MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Τα «Νούφαρα» του Μονέ πωλήθηκαν για 65,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s

Ο οίκος Sotheby’s πούλησε τον πίνακα του Κλοντ Μονέ, «Νούφαρα» (“Water Lilies”) έναντι 65,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας έτσι ένα δυνατό ξεκίνημα στην εβδομαδιαία σειρά δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη.

Credits: Sotheby's
Monopoli Team

Ο σπουδαίος Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, Κλοντ Μονέ, δημιούργησε τα περίφημα «Νούφαρα» μεταξύ 1914-1917. Στον πίνακα αποτυπώνεται μια μικρή λίμνη με νούφαρα, μια εικόνα που πυροδότησε μια ολόκληρη μελέτη πάνω στο νερό και στον τρόπο με τον οποίο καθρεφτίζεται το φως, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, πάνω σε αυτό.

Ο πίνακας αναμενόταν να αγγίξει περίπου τα 60 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία, ωστόσο προσέλκυσε τρεις επίμονους πλειοδότες, χάρη στους οποίους εκτοξεύτηκε το ποσό. Τελικά, ένας ανώνυμος Ασιάτης πλειοδότης έκανε δικό του το έργο, μέσω τηλεφωνικής προσφοράς που έκανε.

Η πώληση ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον Sotheby’s, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν των δημοπρασιών εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική του κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός έτους που οι πωλήσεις έργων τέχνης αποδείχθηκαν υποτονικές.

Την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος δημοπρασιών εγκαινίασε τον νέο του χώρο εκεί πωλώντας το «Untitled (Yellow and Blue)» του 1954 του Μαρκ Ρόθκο για 32,5 εκατομμύρια δολάρια – 30% λιγότερο από αυτό που είχε πληρώσει για το έργο αυτό εννέα χρόνια πριν ο Μαλαισιανός χρηματοδότης της 1MDB, Jho Low, που πλέον έχει χάσει τα πάντα. Ο οίκος δήλωσε ότι η συνολική σειρά πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ, ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

Ο Μονέ, ως ηγέτης του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, απολαμβάνει παγκόσμια απήχηση που τείνει να είναι αποδοτική σε καλές και κακές αγορές. Το ρεκόρ δημοπρασίας του Μονέ κατέχει το έργο του «Στάχυα» που πωλήθηκε για 110,7 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει κατακτήσει είναι τα 84,7 εκατομμύρια δολάρια για ένα πίνακα που απεικονίζει και πάλι νούφαρα, με πλάτος σχεδόν δύο μέτρων, της περιόδου 1914-1917 που πωλήθηκε από το κτήμα του David και της Peggy Rockefeller το 2018.

Credits: Sotheby’s

Όπως ο Μονέ των 84,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ο τελευταίος πίνακας που πωλήθηκε, δημιουργήθηκε με μια παλέτα έντονων μπλε-μωβ αποχρώσεων, για τις οποίες, μάλιστα, οι συλλέκτες τείνουν να πληρώνουν πιο ακριβά σε σύγκριση με τις πράσινες εκδόσεις της διάσημης σειράς έργων με νούφαρα.

Το μέγεθος του πίνακα – ύψους περίπου δύο μέτρων – μπορεί επίσης να βοήθησε στην πώληση. Την τελευταία δεκαετία, οι συλλέκτες άρχισαν να προτιμούν τους μεγαλύτερους πίνακες κήπων της τελευταίας περιόδου του Μονέ, σε σύγκριση με τα μικρότερα, προηγούμενα έργα του. Οι πιο χαλαρές πινελιές και οι αφηρημένες συνθέσεις τους προμηνύουν επίσης τους σύγχρονους ζωγράφους που ήρθαν αργότερα. Το έργο που πωλήθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Sotheby’s ήταν το μεγαλύτερο κάθετο έργο με νούφαρα που βγήκε στην αγορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η πιο ακριβή μπανάνα του κόσμου»: Το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν πωλήθηκε για 6,2 εκατ. δολάρια12.09.2018

Τα «Νούφαρα» επίσης δεν είχαν δημοπρατηθεί ποτέ στο παρελθόν. Προήλθε από την περιουσία 170 εκατομμυρίων δολαρίων της Sydell Miller, ενός στελέχους προϊόντων ομορφιάς στο Palm Beach που την έκανε πουλώντας ψεύτικες βλεφαρίδες τη δεκαετία του 1970 ιδρύοντας την εταιρεία μαλλιών Matrix Essentials το 1980 με τον σύζυγό της, Arnold Miller. Μετά τον θάνατό του το 1992, η σύζυγός του ανέλαβε την αυτοκρατορία τους και τη διηύθυνε για δύο χρόνια πριν την πουλήσει στο Bristol Myers Squibb. Η πώληση της επέτρεψε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο συλλέγοντας έργα τέχνης—συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιόρρυθμου θηριοτροφείου με έπιπλα με θέμα τα ζώα των François-Xavier και Claude Lalanne, καθώς και πίνακες των Pablo Picasso, Yves Klein και Henri Matisse.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια δημοπρασία του οίκου, ο πίνακας «Γλυπτική» του Πικάσο του 1925, πωλήθηκε για 24,8 εκατομμύρια δολάρια, κάτω από τη ζητούμενη τιμή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal.

Περισσότερα από Εικαστικά