MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
28
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γερμανία: Ακροδεξιοί πολιτικοί καταδικάζουν το κίνημα Bauhaus, στο γερμανικό κοινοβούλιο

Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD κατέθεσε πρόταση κατά του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση του κινήματος Bauhaus.

Monopoli Team

Πολιτικοί του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία επέκριναν το κίνημα Bauhaus, υποστηρίζοντας ότι η έμφαση που έδωσε στη λιτότητα και τον μινιμαλισμό οδήγησε τον μοντερνισμό “σε λάθος κατεύθυνση”.

Σύμφωνα με τη γερμανική δημοσίευση Middeldeutsche Zeitung, τα μέλη του κόμματος, γνωστού εν συντομία ως AfD, κατέθεσαν επίσημη πρόταση με τίτλο “Ο λανθασμένος δρόμος του μοντερνισμού”, η οποία ζητά μια κριτική επανεκτίμηση του Bauhaus. Η πρόταση κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο εν όψει μιας μεγάλης πρωτοβουλίας για τα επόμενα δύο χρόνια, με την οποία θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής Bauhaus στο Dessau.

Το κίνημα Bauhaus κατέρριψε τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, τέχνης, μόδας, μουσικής και άλλων τομέων. Οι καλλιτέχνες του έδωσαν έμφαση στη λειτουργικότητα, υποδηλώνοντας ότι η μοντέρνα τέχνη δεν ήταν απαραίτητα σε αντίθεση με την καθημερινή ζωή.

Οι πολιτικοί της AfD δήλωσαν ότι διαφωνούσαν με την αισθητική της τέχνης αυτής. “Η έμφαση στη νηφαλιότητα και τον μινιμαλισμό οδήγησε συχνά σε απρόσωπη αρχιτεκτονική που γίνεται αντιληπτή ως ψυχρή, αφιλόξενη και μη ελκυστική”, φέρεται να αναφέρει η πρόταση.

Επιπλέον, υποστήριξαν οι πολιτικοί, η σχολή Bauhaus έδωσε προτεραιότητα στην “ομοιομορφία” της αισθητικής της. Αυτό με τη σειρά του υποκίνησε “την αποδυνάμωση των περιφερειακών χαρακτηριστικών και την τυποποίηση της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, η οποία είναι επιζήμια για την πολιτιστική ποικιλομορφία“, σύμφωνα με την πρόταση.

Πολιτικοί από άλλα κόμματα στη Γερμανία έχουν ήδη ισχυριστεί ότι η καταγγελία του κινήματος Bauhaus από το AfD θυμίζει παρόμοιες απόψεις που υποστήριζαν οι Ναζί, οι οποίοι χαρακτήριζαν τα μοντερνιστικά στυλ ως “εκφυλισμένη τέχνη”.

“Εδώ το AfD δείχνει το πρόσωπο του κατ’ εξοχήν εθνικοσοσιαλισμού”, δήλωσε ο Andreas Silbersack, ο ηγέτης του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στη Middeldeutsche Zeitung.

Με πληροφορίες από το Artnews 

Περισσότερα από Επίκαιρα