτικές μορφές οικογένειας. Θα προβληθούν συνολικά 11 ταινίες από 16 χώρες στις οποίες εντάσσονται οικογένειες παραδοσιακές, μονογονεϊκές, θετές και ανασυγκροτημένες, ομόφυλων ζευγαριών, και όσες ξεφεύγουν από καθορισμένα βιολογικά, νομικά και πολιτισμικά πρότυπα.

Ενδεικτικά προτείνουμε τις ταινίες: “Κοιτώνας” (2023) του Νεχίρ Τούνα, “Luna Park” (2024) του Φλόρενς Πάπας, “Σπίτι του Αγά” (2019) της Λεντίνα Ζακίρι και “Κυνόδοντας” (2009) του Γιώργου Λάνθιμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOn the Go: Το ξέφρενο φεμινιστικό queer road movie που θα δούμε στο 65ο ΦΚΘ12.09.2018

Αφιέρωμα στον Γέσπερ Γιουστ

Ο πολυσχιδής και αντισυμβατικός δανός καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις ανά τον κόσμο κι έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές μουσείων όπως το Guggenheim στη Νέα Υόρκη, η Tate Modern στο Λονδίνο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Σουρεαλιστικές συναντήσεις, συναισθηματικά αμφίσημες καταστάσεις και το ανοιχτό τέλος είναι μερικά κοινά στις ταινίες μικρού μήκους και τις πολυκάναλες βιντεο-εγκαταστάσεις του. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 18 μικρού μήκους ταινίες του , μεταξύ των οποίων και η τελευταία του δημιουργία με τίτλο “Interfears” (2023) και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, η οποία θα προβάλλεται με τη μορφή οπτικής εγκατάστασης στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Ο ίδιος θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

"Interfears" του Γέσπερ Γιουστ

“Interfears” του Γέσπερ Γιουστ

Spotlight στη Νίκι ντε Σεν Φαλ

Η εκκεντρική γαλλίδα γλύπτρια, ζωγράφος, κινηματογραφίστρια και συγγραφέας τιμάται στο φετινό Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Λιγότερο γνωστή για την κινηματογραφική της ενασχόληση, η ίδια καταπιάστηκε με το κινηματογραφικό μέσο κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, συνεχίζοντας σποραδικά ως και τη δεκαετία του ’90. Αφορμή για το spotlight στάθηκε η βιογραφική ταινία– σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Σελίν Σαλέτ με τίτλο “Νίκι”. Ακόμη, θα προβληθεί η ταινία “Ένα Όνειρο πιο Μεγάλο απ’ τη Νύχτα” (1976), το φεμινιστικό παραμύθι της ίδιας της Νίκι ντε Σεν Φαλ. Στην Θεσσαλονίκη θα παρευρεθεί η ανιψιά της και παραγωγός, σκηνοθέτης και επιμελήτρια, Αριέλ ντε Σεν Φαλ.

"Ένα Όνειρο πιο Μεγάλο απ’ τη Νύχτα" (1976), της Νίκι ντε Σεν Φαλ

“Ένα Όνειρο πιο Μεγάλο απ’ τη Νύχτα” (1976), της Νίκι ντε Σεν Φαλ

Περισσότερα από Cine News