Γλυκιές και αλμυρές συνταγές με λωτούς για να απολαύσεις το ζουμερό φρούτο!
Αν είσαι… λωτοφάγος ή αν θέλεις να δοκιμάσεις τους λωτούς και στη μαγειρική, οι παρακάτω συνταγές είναι η καλύτερη αφορμή για να το κάνεις.
Οι λωτοί είναι τώρα στην εποχή τους και βρίσκουμε διαφορετικές ποικιλίες τους στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές. Για πολλούς από εμάς όμως είναι ένα άγνωστο φρούτο, οι παρακάτω συνταγές που μοιράστηκε μαζί μας η Ρένα Γάλλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος. θα σου δώσουν περισσότερες αφορμές για να αξιοποιήσεις αυτό το γλυκό και ιδιαίτερο φρούτο.
Γλυκιά τάρτα με λωτούςΥλικά
1 φύλλο σφολιάτας
4 ώριμοι λωτοί
1/4 κουταλιά γλυκού κάρδαμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ginger αποξηραμένο
3 κουταλιές σούπας φιστίκια Αιγίνης σπασμένα σε χοντρά κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 φύλλα φασκόμηλο
κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε φέτες. Ανοίγουμε το φίλο της σφολιάτας σε μια ταρτιέρα και στρώνουμε τις φέτες του λωτού στη σειρά. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το κάρδαμο, το τζίντζερ τα φιστίκια και τέλος τα φύλλα του φασκόμηλου. Γυρίζουμε τις άκρες τις σφολιάτας και ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.
Υλικά για 4 μερίδες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γρ. ρύζι arborio ή άλλο για ριζότο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
50 γρ. παρμεζάνα
50 γρ. βούτυρο
αλάτι πιπέρι
1 κιλό ώριμοι λωτοί
κρητική μυζήθρα για γαρνίρισμα
Ξεκινάμε με τον πουρέ λωτού. Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς, τους κόβουμε σε κύβους και τους βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Αφού μαλακώσουν τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις. Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ λωτού, το ξύσμα από λεμόνι την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σερβίρουμε με μία κουταλιά κρητική μυζήθρα.
Τσάτνει με λωτούς και κράμπεριΥλικά
4 ώριμοι λωτοί σε κυβάκια
3/4 φλιτζ. μηλόξυδο
1/2 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1/2 κρεμμύδι μεσαίο σε κομματάκια
1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες κόκκινο τσίλι
2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1/2 φλυτζάνι αποξηραμένα cranberries
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία αντικολλητική κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε μέχρι το φρούτο να είναι μαλακό και η σάλτσα να έχει δέσει, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 30 με 40 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
Για τη βάση του ταψιού:
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
3/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
4- 5 ώριμοι λωτοί fuyu κομμένοι σε ροδέλες
Για το κέικ:
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας γάλα και 5 κουτ. σούπας γάλα (στο οποίο έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες ξύδι)
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 κουτ. γλυκού baking powder
1/4 κουτ. γλυκού baking σόδα
½ κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
6 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Βάζουμε σε ένα ταψί ή φόρμα χαρτί αντικολλητικό και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και από πάνω στρώνουμε τις φέτες λωτού.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τις 3 κουτ. σούπας γάλα (με λίγες σταγόνες ξύδι μέσα) και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τη ζάχαρη, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και το θυμάρι. Κατόπιν, προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και τις 5 κουτ. σούπας γάλα (με σταγόνες ξύδι μέσα) και ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί όλο το μίγμα του αλευριού. Χτυπάμε με το μίξερ καλά για 1,5 λεπτό και μετά προσθέτουμε το μίγμα των αυγών σε 3 δόσεις χτυπώντας καλά μετά από κάθε φορά. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τους λωτούς και στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 180 για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.