CoRES: Ένα καινοτόμο διεπιστημονικό πρόγραμμα για την “πράσινη μετάβαση” στον πολιτισμό
Με την προώθηση της δημόσιας συμμετοχής, της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης, μέσα από εργαστήρια, co-creation cafes για νέους, bootcamps και άλλες δράσεις, το έργο στοχεύει στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματική κρίσης.
Με το σύνθημα «Η γνώση οδηγεί στην αλλαγή», το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ (Κύπρος), η RUNONART (Αθήνα) και το Studio 18 (Μάλτα) ανακοινώνουν την έναρξη του CoRES. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, που έχει στόχο να φέρει μαζί εκπροσώπους του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, ενός από τους πιο υποεκπροσωπούμενους τομείς στον περιβαλλοντικό διάλογο, με τον κόσμο του Περιβάλλοντος και της Αειφορίας.
Για μια “πράσινη μετάβαση” στον τομέα του πολιτισμούΈχοντας ως δεδομένο ότι η Μεσόγειος αποτελεί hotspot κλιματικής αλλαγής, οι οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο θα συνεργαστούν και θα συνδιαμορφώσουν λύσεις για έναν πιο ευέλικτο κλιματικά κόσμο της Τέχνης. Καινοτόμες και εφαρμοσμένες συμμετοχικές ερευνητικές μέθοδοι θα αναδείξουν τα κενά, τις ανάγκες και τα εμπόδια για την πράσινη μετάβαση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα και θα ενισχύσουν τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να σχεδιάσουν από κοινού τις λύσεις για την πορεία προς την αειφόρο μετάβαση.
Με την προώθηση της δημόσιας συμμετοχής, της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης, μέσα από εργαστήρια αειφορίας και συμπερίληψης, co-creation cafes για νέους, bootcamps και άλλες δράσεις, το έργο θα αναπτύξει τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα καλά ενημερωμένων και ενδυναμωμένων επαγγελματιών του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, που θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της ετοιμότητας του Τομέα τους απέναντι στις προκλήσεις της κλιματική κρίσης.
Το πρόγραμμα CoRES συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του σκέλους Πολιτισμού του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» 2021 – 2027.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας στο [email protected] ή στο 22452727.