Βιταμίνη D: Γιατί είναι σημαντική και πώς την παίρνουμε από τη διατροφή
Τα οφέλη της βιταμίνης D αναδεικνύονται συνεχώς με νέες έρευνες. Και παρότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι πολύ χρήσιμα, η διατροφολόγος μας εξηγεί πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδά της μέσω της διατροφής.
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα σου, διαδραματίζοντας βασικό ρολό στην υγειά των οστών και στη λειτουργεία του ανοσοποιητικού, εξηγεί η Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές.
Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε επάρκεια βιταμίνης DΗ βιταμίνη D προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη για τη γενική μας υγεία, όπως:
- Την υγεία των οστών σου
- Ανοσοποιητική λειτουργία
- Ρύθμιση της διάθεσης
- Μυϊκή δύναμη
- Υγεία της καρδιάς
- Διαχείριση Διαβήτη
- Πρόληψη του καρκίνου
- Υγεία του αναπνευστικού συστήματος
Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένα, η Δήμητρα Γλυνού αναλύει τα οφέλη της στον οργανισμό μας συνολικά.
Απορρόφηση ασβεστίου: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στο πεπτικό. Αυτό βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
Υγεία των οστών: Διευκολύνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, η βιταμίνη D βοηθά στο σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών. Υποστηρίζει επίσης την αναδόμηση των οστών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οστική πυκνότητα.
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού: Η επάρκεια βιταμίνης D μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας το σώμα μας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να μειώσει τη φλεγμονή.
Μυϊκή λειτουργία: Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των μυών. Τα επαρκή επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Ορμονική ισορροπία: Η βιταμίνη D επηρεάζει αρκετές ορμόνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, παίζοντας ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μετάλλων στο σώμα.
Μεταβολική λειτουργία: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και να υποστηρίξει τη μεταβολική υγεία, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για όσους διαχειρίζονται τα επίπεδα βάρους ή σακχάρου στο αίμα.
Συνολική διατροφική κατάσταση: Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφική απορρόφηση και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Από ποιες τροφές λαμβάνω βιταμίνη DΓνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος «πρόσληψης» βιταμίνης D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο, ωστόσο η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από διάφορες διατροφικές πηγές, όπως εξηγεί η διατροφολόγος. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:
- Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D.
- Μουρουνέλαιο: Αυτή είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης D που υπάρχουν.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα και το γιαούρτι), τα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης (όπως γάλα αμυγδάλου και σόγιας), ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά πρωινού είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
- Κρόκοι αυγού: Τα αυγά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, κυρίως στον κρόκο.
- Μανιτάρια: Ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερα εκείνες που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορούν να παρέχουν καλή ποσότητα βιταμίνης D.
- Τυρί: Ορισμένα είδη τυριών, όπως το ελβετικό και το τσένταρ, περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D.
Πέρα από την επιλογή των συγκεκριμένων τροφών, κάποιες ακόμη διατροφικές συνήθειες μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψή της.
Υγιεινά λπαρά: Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με διαιτητικά λίπη. Η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών (όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί) στα γεύματα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Ισορροπημένη διατροφή: Μια ολοκληρωμένη δίαιτα που περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών υποστηρίζει τη συνολική υγεία και μπορεί να βελτιστοποιήσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη βιταμίνη D.
Πρόσληψη ασβεστίου: Το επαρκές ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη μεγιστοποίηση των οφελών της βιταμίνης D. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά και εμπλουτισμένα προϊόντα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Μαγνήσιο και ψευδάργυρος: Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για το μεταβολισμό της βιταμίνης D. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (όπως ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως) και ψευδάργυρο (όπως το κρέας, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά) μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική λειτουργία της βιταμίνης D.
Περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη γενική υγεία, επηρεάζοντας δυνητικά τον μεταβολισμό της βιταμίνης D.
Για το τέλος, να επισημάνουμε ότι ο μόνος που μπορεί να κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι ο γιατρός μας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές υγείας.